Nagy örömünkre szolgált, hogy a tavalyi évben elkészült a BIONIKA frézközpont. Azóta számos megkereséssel találkoztunk, köztük néhány megoldhatatlanak tűnő esettel is. Szerencsére eddig még minden esetre találtunk megoldást a partnereink legnagyobb megelégedésére. Ebben a cikkünkben bemutatjuk a számunkra legmeglepőbb munkákat.

1. eset – Fog- és gingiva pótlás egy lépésben

Egy fiatalember felső fogsora súlyos baleset következtében megsérült. Műtétet hajtottak végre a páciensen, amelynek során eltávolítottak a maxillából egy csont darabot. Ezt nem pótolták, emiatt a páciensnek gingiva pótlásra is szüksége volt, a fogműből kialakítva. Az első képen látható, hogy a frontrészen a 11 és a 12-es fog és az interdentális papilla pótlásra van szükség. Fogtechnikusunk beszkennelte a képen látható mintát és elkezdte a számítógépes szoftverben a fogpótlás megtervezését.

Fog - és gingiva hiány, számítógépes tervezés.
Következő képeken láthatjuk az elkészült fogmű tervezetét labiálisan, belülről és palatinálisan.
A műínyes fogmű tervezete labiálisan, belülről és palatinálisan.

A következő képen láthatjuk a kész fogművet a mintán. Tervezés után cirkonból kimartuk 5 tengelyes fogászati maróval a vázat, majd a szinterezés következett. Ezután átadtuk partnerünknek, akinek már csak a kész vázra kellett elkészítenie kerámiából az anatómiai formát, így csupán a tökéletes esztétikára kellett koncentrálnia a páciens legnagyobb megelégedésére.

Kész műínyes fogmű a mintán.

2. eset – Teljes cirkon körhíd “góliát” méretben

Ezzel az esettel egy fogtechnikus partnerünk keresett meg minket. Idős hölgypáciens átlagostól nagyobb száj­mérettel rendelkezett és teljes körhidas fogpótlást szeretett volna, de sokan nem vállalták el ezt a munkát. Ezután került hozzánk ez a „megoldhatatlannak” tűnő eset is. Miután megkaptuk a gipszmintát beszkenneltük, majd megterveztük a teljes fogművázat.

'góliát" méretű körhíd a BIONIKA frézközpont tervei alapján

Gyártás után a híd alig fért a kemencébe. Gyakori probléma szinterezéskor, hogy vetemedhet az anyag, így esetünkben erre különös figyelmet fordítottunk a későbbi megfelelő illeszkedés érdekében. A körhidat cirkonból készítettük el, amely ezután a partnerünkhöz került leplezés céljából.

3. eset – Multi-unit csavarral rögzített fogmű

Egyik partnerünktől kaptunk egy multi-unit alapra készült wax-up mintázatot. A páciens két implantátummal rendelkezett, amikre híd pótlást szeretett volna. A képeken látható a beszekennelt fogminta a belehelyezett BIONIKA Compatible AC technikai implantátummal és a Multi-unit fejcsavarral.

Multi-unit csavarral rögzített fogmű wax-up mintára

Híd preci vertix csúsztatókkal

Cirkonból készült egy kombinált fogpótlás primer eleme (2 db 2 tagú ragasztott híd preci vertix csúsztatókkal) egy fémérzékeny páciens számára. A csúsztatók párhuzamosak egymással, hogy a pótlás szekunder eleme (a kivehető rész) gond nélkül feszültségmentesen illeszkedjen.

Híd preci vertix csúsztatókkal, a mintán.

Egyedi felépítmények fogművázakhoz

Standard megoldások mellett lehetőség van egyedi felépítmények tervezésre a fogművekre. A Magyarországon használatos implantátum rendszerekhez tudunk készíteni kompatibilis felépítményeket.

cirkon sapka titánbázisra - a BIONIKA frézközpont egyik legújabb fejlesztése

Ezenfelül nyitottak vagyunk az innovációra, partnereink egyedi elképzeléseit is megvalósítjuk. Így jöhetett létre legújabb fejlesztésünk során egy titánbázisra rögzíthető cirkon sapka, amelyre hagyományos módon készíthető el a korona, cirkonból. A fenti képsoron látható a cirkon sapka különböző nézetekből.

Implantátumra történő fogpótlás esetén ajánljuk a tengelykorrekciós anatómiai fejek használatát.

Ezeket a fejeket egyedileg tervezzük meg a beszkennelt gipszmintára, az implantátum körüli ínyvonalat követve. A képen látható az egyedi tervezésű ínykövető galléros 6 lapos csatlakozású felépítmény. Ha több felépítményt szükséges egymás mellé tennünk akkor abban az esetben azokat párhuzamosan kell elhelyezni, mint ahogy a képeken látható.

Ez esetben a kész fogművet a fejek csiszolása nélkül is fel lehet majd ragasztani. A tengelykorrekciós anatómiai fejeket cirkonból készítjük el.

párhuzamosan elhelyezett egyedi felépítmények a gipszmintában

Összefoglalás

A jelenkori fogászati trendekben egyre elterjedtebbek a 3D digitális technológiával készülő fogművázak. Az olyan fogtechnikai laborok számára, amelyek még nem vezették be a CAD/CAM technológia használatát fogpótlások készítéséhez, sajnos a magas átállási költségek miatt nehéz lehet a rentabilitás fenntartása. Ezen probléma körön segítve és a megoldhatatlanak tűnő esetek kisegítése érdekében hoztuk létre a BIONIKA Frézközpontunkat. Fogművázakat szakembereink titánból, cirkonból, Co-Cr ötvözetből és viaszból készíthetik el a beküldött gipszminta vagy STL fájl alapján.Az elkészült fogművázhoz kínálatunkban több mint 50 féle geometria közül válaszhat felépítményt. Így Önnek csak a tökéletes esztétikára kell összpontosítania a többit bízza a BIONIKA Frézközpontra! A BIONIKA implantátum gyár az Ön partnere a nagy szériában gyártott, az egyedi vagy akár ismeretlen felépítmények gyártásától a tervezésen át a fogművázak előállításáig.

Ha Ön is elakadt a munkájában vagy egyedi megoldásra van szüksége ingyenes szaktanácsadási szolgáltatást nyújtunk az alábbi telefonszámon: +36 20 964 4146 vagy írjon üzenetet az info@bionika.hu címre.

Hajdú József

ügyvezető igazgató MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök, egészségügyi szakközgazdász BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés Fogtechnika + CAD/CAM
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2017/03
  • URL www.dental.hu