Oldal kiválasztása

ECO-LINE CSONTPÓTLÁS NÉLKÜLI IMPLANTÁCIÓ A BIONIKA-VAL

 

Sok páciens küzd azzal a problémával, hogy nincs elegendő csontállománya egy implantátum beültetéséhez. Az elveszett csontállomány különböző csontpótló anyagokkal, titán- vagy szintetikus membrán háló segítségével pótolható, azonban ez a beavatkozás jóval meghosszabbítja a fogpótlási kezelés időtartalmát. A betegek sokszor türelmetlenek, szeretnék a lehető legrövidebb idő alatt visszakapni a régi mosolyukat és rágó funkciójukat. A BIONIKA-nál erre a problémára kifejlesztettünk egy olyan multi-implantátum családot, amellyel a csontpótlás nélküli implantáció megvalósítható és azonnal terhelhető implantátumos fogsort kaphat a páciens.

Implantációs körkép

A teljes fogatlanság egyre növekvő állapot a világon, és egyre nagyobb a páciensek igénye a különböző fogpótlások iránt. A világ népességének közel 20 %-a teljesen vagy részlegesen fogatlan és ez a százalék egyre csak növekszik. A megnövekedett fogpótlási igény a globális implantátum piacon is megmutatkozott, az eladások évről évre növekednek és az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 5 évben további 6%-os éves növekedés várható.* Ez a megnövekedett kereslet természetesen a páciensek komplexebb igényeivel is párosul, sokkal több féle kezelési módszer létezik, mint egy évtizede, így mindenki személyre szabottan a számára leginkább megfelelő fogpótlási eljárást kaphatja. *(Statisztikai adatok a NobelBiocare tanulmányai alapján.)

Az All-on-4 megoldás mindenki számára elérhető

Sok páciens sajnos anyagi okokból nem engedhet meg magának bizonyos implantációs eljárásokat, de mégis szeretnék visszaállítani fogazatukat az eredetihez hasonló állapotába. Számukra kiváló megoldás az All-on-4 koncepció, ami a lehető legköltséghatékonyabb, alkalmazásával mégis visszaállítható a fogazat eredeti funkciója és esztétikája. Ezt a fogpótlási megoldást közel két évtizede alkalmazzák az implantológusok. Ez idő alatt több ezer teljesen foghiányos páciensnél hajtották végre sikeresen ezt a beavatkozást. Ez a kezelés egy különleges előnyt nyúlt mind az orvosok mind pedig a betegek számára.

Miért népszerű a páciensek körében?

1. Csupán 4 implantátum beültetésével is elkészíthető a rögzített körhíd. 2 implantátum kerül az elülső fogakhoz 2 pedig hátulsó fogrészekhez. Páciensek számára kevésbé megterhelő ez a műtét, mint más technikák alkalmazása.

2. Csontpótlás nélküli beavatkozás. Más fogpótlási technikák alkalmazásánál szükséges az elvékonyodott csont pótlása, amely fölösleges stressznek teszi ki a pácienst. Az All-on-4 műtéti technika lehetővé teszi, hogy a csontpótlási kezelést elhagyva azonnal implantálható legyen a páciens. Így legalább ideiglenesen lerövidíthető a fogpótlási időtartam a betegek legnagyobb megelégedésére.

3. Azonnal terhelhető implantátumok. Nincs szükség kivehető fogsor viselésére, a beavatkozás után néhány nap múlva a rögzített ideiglenes híd felhelyezhető. Így a páciensek azonnali életmód javulást tapasztalhatnak, rágófunkciójuk is részben visszatér.

all-on-4 eco implantátumokkal

Miért preferálják a fogorvosok?

1. Több féle protetikai lehetőséget nyújt. A felhasználhatóság sokoldalúsága jellemzi az All-on-4 megoldást, hiszen több féle protetikai megoldással is használható. Kivehető és csavarozott fogművekkel egyaránt alkalmazható a széles felépítmény választéknak köszönhetően. Így mindig a páciens számára legkedvezőbb megoldás alkalmazható.

2. Időtakarékosságot és rugalmas felhasználást biztosít. Mivel nincs szükség csontpótlásra és hosszadalmas kiegészítő kezelésekre az All-on-4 műtét könnyedén és gyorsan elvégezhető. A kivehető fogműveket gömbfejű, lokátorfejű, kúpos felépítményekkel egyaránt lehet használni. A rögzített fogpótlások esetén pedig rendkívül széles szögkorrekciós multi-unit fejeket is alkalmazhat.

3. Gazdaságos megoldás. A kedvező árú beavatkozási lehetőségnek köszönhetően az árérzékeny páciensek körében is elvégezhető a műtét. Így nagyobb klientúrával rendelkezhet, hiszen a megfizethető fogpótlás mindenki számára elérhetővé válik.

A legmodernebb piaci igényeknek megfelelően a BIONIKA-nál is kifejlesztése került az Az All-on-4 koncepció alkalmazáshoz a Hybrid implantátum termékcsaládunk, amellyel nem csak a normál, hanem a kiterjedt csonthiánnyal rendelkező páciensek köre is egyaránt lefedhető.

Hybrid a sokoldalú implantátumrendszer

hybrid mini

All-on-4 megoldással nagy stabilitású fogművek készíthetők. Sokoldalú felhasználási lehetőséget nyújtanak titán, cirkon, műanyag és Co-Cr alapú fogművekhez is

A Hybrid rendszerünkben megtalálhatóak a mini és normál implantátumok. A mini méretűnek tekinthetők a 2,5mm-től 3,3 mm-es átmérővel rendelkező implantátumok. Normál implantátumok a 3,8 mm-től egészen a 6 mm-es átmérőig terjednek.

Természetesen a páciens igényei a legfontosabbak számunkra így egyedi méretű implantátumokat és felépítményeket is készítünk a részükre. Ezáltal mindegyik Hybrid implantátummal elvégezhető az All-on-4 beavatkozás.

Előnyös megoldások mini Hybrid implantátumokkal

Az implantátumokat gömbfejű, lokátorfejű, kúpos és multi-unit fejű felépítményekkel egyaránt lehet használni. Ez egyfajta szabadságot adhat mind az orvosnak mind a páciensnek, hogy eldönthessék melyik megoldás a legjobb a beteg számára. A teljesen fogatlan páciensek körében elterjed fogpótlási megoldás a kivehető fogművek használata. A Hybrid mini megoldás egyik nagy előnye a megkopott gömbfejek és lokátorfejek cserélhetősége.
A Hybrid rendszernél lehetőség van összesínezett implantátumos kivehető fogsorok készítésére is, amikor is egy behelyezett fém sín kerül az implantátumokra csavarozva, így még nagyobb stabilitást ad a fogműnek. Ebben az esetben az orvos vagy a fogtechnikus megválaszthatja, hogy a gömb- vagy lokátorfej ne az implantátum tengelyébe, hanem a sín optimálisan megválasztott helyére kerüljön. A kivehető fogművek használatával a páciensnek nem kell többé szembesülni a mozgó, lötyögő fogsorral, hiszen ez egy garantált fix megoldás, amelynek még a nehezen rágható ételek sem jelentenek kimozdulást.

Extra stabilitás All-on-6 megoldással

Az All-on-6 koncepció rendelkezik az előbb bemutatott All-on-4 előnyős tulajdonságaival, viszont a 6 implantátum behelyezésének köszönhetően növelhető a fogmű stabilitása. Ezáltal egyenletesebb lesz a rágóerő eloszlása. Extra rágóerővel a páciens bármilyen élelmiszert fogyaszthat, nem fog elmozdulni a fogazata.

a--on-6 x-cross megoláds mini hybrid implantokkal

Régen használt, mára már elfeledett technika az X Cross implantálás, amely All-on-6 beavatkozás esetén eredményesen használható. Ennél a módszernél elülső területen 2 vékony implantátum keresztirányú becsavarással kerül a páciens szájába. Ezzel átrendezve az állcsonton lévő erőviszonyokat az erősebb stabilitás érdekében.

Hybrid Zygomat kiterjedt csonthiányhoz

A Zygomat implantátumok alkalmazása azonnal megoldást jelent, egyetlen műtéttel. A Zygomat implantátumok kiterjedt csonthiány esetére jelentenek megoldást, anélkül, hogy szükség lenne csontpótlásra.

Zygomat implantátumok alkalmazása - csontpótlás nélküli implantáció 2, illetve 4 zygoma csontba ültetett implantátummal.

A HYBRID Zygomat implantátumok jelentősen megrövidítik és leegyszerűsítik a fogpótlást kiterjedt csonthiány esetén. A rendhagyóan hosszú (kínálatunkban 35-55 mm hosszméretű) implantátumokat a járomcsontba (zygoma) ültetik be, így adva megfelelő tartást a fogműnek.

Ép elülső csontszövet esetén lehetőség van 2 Zygomat implantátum belültetésére a zygoma csontba (járomcsont), 2-4 normál implantátum alkalmazásával egyidejűleg. Nagymértékű csonthiány esetén 2-2 Zygomat implantátum ültethető be a hátulső és elülső területre.

A BIONIKA HYBRID Zygomat implantátumok megfelelő primer stabilitással rendelkeznek, azonnal terhelhetőek, így nincs szükség kivehető fogsor viselésére. Ez a fajta fogimplantáció, kihasználva a páciens minden lehetséges implantálásra alkalmas adottságát, drasztikus csonthiány esetén is egy életre szóló megoldást adhat, akár HYBRID normál és mini implantátumokkal kombinálva.

hybrid zygomat

A BIONIKA Medline kft. implantátum kutató-fejlesztő központja jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a csonthiányban szenvedő fogatlan betegek részére minél tökéletesebb eszközöket fejlesszen a csontpótlás megoldásához. Ezen túl azonban az egyre növekvő páciens igény miatt fontosnak tartjuk a csontpótlás nélküli implantáció kiterjesztéséhez újabb és újabb, egyre szélesebb körben alkalmazható technikai lehetőségek biztosítását. Ezért került kifejlesztésr e a BIONIKA HYBRID rendszere, mely nem csak normál esetek implantálását teszi lehetővé, hanem a legszélsőségesebb csonthiányra is megoldást adhat a nagy sebészeti gyakorlattal rendelkező implantológusoknak.

Hajdú József
MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök,
egészségügyi szakközgazdász
BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés Quintessenz
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2017/4
  • URL ww.quintessenz.hu