Az MC implantátum felépítmény rendszer egy még kutatási fázisban lévő forradalmi gyártástechnológiájú eljárásra épül. Lényege egy új speciális kinematikával rendelkező CNC megmunkáló berendezés és a CAD-CAM technika ötvözésében rejlik. Ezáltal lehetővé válik 0°-75° tartományban, az előre megtervezett szögállású szögkorrekciós felépítmény gyári előállítása.

A. ábra: Behelyezett implantátumok irányai – B. ábra: Más gyárak kínálatában lévő 30°-os Multi-unit fejekkel elérhető szögkorrekció – C. ábra: Fejlesztés alatt lévő BIONIKA MC szögkorrekciós felépítmény alkalmazásával elérhető szögkorrekció

A. ábra: Behelyezett implantátumok irányai – B. ábra: Más gyárak kínálatában lévő 30°-os Multi-unit fejekkel elérhető szögkorrekció – C. ábra: Fejlesztés alatt lévő BIONIKA MC szögkorrekciós felépítmény alkalmazásával elérhető szögkorrekció

Az A-B ábrán látható probléma feloldására indította a BIONIKA az MC implantátum felépítmény K+F+I kutatásfejlesztési projektjét.

A BIONIKA MC termékcsalád segítségével széles tartományban 0° és 75° közötti szögeltérések fokozatmentesen korrigálhatók (2. ábra). Természetesen ehhez előre meg kell határozni, hogy hány fokos implantátumkorrekcióra van szükség.

A szögkorrekció meghatározására szolgálhat bármely fogtechnikai tervező szoftver (pl.: Exocad), vagy a BIONIKA által az MC System részére kifejlesztett szabadalommal védett kellő pontosságú mechanikus szögmérő eszköz, mely a 1. ábrán látható. A BIONIKA MC szögmérő fontos újdonságtartalommal bír, ugyanis a különböző gyártók a különböző szögdöntöttségű fejek meghatározásához általában műanyag kiválasztó modellt kínálnak a felhasználónak. A különböző, megmért szögértéseket egymás után betápláljuk a gyártó szoftverbe, és ezen információ alapján az erre a célra alkalmas adottságokkal rendelkező gép egymás után akár különböző méretű egyedi MC fejeket is képes legyártani, teljesen készre emberi beavatkozás nélkül. Így hatékony, gyári technológiával készülhetnek az egyedi, nagy pontosságú implantátum fejek, 0°-75°-os tartományban, igény szerint koronával együtt, 24 órás átfutási idővel.

Az MC felépítmények alaptípusait a 2. 3.-as ábrákon szemléltetjük. E geometriai formák léteznek ugyan, de nem tetszés szerint megválasztható és gyorsan, pontosan, termelékeny gyári technológiával legyártható, fokozatmentes, igény szerinti szögeltéréssel előállítva.

Az implantátumok ilyen nagy pontosságú párhuzamosítását különösen a szerelhető fogművek egyre szélesebb körű alkalmazása teszi napjainkban szükségessé, a szerelés precíz elvégzése érdekében.

A BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft. MC K+F+I kutatásfejlesztési projektje az alábbi terméktípusokra irányul.

1. MC csiszolható egyenes és szögkorrekciós felépítmény felragasztott fogművekhez

A ragasztott koronák hidak esetében a felépítmények kúpja célszerűen 3°-5°-os önzáró kúp. Ha ezek tengelyei nem megfelelő párhuzamossággal készülnek, akkor komoly feszültségek léphetnek fel a fogműben annak ellenére, hogy a ragasztó réteg bizonyos deformációkat képes korrigálni. Nagyon fontos a műfogsor élettartama szempontjából, hogy gyárilag előállított MC típusú megoldásokat használjunk.

2. MC gömbfej és lokátorfej kivehető fogművek részére

Igen gyakran alkalmazzák a különböző típusú patent fejeket (pl.: gömbfej, lokátorfej) kivehető fogművek ideiglenes rögzítésére. Legáltalánosabb erre a célra egyenes fejek alkalmazása, melyek esetén a gömbfej sapka és lokátorfej betét 5°-10°-os korrekcióra ad lehetőséget. Ehhez azonban az implantátumok egymáshoz viszonyított helyzete nem nagyon térhet el az előző szögértékektől, ezért nem mindig születnek hosszú élettartamú, jó megoldások.

Az MC system gömbfejek, lokátorfejek és minden más patentfej alkalmazása esetén biztosítja a szükséges szögeltérés szerinti korrekciót 0° és 75° között.

3. MC csavarrögzítésű felépítmények szerelt fogművek részére

A szerelt fogművek kívánják meg a legnagyobb pontosságot ahhoz, hogy feszülésmentes, jól illeszkedő, hosszú élettartamú szerelt fogsor készülhessen. A sok meghibásodási lehetőség ellenére indokolt az alkalmazása olyan esetekben amikor a kezelések megkívánják időnként a rögzített fogmű eltávolítását. A 3. ábra szemlélteti a szerelhető fogműnél alkalmazható lehetőséget 0° és 75° szögtartományban.

1. ábra: MC szögmérő fej – 2. ábra: MC egyenes és szögtört csiszolható felépítmények – 3. ábra: MC multi-unit és gömbfej, lokátorfej felépítmények

1. ábra: MC szögmérő fej – 2. ábra: MC egyenes és szögtört csiszolható felépítmények – 3. ábra: MC multi-unit és gömbfej, lokátorfej felépítmények

4. Összefoglalás

Kulcskérdés a fogtechnikában, hogy mindig precízen a fogsorral párhuzamosan álljanak az implantátumba helyezett felépítmények. Az MC annyiban különbözik más megoldástól, hogy mások pl. konkrét 17 és 30 fokos Multi-Unit fejeket gyártanak, a BIONIKA viszont az MC felépítményrendszer segítségével 0°-75° foktartományban, fokozatmentesen bármilyen szögdöntött fejet képes gyártani. Röviden erről szól a BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft. legújabb kutatásfejlesztési projektje.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azon partnereinknek akik segítik munkánkat, újabb és újabb ötleteikkel és orvosszakmai támogatásukkal, abban hogy a páciensek számára minél tökéletesebb megoldások születhessenek.

Hajdú József

ügyvezető igazgató
BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft.
3516 Miskolc Tégla utca 29.
Telefon: 06 20 964 4146

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés
    Implantológia
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2016/XIII. évf.-1. szám
  • URL www.dental.hu