Sikeres csontpótlás a BIONIKA 3D Builder titán lemezek segítségével

Megérkezett a csontpótlás legújabb generációja!

e-BIONIKA hírek

A fogászati implantációval foglalkozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy a csonthiányos állapotú páciensek komoly szakmai kihívást jelentenek még a legtapasztaltabb szakemberek számára is. Szerencsére a mai modern orvostechnológia adta lehetőségek számos megoldást kínálnak az állcsont pótlására. A gyakorlatban többféle kezelési módszer terjedt el, ilyen többek között a laterális augmentáció, az arcüreg emelés, alveólus prezerváció, a csontrepesztés vagy a csontblokk átültetés.

A piacon korábban fellelhető kétdimenziós titán lemezek nemcsak, hogy nem feleltek meg a szakma elvárásainak, ráadásul még drágák is voltak. Legnagyobb problémájuk a visszarugózás volt, amely gyakran lebenyperforációhoz vezetett. Az elrugózás problémáját szegecsek segítségével ugyan megpróbálták kiküszöbölni, ez azonban – jó szegecsek és megfelelő szegecselő technika nélkül – nem vezetett megfelelő eredményhez, valamint a páciens számára is rendkívül kellemetlen volt. Éppen ezért kézenfekvővé vált egy olyan titán lemez kifejlesztése, ami lehetővé teszi az augmentátum túlaugmentálását, azaz ami subcrestalissá tudja augmentálni az implantátum platformját. Ezen negatív tapasztalatok arra inspirálták Dr. Becsky Áront és a BIONIKA Medline Kft-t, hogy közösen megalkossák az azóta magyar szabadalmi oltalommal védett, 3D Builder titán lemezeket. A lemezek elkészítése olyan megmunkálási és fémtechnikai jártasságot igényelt, ami a BIONIKA-nál már adott volt, hiszen az implantátum gyártás és fejlesztés szakértőjeként, több mint 35 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk.

3D builder titánium membrán háló alkalmazás, csontpótlás

A BIONIKA folyamatosan nyomon követi a piaci trendek változásait, ezáltal időben tud reagálni az újonnan felmerülő szakmai igényekre. Az innovációs fejlesztések során figyelembe vesszük a fogászati szakmában dolgozó szakemberek elvárásait, így garantálni tudjuk a termékek folyamatos világszínvonalú minőségét és gyakorlati használhatóságát. Az elmúlt 35 év alatt számos partnerünk fejlesztési ötletét sikerült megvalósítanunk. Többek között ilyen közös fejlesztésből születtek meg a BIONIKA 3D Builder titán lemezei, melyek a csontpótló anyag helyben tartására szolgálnak és lehetővé teszik az implantációval egy időben történő csontpótlást. 

Dr. Becsky Áron szakmai vélemény a 3D Builder gyakorlati alkalmazásáról

“A mindennapi gyakorlatban enossealis implantátum beültetése kapcsán gyakran kényszerülünk valamilyen csontpótlásra. Laterális augmentációról beszélünk, ha a processus alveolaris szélessége nem elegendő az implantátum befogadására és ezért csontpótlásra kényszerülünk. Ha a csontvolumen elegendő megfelelő primer stabilitás kialakítására, de az implatátum – általában vesztibuláris – oldala csonttal nem fedett, akkor a fedetlen titánfelszínt valamilyen autológ vagy alloplasztikus csontpótló anyaggal kell fedni. Az így bepótolt augmentátum szervülése szempontjából -mind gyógyulási időben, mind pedig csont konzisztenciában – egyértelműen a legjobb eredményre vezet a saját spongiosa forgács használata, a titán alloplasztikus és az alloplasztikus-autológ anyag keverékekkel szemben. Hátránya viszont az előző kettővel szemben, hogy a gyógyulási idő alatt (3 hónap) a tisztán saját csont augmentátum jelentősen veszíthet volumenéből, így az eredetileg crestalisan beültetett és augmentált implantátum relatíve supracrestalissá válhat. Az eddig használható titánhálók külön köztidarabok és plusz alkarészek nélkül nem voltak alkalmasak az augmentátum túltöltésére, ezáltal a volumen involúció kompenzálására. Ezt a hiányosságot küszöböli ki a BIONIKA 3D Builder, mely lehetővé teszi az implantátum relatív subcrestalissá váló ,,túlaugmentálását”. Így az implantátum tiszta autológ spongiosa forgács beépülése esetén is crestalis helyzetű lesz az osszeointegrációs idő eltelte és a titánháló eltávolítása után.”

“A titánháló segítségével a csontpótlás az implantátum fölött 1 mm-rel is hatásos, a domborításból eredően. Eltávolításakor pedig irritáció mentesen kivehető. A 3D Builder lehetővé teszi, hogy saját spongiosa forgács felhasználásával is crestalis helyzetű legyen a beépült implantátum a háló eltávolítása után. Az eddigi tapasztalatom alapján, a technika jelenlegi állása szerint, a legjobb megoldásnak tartom és ajánlom minden implantológus figyelmébe, az implantátum zárócsavarjával is rögzíthető BIONIKA Medline Kft. által gyártott 3D Builder titán hálókat mindennapi gyakorlati alkalmazását, az implantációval egy időben történő csontpótlásra.”

Dr. Becsky Áron esetbemutatásai és beültetési tapasztalatai előadás formájában

A 3D Builder titán hálók kiküszöbölik a sík hálók korábbi problémáit

A BIONIKA 3D Builder néven elkeresztelt titán lemez az egy foghelynél történő csontpótlásra a legalkalmasabb. Az új generációs titán lemezek 4 eltérő geometriai forma szerint lettek kialakítva, amik illeszkednek a legelterjedtebb csonthiány típusokhoz és műtéttechnikákhoz.

Az implantált csontszakaszon az implantátum teteje és egyik oldala felőli csontpótló anyag
megtartására alkalmas.

A szélesebb állcsontgerincen és az oldalsó szakaszán történő csontpótlás megtámasztására használható.

Az állcsontgerincen és mindkét oldali állcsontszakaszon behelyezett csontpótló anyag megtartására szolgál.

Az egyik oldali állcsontszakasz és szűk (két fog közötti) gerincen történő csontpótló anyag rögzítésére ajánlott.

A 3D Builder termékfejlesztés során a fő cél az volt, hogy egy olyan titán lemez jöjjön létre, ami előre túlkompenzálja az autológ csontforgács involutioját, az implantációs csontpótlás kapcsán. Az előre domborított felületek és lekerekített élek nem okoznak irritációt, csökkentik a lebenyperforáció esélyét és növelik a beavatkozás sikerességét, miközben minimálisra csökkentik a kilökődés esélyét. Az erős, mégis rugalmas anyagú titánium lemezek, egyfelől igazodnak a páciens adottságaihoz, másfelől megkönnyítik a beavatkozást végző szakember munkáját, hiszen ollóval és geometriai fogóval egyaránt könnyen formázhatók. A BIONIKA 3D Builderek visszarugózás nélkül megtartják a saját alakjukat, ezáltal meggátolják a külső feszültség okozta deformációt. Önnek nem szükséges új műszereket és kiegészítőket vásárolnia, hiszen a titán lemezek az implantátummal egy időben is behelyezhetőek és könnyen rögzíthetőek az implantátum zárócsavarjával.

Csomagban jobban megéri! Állítsa össze saját csomagajánlatát!