Implantáció csontpótlás nélkül, avagy mindkettő együtt
A BIONIKA Medline Kft. mint kutató-fejlesztő, gyártó vállalat, 2017. évi innovatív tevékenysége során a csonthiányos esetekre koncentrál a fogászati-, szájsebészeti implantológiában.

Néhány fő iránymutató koncepció a jelen eredményekből és a további elképzelésekből:

1. Csontpótlás nélkül végzett implantációra fejlesztett BIONIKA rendszerek
1.1. Rövid implantátumok 
1.2. Vékony implantátumok 
2. Csontpótláshoz fejlesztett BIONIKA eszközrendszerek
2.1. Titán membránháló választék
2.2. A Csonttranszplantáció eszközei
3. Csontpótlás és implantáció egy lépésben

1.Csontpótlás nélküli implantáció

 1.1. Csontpótlás nélkül végzett implantáció tipikus esete, amikor vertikálisan 5-6 esetleg 7 mm csont áll rendelkezésre az állcsont hátsó régiójában.

A csontleépülés különösen veszélyezteti az őrlőfogak helyén az állcsontot. Általában ez okozza a legtöbb gondot okozza az implantáció során, különösen ha csontpótlást szeretnénk elkerülni. A tapasztalat azt mutatja, hogy 4-6 mm vastag csont esetén is érdemes rövid implantátumot behelyezni, Ha nem is 100% a siker, kellő osseointegráció mellett stabil megtámasztást érhetünk el egy többtagú híd részeként. A továbbfejlesztés előtt a BIONIKA CortiLog alap rendszer, mely kompatibilis a CamLog rendszerrel, legrövidebb eleme 9mm volt. Sok esetben hosszúnak bizonyult, ezért az alkalmazó orvosok kérésére a BIONIKA kifejlesztette a CortiLog Short megoldást, 6 és 7 mm hosszválasztékkal.

Legfőbb jellemzője az alaprendszerhez képest, a rövidebb cső a csőben kapcsolat. Vegyes külső menetstruktúrával terveztük, mely önkompressziós epszilon menetből, azonos menetemelkedésű és több bekezdésű sűrűbb menettávolságú micro menetekből áll. Számításaink szerint 5 mm és 6 mm átmérő méretet választva jelentősnek mondható stabilitás érhető el. Nemcsak a csont méretek figyelembe vétele, hanem a minőség tulajdonságai is jelentősen befolyásolják a sikert. Kritikus tényező lehet a felület egységre eső terhelés. Tudjuk tapasztalatból, hogy az implantátum biológiai kapcsolatát biztosító közeg, a csontfészek, vagy ahogyan a geometriai megjelenéséből adódóan -kosár forma- nevezhető, a „BIOKOSÁR” minősége az az alapvető tényező, mely minden okosságot felül írhat a legjobb szándék ellenére is. Ezért a csonthiányos esetek nagy gondosságot igényelnek.

Cortilog Short extra rövid implantátumokkal csontpótlás nélkül is megvalósítható az implantáció alacsony csontkínálatnál is.

A BIONIKA más implantátumrendszerekhez is le tud gyártani, csonthiányos esetekhez, rövid implantátumokat. Ez gyakori kérés, amikor mindössze 4-5 mm csontmagasság áll rendelkezésre és hosszabb hidak közbenső támasztóelemeként szeretné az implantológus beültetni a rövid implantátumot.

1.2. Vékony implantátumok alkalmazása csontpótlás nélkül

Ma már a legtöbb implantátumrendszerben van megoldás a vékony „penge csont” csontpótlás nélküli implantálására vékony, 3,3 mm alatti átmérőjű implantátumok segítségével. Itt a kortikális fal teherviselő képességére hagyatkozhatunk. A spongióza csontszerkezet jelentősége igen csekély.

Ezt a célt szolgálják az úgynevezett mini implantátumrendszerek is, melyek túlnyomó részt egyfázisú gömbfejű geometriák. Ilyen például a Nanoplant rendszerünk. A közelmúltban kidolgoztuk azokat a változatokat is, melyekkel 1,8 mm-től 3,3 mm átmérőig nemcsak Gömb fejű elhorganyzást, hanem Torus fejű (Locator típusú) vagy ragasztott fogmű viselésére alkalmas, és csavarozott fogmű, például Multi-Unit felépítmények alkalmazását lehetővé tevő megoldások is alkalmazhatóvá váltak a Nanoplant implantátum rendszerben. Az új fejlesztések ugyanazon előnyöket biztosítják a csonthiányos betegek részére, mint amelyek elérése normál implantátumok beültetésével lehetséges.

Az egyfázisú mini rendszerek hátránya a Gömb és a Locator típusú fejrész kopásából eredő alakváltozás. Ebből eredően rövidebb-hosszabb idő alatt működési rendellenességek léphetnek fel. Ezen hátrány kiküszöbölésére fejlesztettük ki korábban a vékony 1,8mm, 2,3mm, 2,8mm átmérőjű Bioplant Bicortikális implantátum konstrukciót, valamint ezt továbbfejlesztve az új „HYBRID” rendszert.

all-on-6 hybrid mini implantátumokkal

2. A csontpótlás BIONIKA eszközrendszere

Tudjuk, a gyakorlat igazolja, hogy a megnövekedett terhelés hatására csontfelszívódással kell számolnunk, és hogy a közel nyugalmi állapot segíti az implantátum beépülését, a biokosár jótékony hatású átépülését. Régóta folynak kísérletek a biokosár minőségének javítására, különböző szintetikus és idegen, valamint saját csontanyag felhasználásával.

A BIONIKA számos eszközt fejlesztett ki a csontpótlásra vállalkozó orvosnak, hogy sikerre segítse őket.

A „HYBRID” Implantátumrendszer hosszútávon biztosítja a kopó alkatrészek cserelehetőségét, ugyanis ez egy olyan kétfázisú mini rendszer, mely a normál implantátum családok sajátjaként alkalmazott minden felépítmény típust csereszabatosan magába foglal. Például ma már nem lehetetlen vékony csontoknál sem a divatos, pénztárcakímélő All-on-4, illetve a biztonságos All-on-6 konstrukciós felépítményrendszer megvalósítása.

2.1. Titán membrán háló választék

A természetes és szintetikus csontpótló anyagok a beépülés időszakára védelmet igényelnek. Erre a célra fejlesztettük ki a különböző méretű, igen vékony titán hálókat, az úgynevezett membránokat 0,02mm, 0,1mm és 0,2mm vastagságban.

speciális sík membránok

A furatos, rácsos szerkezetű membránok különböző formában, méretben kerülnek forgalomba.
· A sík hálók sebészeti ollóval szabhatók méretre.
· Ezen túl a felhasználási célnak megfelelően gyárilag előre méretre szabott speciális formák is kaphatók. A membránok titán szegecsekkel rögzíthetők, szegecsbehelyező műszer segítségével.

A membrán szegecseknek több fajtáját fejlesztettük ki, melyeket elképzelése szerint ki-ki megválaszthatja a feladat bonyolultságának függvényében:
· Laposfejű szegecs
· Belső kulcsnyílású menetes szegecs
· Keresztfejű, önmetsző kúpos szegecs-csavar

2.2. A Csonttranszplantáció eszközei

Nagy mértékű leépülés esetén csont transzplantáció válhat szükségessé. Szokásos megoldásként a medencecsontból, vagy az állcsontból kivett csontblokk csonthiányos helyre való áthelyezése hozza meg a szükséges eredményt.

A csontcsavarok és szegecsek keresztfejű, hatszöges vagy torx kulcsnyílással is kaphatók.

Újabban hallhatunk híreket CT felvétel alapján való, idegen csontból történő, CAD-CAM technológiával előállított csontblokk alkalmazásáról is. A BIONIKA a sikeres csontblokk műtéthez a csontblokk rögzítésére alkalmas csavarok fejlesztésével, gyártásával, a behajtásukhoz szükséges csavarhúzó műszerek, komplett készletek előállításával tud hozzájárulni.

cserélhető betétes csavarhúzó készlet

3. Csontpótlás és implantáció egy lépésben

Értelmes, logikus törekvés, annak szem előtt tartása, hogy minél kisebb stresszel oldjuk meg a szükséges műtétet. Azaz, ha lehetőséget találunk rá, végezzük el egy lépésben az egymást követő beavatkozásokat, jelen esetben a csontpótlást és a implantációt. Ezzel a céllal fejlesztettük a titán hálók új generációját, mely az implantátumhoz csavarozva biztonságos védelmet nyújt a csontpótláshoz.

Hajdú József
MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök,
egészségügyi szakközgazdász
BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés Implantológia
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2017/XIV. évf.-1. szám
  • URL www.dental.hu