A gyermekkori implantáció

Mikor a kezelés időpontjának kiválasztása igencsak nehéz feladatnak tűnik

e-BIONIKA Hírek

Fogászati implantáció gyermekkorban

Az implantációs kezelés ideális időpontjának megállapítása igazán nehéz feladatnak tűnik, mivel a minőségében kiváló kezelést számos tényező befolyásolja. Ettől függetlenül a szakirodalmakban gyakorta találkozni 3-5 év közötti gyermekek implantációs ellátásával és azok dokumentálásával (Guckes et al. 1997, Smith RA, Vargervik K. 1993 )

A legbiztonságosabb életkornak a serdülő és a fiatal felnőttkor tekinthető a fiatal páciensek esetén. Ugyan a fogak állapota, rágás, fogetika, funkcionális állapot és számos egyéb tényező befolyásolja a kezelést, nélkülözhetetlen szempont a gyermek (és túl fiatal gyermekek esetében) a szülő felelőssége a higiénia megtartására vonatkozóan (Kearns et al., 1999).

A fiatal betegeknél alkalmazott implantátumokról szóló jelentések meglehetősen korlátozottak, megalapozott következtetések levonásához további klinikai vizsgálatokra van szükség. Részt venne benne? Ismerje meg klinikai vizsgálatunkról szóló cikksorozatunkat:

Klinikai vizsgálatok, az alapok: Megnézem

Klinikai vizsgálat fogalmai: Megnézem

Klinikai vizsgálat folyamata: Megnézem

Klinikai vizsgálatok előnyei: Megnézem

Sikerráta a gyermekkori implantálásban:

Az elmúlt néhány évben számos olyan publikáció született, amely a gyermekek fogászati implantációs eljárását tanulmányozza. A szerzők többsége egyetért abban, hogy az állkapocs elülső területe tűnik a legoptimálisabbnak a korai implantátum beültetésére. Az ektodermális diszpláziában szenvedő gyermekbetegek elülső álkapcsába ültetett implantátumok sikerrátája 88-91% volt serdülők esetében. Az alsó állkapocsba ültetett implantátumok túlélési aránya jóval magasabb volt, mint a felső állkapocsba ültetetté. Előbbié 91-92%-között terjed, még utóbbi 71-86% között mozog. Az elülső maxillárisba ültetett implantátumok 2,8-szor nagyobb valószínűséggel voltak sikertelenebbek, mint az elülső mandibulában elhelyezettek.

A ResearchGate-n feltett kérdés így hangzott, 2015-ben:

„Hol és mikor lehetséges fogászati implantátumokat beültetni gyermekeknek?”

A válaszok között érdekes információk találhatók:

Anthony G. S. (2016)

Fiatal felnőttek esetében bevett szokás annak meghatározására, hogy mikor kell implantátumot ültetni az állkapocs elülső részén. Ez az egy év különbséggel készült laterális cefalometrikus röntgenfelvételek, vagy 3D-s szkennelés adatainak egymásra helyezésével határozható meg.

 

Akkor ültethetőek be az implantátumok a felső állkapocs elülső területére, amikor a felvételeken vagy szkennelt képeken az látható, hogy elérte a felnőttkori szintet.

 

A nem szindrómás oligodontia esetén azonban gyakran lehet implantátumokat beültetni az elülső és a hátsó állkapocs területére egyaránt, a vertikális dimenzió fenntartására tett kísérletként és a gyermek pszichoszociális fejlődésének fontos segítőjeként.

Abu-Hussein Muhamad (2019)

A kezelés tervezésének megkezdésekor az alveoláris csont értékelésével egybekötött növekedési értékelést is el kell végezni. Ráadásul a fogszabályozó kezelés és a sebészeti kezelés körülbelül egy évvel a tervezett beültetés előtt megkezdhető. Minél nagyobb a fiziológiai harmónia, annál nagyobb az esélye a sikeres implantálásnak.

Jamie S. Brahim (2005. 375.o) Dental Implants in Children című publikációjában az alábbi gondolatot osztotta meg:

„Felnőtt páciensek esetén az implantáció sikere a csont mennyiségén és minőségén, a kezelési terven, sebészeti technikán, az optimális restauratív protézisen, valamint a jó, hosszú távú szájhigiénián alapszik. Gyermekek esetében ezek mellett azonban arra a kritikus és nagyon egyedi faktorra is figyelni szükséges, hogy csontozatuk növekedésben van, aminek kimenetele nehezen határozható meg előre.”

Általánosan levonható konklúziók, (Mankani et al., 2014) alapján:

  1. Az implantátum elhelyezkedése, a páciens neme és a csontozat fejlettségi szintje a legfontosabb tényezők az implantátumok beültetésének időpontjára vonatkozó végső döntés meghozatalában.
  2. Az ektodermális diszplázia súlyos eseteinek kivételével továbbra is ajánlott megvárni a fogazati és csontvázi növekedés befejezését.

Önnek mi erről a véleménye? Szokott gyermekeknek implantátumot beültetni?

Írja meg nekünk tapasztalatait:

Hamarosan újabb cikkel érkezünk!

Források:

  • Guckes AD, McCarthy GR, Brahim J. (1997) Use of endosseous implants in a 3-year-old child with ectodermal dysplasia: case report and 5-year follow-up. Pediatr Dent. 1997;19:282–285.
  • Smith RA, Vargervik K. (1993) Placement of an endosseous implant in a growing child with ectodermal dysplasia. Oral Surg Oral Med Oral Pathol. 1993;75:669–673.
  • Kearns G, Sharma A, Perrott D, Schmidt B, Kaban L, Vargervik K. (1999) Placement of endosseous implants in children and adolescents with hereditary ectodermal dysplasia. Oral Surg Oral Pathol Oral Med Oral Radiol Endod. 1999;88:5–10.
  • Jamie S. Brahim (2005) Dental Implants in Children – Oral Maxillofacial Surg Clin N Am 17 (2005) 375 – 381
  • Mankani, N., Chowdhary, R., Patil, B.A., Nagaraj, E. and Madalli, P. (2014). Osseointegrated Dental Implants in Growing Children: A Literature Review. Journal of Oral Implantology, [online] 40(5), pp.627–631. doi:10.1563/aaid-joi-d-11-00186.
  • ‌ResearchGate. (2015). When and where is it possible to place dental implants in a growing child. https://www.researchgate.net/post/When-and-where-is-it-possible-to-place-dental-implants-in-a-growing-child