BIONIKA implantátumgyár 30 éve

az Ön partnere az innovatív megoldásokban

A BIONIKA Medline Kft. fogászati és traumatológiai implantátumok fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik immár 30 éve.

Miért alakult a BIONIKA Klub?

A BIONIKA márkanév olyan tudományos gondolkodást jelöl a biológia, a technika és az elektronika határmezsgyéjén, amely ötvözi e három területet a kutató-fejlesztő munkánk során.

A minőség és megbízhatóság nálunk alapelv. Klinikai tapasztalataink azt mutatják, hogy a szupertiszta felületű fogászati implantátumaink bentmaradási aránya, csontosodási képessége a legjobbak közé tartozik.

A BIONIKA Medline Kft. fő termékprofilja a fogászati implantátumok fejlesztése, de mellette nagy jelentőséget tulajdonítunk a traumatológiai implantátumok innovációjának is. Kiváló szakemberek, mérnökök, informatikusok és közgazdászok, orvosok közös munkájának eredményeképpen mára egy stabil és sikerekben gazdag vállalattá nőttük ki magunkat. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy 2019 február 1-jén volt a BIONIKA 30 éves.


Működésünket 1989-ben kezdtük meg, amikor feleségemmel és gyermekeimmel megalapítottuk a BIONIKA Mérnöki Irodát, majd jogutódként 1996-ban a BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft-t. Az emberi szervezetbe ültethető implantátumok fejlesztésére, gyártására és kereskedelmére szakosodtunk. Elsődleges célként a fogászati műgyökér implantátumok fejlesztésére és gyártására helyeztük a hangsúlyt. Folyamatos innovációs kézségünknek köszönhetően mára már több mint 20 000 féle terméket fejlesztettünk ki és forgalmazunk. Az újonnan megjelenő piaci igényekhez igazodva alakítjuk ki termékkínálatunkat és fejlesztéseinket. Tudományos elkötelezettségünkkel és kitartásunkkal kapaszkodtunk fel a „BIONIKA” mint új technikai áramlat hullámaira, ráérezve arra a szemléletre, mely a természet csodás találmányait hasznosítja az ember technikai igényét szolgálva.

Fejlesztés, gyártás, kereskedelem

Termékeinket orvosok és mérnökök szoros együttműködésével fejlesztjük, mely által biztosítani tudjuk azok folyamatos világszínvonalú minőségét és gyakorlati használhatóságát egyaránt. A vevőink által elvárt minőséget a harmonizált Európai Uniós jogszabályok szerinti tervezés, gyártás és minőségirányítás garantálja. 20 éve már, hogy Miskolcra hoztuk cégünket a BIONIKA Medline Kft.-t. A nehézipar fellegvárában elsőként jelentünk meg finommechanikai termékek előállításával.
Folyton folyvást megújuló korszerű termékeink megkívánják a precíz csúcstechnológiát. Évről évre sikeres pályázatokon keresztül nyertünk támogatást a fejlesztés és a gyártás legmagasabb szinten tartására. Szívügyünk az orvostechnikai gyártás, de ezen túl a több lábon állás megkívánja azt, hogy más műszeripari gyártásba is bekapcsolódjunk. 

30 éves gyakorlatunk van a saválló acél és a titán megmunkálásában. Képesek vagyunk eleget tenni az ipar nagy pontosságot és minőséget igénylő legnagyobb kihívásainak az orvostechnikától a repülőgépipari gyártásig. Egyik legelső implantátumunk, a Conefit ma is elérhető. A Conefit családot 1987-től fejlesztjük (ORKI engedély: 1992). Klinikai kipróbálását és továbbfejlesztését a BIONIKA 1989-ben kezdte el, a Központi Stomatológiai Intézet – Dr. Klenk Gusztáv Sr. osztályvezető főorvos – orvosszakmai támogatásával. A Szájsebészeti osztály implantációs tapasztalatai, kutatásai vezettek el ahhoz a felismeréshez, hogy fogászati implantációs célra biomechanikai szempontból igen kedvező megoldás az önzáró, kúpos illeszkedésű, nagy menetemelkedésű, rádiuszos profilú titán csavar alkalmazása. A Conefit családon belül műtéti behelyezési szempontból lehetőség van egy és kétfázisú megoldásokra. Az implantátum gyökéri részének kúpossága megközelíti a természetes foggyökér kúposságát. A fejrész hatszögletű kulcsnyílással, és a felépítmény csatlakozó részéhez stabilan illeszkedő 60 fokos központosító kúppal van ellátva.

A Conefit, mint az egyik legsikeresebb magyar implantátum, már megszületésekor azokra a mai tudományos alapelvekre épült, melyet világszerte is alkalmaznak a legújabb rendszereknél.


Az 1993-ban ORKI engedélyt kapott SLIM család egy olyan komplex rendszer, melynél igyekeztünk a megjelenő implantológiai elvárások és feladatok mindegyikére megoldást találni. Azért ezt a rendszert emelem ki, mert a Bauer csavar konstrukciós geometriai elemeire épített megoldás tűnik legversenyképesebbnek napjainkban is az egyfázisú konstrukciók között. Az elmúlt 30 év alatt számos cég fejlesztett ebbe az irányba és ért el sikereket. A család egyik első tagja a Slim flexible, mely a régi Bauer csavar tulajdonságait, geometriai és műtéti jellemzőit kölcsönözte (ciklois kúpos, önkompressziós menetstruktúra, flexibilis zóna), beültetéskor szájban is hajlítható kivitelben. A flexibilis zónát kiterjesztve, de megtartva a rendszer menetárok formáját, az Oraltronics cég BC csavarja mintájára a Slim családon belül megszületett egy széles és mély menetárokkal és vékony menetgerinccel rendelkező változat is, melyet később Speedy márkanévre kereszteltünk.

Cégünk, a BIONIKA kínálatában egyre nagyobb szerepet kapnak, a piaci igényhez alkalmazkodva, a csavarrögzítésű megoldások. A kétfázisú implantátumrendszerek felépítményei között megjelenő Multi-Unit megoldások adaptálásával 2018-ban létrehoztuk a Slim Compact változatot.

A Slim Compact minden igényt kielégítően kiterjeszti a Slim család alkalmazásának lehetőségét, a ragasztott fogművek mellett a csavarrögzítésű megoldások széleskörű alkalmazására. Ezzel igyekszünk megfelelni a legfőbb kihívás, a sürgető idő elvárásainak, persze első sorban a betegek érdekében.

A 2019-es év egyik nagy újdonsága a Cortilog rendszerünk kibővítése. Az új, még teljesebb Cortilog implantátumcsaládon belül megtalál minden fő implantátumtípust az átlagos eseteket lefedő normál implantátumoktól, a műtéti eljárást nagyban leegyszerűsítő lágyrész szintű megoldáson át, a mini, sőt az ideiglenes implantátumokig.

Az ideiglenes implantátumokat főként teljes vagy nagy kiterjedésű foghiány ideiglenes kezelésére használják, alkalmazásuk azonnali megoldást nyújt az ideiglenes fogpótlások elkészítéséhez, miközben a végleges kétfázisú implantátum gyógyulási időszaka zajlik. Az implantátum önzáró, önmetsző kialakítása segíti a behelyezést és kivételes primer stabilitást tesz lehetővé, ezáltal ideális az azonnali átmeneti terheléshez. A sima (homokszórás nélküli) felület késlelteti a teljes osseointegrációt, így az ideiglenes implantátumok biztonságosan eltávolíthatók a végső fogpótlás behelyezése előtt.

Gyerekkoromtól mérnök szerettem volna lenni saját gyáramban. Mindig vonzódtam a technikai újdonságok felé. Különösen érdekelt az orvostechnika. 1989-ben családommal ki is használtuk az első igazi cégalapítási lehetőséget. A kutatás-fejlesztésben legfőbb támaszom a fiam. Az új technológiák iránti érzékenysége adja a lendületet a cég fejlődésének. Stabil, elkötelezett, fiatal csapattal a hátunk mögött felkészülten várjuk és fogadjuk a kihívásokat. A jelen helyzetben a széles termékstruktúra megkívánja az értékesítés jelentős fejlesztését, várjuk csapatunkba mindazokat, akik elkötelezett munkatársaink tudnak lenni céljaink megvalósításában.

A BIONIKA Medline Kft. hosszú távú célja: Stabil alapokon folyamatosan fejlődő, jól szervezett, hatékonyan működő, olyan sok lábon álló vállalat, ahol az önálló szektorok önmagukban is biztonságosan életképesek. Elsősorban orvostechnikai-, és életminőséget javító eszközök előállításával és forgalmazásával foglalkozik, a felhasználók maximális megelégedettségére, annak érdekében, hogy a tulajdonosainak és munkatársainak generációkon keresztül folyamatosan javuló, átlag feletti megélhetést biztosítson úgy, hogy ezzel hozzájáruljon az emberiség egészséges fejlődéséhez.

Hajdú József
MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök,
egészségügyi szakközgazdász
BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés Implantológia
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2020
  • URL www.dental.hu