AZ ÖRÖK DILEMMA „MELYIK IMPLANTÁTUM TÍPUST VÁLASSZAM?”

e-BIONIKA Hírek

Az implantológiában jártas szakemberek hazánkban több száz, világviszonylatban több ezer féle fogászati implantátum rendszer közül válogathatnak. A nagy kérdés a mai napig is az, hogy „Vajon mi alapján találhatjuk meg a számunkra tökéletes rendszert?” A fogászati implantátumok főleg anyagukban, formai kiképzésükben, felszínkezelésükben, méretükben és csatlakozásukban térnek el. Az új rendszerek próbálgatása időigényes folyamat és sokszor anyagilag is megterhelő lehet. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy számunkra melyik az az implantátum, amellyel a leghatékonyabban tudunk dolgozni, érdemes közelebbről is megismerkedni a fogászati implantátumok típusaival. A különböző típusú implantátumok csoportosítását ezen cikkünkben méret, alapanyag és beültetési technika szerint végeztük el.

BIONIKA Kétfázisú Implantátumok

1. Fogászati implantátumok méretek szerint

Standard, normál méretű implantátumok

Az implantátumok jelentős többsége általában ebbe a kategóriába tartozik, hiszen ahogy a nevük is mutatja, ezek a leggyakrabban használt implantátum méretek. A 3,5-4,2 mm átmérővel rendelkező műgyökereket általában a front fogak pótlásánál alkalmazzák.

Mini implantátumok

A standard méretű implantátumoknál kisebb átmérővel rendelkező műgyökereket mini implantátumként tartják számon. Ezek a vékony (3mm alatti) átmérőjű implantátumok általában akkor alkalmazhatók, amikor a csont elvékonyodása miatt a normál méretű implantátumok már nem jelentenek megoldást, valamint amikor a két foggyökér közötti távolság nem ad lehetőséget szélesebb implantátum használatára. A sokak által tűimplantátumként is emlegetett eszközöket főleg azoknál a pácienseknél alkalmazzák, akik már korábban elvesztették a fogaikat és kivehető fogpótlással élnek. A mini implantátumok az idős korban elvékonyodott, szinte csak corticalisból álló csontállomány esetén is nagy sikerrel alkalmazhatóak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek kifejezetten csak kivehető protézis rögzítésére szolgálnak és a rágóerő átvitelére általában nem alkalmasak. A BIONIKA által fejlesztett mini implantátumrendszerek alkalmazása nem csak egészségügyi és esztétikai szempontból hoznak jelentős változást a páciensek életében, hanem hozzásegíti őket egy teljesebb, minőségibb életvitelhez. A becslések szerint hazánkban legalább 800.000 ember él kivehető műfogsorral. Ezek a páciensek főleg a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki, akik általában nem engedhetik meg maguknak a milliós kiadásokkal járó kezeléseket. A BIONIKA gondolt ezekre a páciensekre is és kifejlesztette a BIONIKA MDI mini implantátumot, melyet kedvező tulajdonságai miatt a szakemberek és pácienseik is egyaránt kedvelik. A BIONIKA MDI implantátumok négy eltérő (Ø1,8 Ø2,1 Ø2,4 Ø2,9) átmérőben állnak a szakemberek rendelkezésére. A titán műgyökér és műfogsor közötti csatlakozás tökéletes stabilitást biztosít, így a pácienseknek nem lesz szükségük többé műfogsorragasztóra. A rágásból származó terhelést maga az íny viseli, így az implantátum nincs közvetlenül kitéve túl nagy terhelésnek. 

BIONIKA Nanoplant implantátum rendszer

A BIONIKA széles kínálatában megtalálható a NANOPLANT névre elkeresztelt mini implantátumrendszer is, amely a kivehető és felragasztott fogművekhez egyaránt ideális. A NANOPLANT-ot előszeretettel alkalmazzák a szakmában, hiszen akár kezdő fogorvosi gyakorlattal és sebészeti tapasztalattal is könnyedén beültethető. A beavatkozás minimál invazív eljárást igényel, ezáltal olyan betegek esetén is alkalmazható, akik nem viselik el a hosszadalmas operációt, esetleg kevesebb csontállománnyal rendelkeznek és akik kiemelt kockázatúnak számítanak (például magas vérnyomással küzdenek). A NANOPLANT gömbfejű változatát a kivehető fogműveknél, míg a kúpos fejű kialakítását a ragasztott fogműveknél lehet alkalmazni. Ez a rendszer három (Ø1,8 Ø2,3 Ø2,8) különböző átmérőben érhető el, de egyedi igény esetén akár speciális megoldásokat is tudunk biztosítani.

Széles implantátumok

A BIONIKA széles kínálatában megtalálható a NANOPLANT névre elkeresztelt mini implantátumrendszer is, amely a kivehető és felragasztott fogművekhez egyaránt ideális. A NANOPLANT-ot előszeretettel alkalmazzák a szakmában, hiszen akár kezdő fogorvosi gyakorlattal és sebészeti tapasztalattal is könnyedén beültethető. A beavatkozás minimál invazív eljárást igényel, ezáltal olyan betegek esetén is alkalmazható, akik nem viselik el a hosszadalmas operációt, esetleg kevesebb csontállománnyal rendelkeznek és akik kiemelt kockázatúnak számítanak (például magas vérnyomással küzdenek). A NANOPLANT gömbfejű változatát a kivehető fogműveknél, míg a kúpos fejű kialakítását a ragasztott fogműveknél lehet alkalmazni. Ez a rendszer három (Ø1,8 Ø2,3 Ø2,8) különböző átmérőben érhető el, de egyedi igény esetén akár speciális megoldásokat is tudunk biztosítani.

2. Fogászati implantátumok alapanyagok szerint

Titán implantátumok

Az implantátum alapanyagával szemben alapvető követelmény, hogy olyan szövetbarát, biokompatibilis anyagból készüljön, amire a csont, valamint az íny képes teljesen ránőni. Ezeknek a tulajdonságoknak leginkább a titán anyag felel meg, amit már hosszú évek óta sikeresen alkalmaznak a fogászati szakmában és egyéb sebészeti területeken. Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a titán nem idéz elő semmilyen allergiás reakciót és a kedvező biológiai tulajdonságainak köszönhetően képes beépülni az emberi szervezetbe. A titánból készült implantátumok rendkívül kényelmesek, nagy teherbírásúak és rendkívül tartósak. A BIONIKA az implantátumok gyártása során a nagy szilárdságú titánium alkalmazása mellett tette le a voksát. Természetesen az utóbbi időkben megjelentek más anyagokat vizsgáló kutatások is, de az eddigi szakmai tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a titán és ötvözeteinek (Grade 4 és Grade 5) biokompatibilitása és mechanikai tulajdonságai a technika mai állása szerint felülmúlhatatlanok. A BIONIKA kínálatában fellelhető normál és széles méretű implantátumok Grade 4 minőségű titánból, míg a felépítmények és a normál mérettől vékonyabb geometriájú implantátumok Grade 5 minőségű, nagy szilárdságú titánium-aluminium-vanádium ötvözetből készülnek.

Cirkónium implantátumok

Az implantátumok anyaga a titánon kívül lehet alumínium-oxid kerámia, tantál, esetleg kobalt-króm-molibdén ötvözet is. Azonban ezen anyagok használata a fizikai tulajdonságaiknak köszönhetően háttérbe szorult. Az elmúlt években a szövetbarát kerámiák közül a cirkónium-oxidból készült implantátumok használata került jobban előtérbe, ami főleg esztétikai szempontokkal magyarázható. A cirkónium-oxidból készült implantátumok hivatalosan 2004 óta érhetők el, azonban a hozzá kapható korlátozott számú protetikai megoldások miatt, a mai napig nem tudtak eléggé elterjedni a fogászati szakmában dolgozók körében.

3. Fogászati implantátumok beültetési technika szerint

Az implantációs beavatkozást tekintve megkülönböztethetünk egyfázisú és kétfázisú implantátumokkal történő műtéttechnikákat. Az egyfázisú implantátumokat egy lépésben, míg a kétfázisú implantátumok két lépcsős eljárás során kerülnek beültetésre. Érdekes módon a magyar fogászati szakma megosztó véleményen van az egy és kétfázisú implantátumokkal kapcsolatban. Vannak, akik az előbbivel, mások pedig az utóbbi típussal szeretnek jobban dolgozni. Az egyfázisú implantátumokat kedvelők táborához általában olyan szakemberek tartoznak, akik az egyfázisú implantátumok beültetésének technikáját sajátították el és azt tartják a sikeres implantáció kulcsának – különösen, ha a páciensük azonnali, kevesebb fájdalommal járó megoldást szeretne találni a foghiányának pótlására. Ezzel szemben a kétfázisú implantáció hívei (akik jelenleg Magyarországon többségben vannak) a hosszútávon megbízható osseointágrációt tartják elsődleges szempontnak és a komplexebb, több részből álló implantátumok használatát preferálják jobban. Megfigyelhető, hogy az utóbbi pár évben sok szakember tért át az egyfázisú implantátumok használatára, hiszen ez lényegesen kevesebb duzzanattal és fájdalommal jár a páciensek számára, továbbá a kedvező ár mellett, a beavatkozás ideje is lecsökkenthető. Az sem elhanyagolandó tény, hogy az egyfázisú
implantátumok mellett, a csontfelszívódás is kisebb. Ezzel szemben a kétfázisú implantátumokat a bonyolultabb esetekben alkalmazzák, ahol csontpótlásra, esetleg speciális, különböző szögekben döntött vagy egyedileg elkészített fejekre van szükség.

Egyfázisú implantátumok

Ahogy már korábban is említésre került, az egyfázisú implantátumok beültetésére egy lépésben kerül sor. Az implantátumok történelmét vizsgálva elmondható, hogy az első foggyökeret utánzó, korona megtartó fejrésszel rendelkező konstrukciók egyfázisúak voltak. A legnagyobb sikert a Bauer-típusú implantátumok hozták, hiszen ezek olyan előnyökkel és tulajdonságokkal rendelkeztek, melyek miatt a mai napig is a legmodernebb konstrukciók közé tartoznak. Ilyen előny többek között a minimál invazív műtéttechnika, a platform switching vagy a biológiai adottságokhoz legjobban alkalmazkodó ívelt menetprofilok. Mérnöki szemmel vizsgálva az egyfázisúak a flexibilis tulajdonságuknak köszönhetően jogosan pályázhatnak a leghatékonyabbanalkalmazható műszaki megoldások címére. Általában az egyfázisú implantáció alkalmazása akkor tud hosszú távon eredményes lenni, ha bicortikális vagy tricortikális megtámasztásra van mód és olyan fogmű kialakítására van lehetőség, mely elegendő számú implantátumnál nagy primerstabilitással biztosítja az osseointegrációt. Az implantátumok ehhez szükséges, közel nyugalmi állapotát a sebgyógyulás után felhelyezett ideiglenes vagy végleges fogmű kell, hogy biztosítsa. Az egyfázisú implantátumok megjelenése és elterjedése elég jelentős előrelépést jelentett a szakmában, hiszen az ilyen típusú implantátumok alkalmazása rendkívüli módon lerövidíti a fogpótlás időtartamát. Ezáltal az egyes vizitekkel járó fogászati költségek és a kezelésre fordított utazási idő egyaránt csökken, ami óriási előnyt jelent a páciensek számára. Az egyfázisú implantátumok további előnye, hogy ezek akár jelentősebb csonthiány esetén is alkalmazhatóak, aminek nagy jelentősége van azok számára, akik ilyen problémával küzdenek. Az ilyen típusú implantátumoknál a csontba kerülő implantátum test és a szájüregbe kerülő fejrész egységet alkotnak. Fontos megemlíteni, hogy az egyfázisú implantátumok beültetése egyszerű, minimál invazív műtéti beavatkozást igény, ami viszonylag kevés kellemetlenséggel jár a páciensek számára.

Kétfázisú implantátumok

A kétfázisú implantátumok esetén a kezelés két lépésben történik. Az első alkalommal műtéti úton bekerül az állkapocsba az implantátum, majd az ínyszövetet teljesen összevarrják és megkezdődik a gyógyulási és becsontosodási folyamat. Ezután a beültetést követő kb. 3 hónap elteltével az implantátumra rákerül a felépítmény melyre 1 héten belül elkészül a végleges fogpótlás. A kétfázisú műgyökerek főleg anyagukban, formai kiképzésükben, felszínkezelésükben, méretükben és csatlakozásukban térnek el. Az implantációs fogpótlás elemei közé tartozik maga a csontba ültetett implantátum, a felépítmény és a felépítményre rögzített korona vagy híd. A ma elérhető kétfázisú implantátumok széles választékának köszönhetően már szinte minden típusú fogpótlást képesek a szakemberek elkészíteni. Abban az esetben, ha több fog hiányáról van szó, célszerű hidat készíteni, de arra is lehetőség van, hogy minden fog külön-külön kerüljön pótlásra. Legyen szó akár csavarozott-, felragasztható vagy kivehető fogmű használatáról, a BIONIKA kínálatában mindenki megtalálja a számára megfelelő megoldást. A BIONIKA felépítményei fixen illeszkednek az implantátumokhoz, mikromozgás mentes erőátvitelt eredményeznek, így stabil fogpótlások készíthetők. A felépítményeknek nagyon sok változata van annak függvényében, hogy az orvos építőelemszerűen hogyan tervezi meg és a fogtechnikus hogyan képes megvalósítani a páciens fogsor rehabilitációjára alkalmas eszközt. A felépítmények, melyeket gyakran közti elemnek is neveznek a szakmában több nagy csoportba sorolhatók annak függvényében, hogy milyen kapcsolatot szeretnénk létesíteni az implantátum és a fogmű között. 

Leggyakoribb megoldások:

1. Ragasztott fogmű alkalmazása
    a. Egy foghiány pótlása
    b. Egy-kettő sorvégi foghiány pótlása
    c. Teljes foghiány pótlása

2. Kivehető fogmű rögzítése
    a. Gömbfej és lokátorfej alkalmazása 2-6 szóló implantátumra
    b. Stéggel összekötött implantátumok esetén alkalmazott megoldásokkal

3. Csavar rögzítésű fogpótlások
    a. Egy foghiány esetén elfordulásbiztos csavarozott felépítmény alkalmazása
    b. Csavarozott (2-3 tagú) híd pótlás
    c. Csavarrögzítésű fix pótlások 4-6 db implantátummal

Az elmúlt évek során a páciensek körében felmerült az azonnali megoldást biztosító implantátumok iránti igény. A szakemberek kutatásai szerint a megfelelő mértékű osseointegráció az esetek többségében 2-6 hónap alatt következik be. Több felfogás szerint a fogászati implantátum osseointegrációja terheletlen nyugalmi állapotban optimális lefolyású. Ezért találták fel az úgynevezett ideigelenes fogmű elhorganyzásokra az ideiglenes fogászati implantátumot, melyet a hosszútávra szánt kétfázisú implantátumok közé helyeznek el a műtét során és a sebgyógyulást követően azonnal erre készítik el az ideiglenes fogsort, melyet a páciens addig visel míg a hosszútávú implantátumok becsontosodása el nem éri azt a szintet, hogy stabil teherviselő elemként lehet rá számítani. A végleges megoldáshoz az ideiglenes implantátumok nem kerülnek felhasználásra, hiszen olyan felületi struktúrával vannak ellátva, hogy gyorsan biztonságosan eltávolíthatóak legyenek.

Az egyre sürgetőbb igény miatt miszerint a páciens a fogsor rehabilitáció során azonnali, gyors megoldást szeretne, ezért napjainkban előtérbe kerültek az egyrészes, lágyrész szintű implantátumok. Kifejlődött egy olyan műtéttechnika amely lehetővé teszi az azonnali fogsor rehabilitációt azáltal, hogy kellő számú nagy teherviselő képességgel rendelkező egyfázisú implantátumokat beültetve a műtét végén, de viszonylag rövid időn belül (8-10 nap) a véglegesnek szánt implantátumokra közvetlenül rögzítik az ideiglenes fogsort, leginkább teljes körhidaknál (10-12 implantátumra). Ezen egyfázisú megoldás igen hatékony és gazdaságos. Csavarkötéssel is kombinálható. A gyors rehabilitáció igénye kétfázisú implantátumok alkalmazásával is kielégíthető, de rövidtávon kevésbé gazdaságos. Az implantáció során a különböző műtéti rehabilitációs technikákhoz különböző kiegészítő elemek is szükségesek. Ezek egyik jellegzetes formája a csonthiányos pótlásoknál alkalmazott csontpótlási eljárás abban az esetben, ha az adottságok lehetővé teszik a csontpótlás implantációval egyidőben történő elvégzését (például 3D Builder titán perforált lemez, támasztó-összekötő implantátum stabilizáló lemez). Közös jellegzetességük, hogy az implantátummal együtt használhatók. 

A BIONIKA széles termékpalettája magába foglalja az összes olyan megoldást, amely szakirodalmi ismereteink szerint ma megtalálhatók a világban. Keresse fel weboldalunkat vagy kérjen szakmai tanácsadást segítőkész munkatársainktól telefonon vagy e-mailben!