Oldal kiválasztása

Szisztematikus irodalmi áttekintés

Egyszerűen, érthetően

e-BIONIKA Hírek

Jelenleg a szisztematikus irodalmi áttekintések a tanulmányok elsődleges elemzése közé tartozik. Amellett, hogy szintetizálja a jelenlegi ismereteket, egy-egy kérdésre vonatkozóan az időben és térben is túlmutat előzetes gondolatainkon.

 Tudományos munkája során bizonyára Ön is több szisztematikus irodalomi áttekintéssel találkozott, melyet a kutatók gyakran felhasználnak cikkírás során, vagy ők maguk is elvégeznek egy ilyen jellegű irodalomkutatást. Jelen cikkünk első részében bemutatjuk Önnek, hogy – amennyiben nem ismeri – milyen lépések sorával érheti el a sikeresnek tudható kutatást. Ezt követően kitérünk meglévő tanulmányokra és értékeléseikre is…

A szisztematikus irodalmi áttekintés

Az egészségügyi problémák egyik jelentős kihívása manapság az, hogy számos betegség kezelése nem bizonyult hatékonynak, így különböző kórházakban különböző terápiás döntések születnek ugyanarra a kórképre vonatkozóan. Az átfogó szakirodalomból származó információkat tudományos módszerekkel összefoglaló áttekintő közleményekre emiatt egyre nagyobb szükség van.

Az ilyen áttekintések segítségével a legmegbízhatóbb tudományos bizonyítékok gyűjthetők, s ezek ismeretében hozhatunk diagnosztikus és terápiás döntéseket, írta Kamarási és Mogyorósi (2015)

BIONIKA - szisztematikus irodalom áttekintés

A szisztematikus irodalmi áttekintés folyamata

A szisztematikus irodalomáttekintés az alábbi lépések sorrendben történő megvalósításával végezhető el. 

 1. Kutatási kérdés meghatározása: Pontosan meg kell határozni a témát, melyet vizsgálni szeretnénk.
 2. Ki kell találni és pontosan leírni a befogadási és kizárási kritériumokat: Ezeken a kritériumokon keresztül kell felülvizsgálni a tanulmányokat.
 3. Átfogó keresés lefuttatása: Meg kell határozni a releváns adatbázisokat, például PubMed, Scopus, Web of Science, hogy a vonatkozó tanulmányokat azonosíthassuk. Emellett az úgynevezett „szürke” zónára kiterjedő kutatást is le kell futtatni, amik konferencia kiadványokra, disszertációkra, jelentésekre terjednek ki, hogy biztosítsuk a terület teljes lefedését.
 4. A tanulmányok áttekintése és kiválasztása: A bevonási és kizárási kritérium alapján át kell olvasni a címeket és absztraktokat. A releváns tanulmányok teljes szövegét át kell olvasni, hogy megállapítsuk, megfelelnek-e a felvételi kritériumoknak.
 5. Adatok gyűjtése: A releváns adatokat a kutatásba bevont tanulmányokból ki kell gyűjteni, mint a kutatási terv, a minta mérete, a kimentek és az eredmények.
 6. Az eredményeket szintetizálni kell: megfelelő eszközökkel szintetizálni kell a tanulmányokat, ami lehet meta-analízis, narratív szintézis vagy más statisztikai technika.
 7. Értékelni kell a talált eredményeket: Megfelelő eszközt kell választani az értékeléshez, mint Cochrane-féle torzításkockázati eszköz, GRADE megközelítés, stb.
  BIONIKA - szisztematikus irodalom áttekintés

  Példa a CAD/CAM rendszer technológiai elfogadásáról a fogászati szektorban:

  Kutatási kérdés

  Melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a CAD/CAM rendszer elfogadását és használatát a fogászati szektorban a TAM és az UTAUT alapján? (Technológiai elfogadás modellek)

  A kutatási kérdés definíciószerű meghatározása:

  A kutatási kérdés a TAM és az UTAUT alapján azon tényezők azonosítása, amelyek befolyásolják a CAD/CAM rendszer elfogadását és használatát a fogászatokban.

  Befogadási és kizárási kritériumok:

  A befogadási kritériumok közé olyan angol nyelven megjelent tanulmányok kerülhetnek, amelyek a TAM és/vagy UTAUT elméleti keretrendszerek felhasználásával viszgálták a fogászati szakemberek CAD/CAM rendszer elfogadását és használatát befolyásoló tényezőket. A kizárási kritériumok közé azok a tanulmányok tartoznak, amelyek nem a CAD/CAM rendszerre összpontosítottak, nem használták a TAM-ot vagy az UTAUT-ot, vagy nem angol nyelven jelentek meg.

  Átfogó keresés elvégzése:

  Keressünk releváns tanulmányokat az olyan adatbázisokban, mint a Google Scholar, a Web of Science és a Scopus. A keresési kifejezések között szerepelhetnek a következők:

  • CAD/CAM
  • Dentistry
  • technology acceptance model
  • TAM
  • unified theory of acceptance and use of technology
  • UTAUT
  • acceptance factors
  • adoption
  • implementation
  • perceived usefulness
  • perceived ease of use
  • perceived compatibility
  • perceived behavioral control
  • social influence
  • facilitating conditions
  BOOLEAN szerű kombinációk feltérképezése:

  Ezeket a kulcsszavakat különböző kombinációkkal lehet felhasználni, ennek a hivatalos megnevezése a BOOLEAN OPERATOR (ez az elnevezése a módszernek) segítségével. Ez az „AND” és „OR” részeket tartalmazzák például.

   

  Javasolt használata:

   

  • „CAD/CAM” AND dentistry AND („technology acceptance model” OR TAM) AND („unified theory of acceptance and use of technology” OR UTAUT) AND acceptance factors
  • adoption AND implementation AND („technology acceptance model” OR TAM) AND dentistry AND CAD/CAM
  • perceived usefulness AND perceived ease of use AND perceived compatibility AND („technology acceptance model” OR TAM) AND („unified theory of acceptance and use of technology” OR UTAUT) AND dentistry AND CAD/CAM
  • social influence AND facilitating conditions AND perceived behavioral control AND („technology acceptance model” OR TAM) AND dentistry AND CAD/CAM

  Tekintsük át és szűrjük le a tanulmányokat, amik listázásra kerültek. A cím és absztrakt elolvasása után tartsuk meg azokat, a relevánsnak tűnő cikkeket, melyek eleget tesznek a befogadási kritériumnak.

  Adatok kinyerése:

  A tanulmányokból gyűjtsük ki, amit vizsgálni szeretnénk: Kutatási forma, mintavétel, stb.

  Eredmények összegzése:

  A bevont tanulmányok eredményeinek összegzését metaanalízissel vagy narratív szintézissel végezzük.

  Értékeljük az adatokat arra megfelelő eszközökkel:

  Cochrane-géle torzításkockázati eszköz vagy GRADE megközelítés.

  Érdekességek a kutatási módszertanról

  Moraschini et al., (2022) kutatást végzett arra vonatkozóan, hogy ezen feldolgozások milyen minőségűek. Ezáltal kutatásukban számos érdekesség fellelhető, melyet mi is megosztunk Önnel:

  • A legtöbb szakirodalmi áttekintést (47,1%) európán belül hozták létre. A második helyen Ázsia (18,1%) foglal helyet. 
  • A legfelkapottabb téma a fogászati implantátumok viselkedése volt (33,5%) és ezt a csontregeneráció követte (24,5%).
  • Átlagosan egy szisztematikus irodalmi áttekintésen 4,89 szerző dolgozott együtt.
  • A legtöbb ilyen jellegű kutatást 2018-ban végezték.

   Kutassunk együtt!

   A BIONIKA amellett, hogy kiváló minőségben készíti el az implantátumokat és elkötelezetten segíti partnereit a jobb implantáció elvégzésében, kutatómunkát is folytat. 

   Büszkén állunk rendelkezésére klinikai vizsgálatok, szakirodalmi áttekintések, vagy bármilyen más jellegű kutatómunka során.

   Lépjen velünk kapcsolatban az alábbi gombra kattintva és tegyük jobbá együtt az implantátumok világát!