Meglepő tények a fogak világából

e-BIONIKA Hírek

A BIONIKA február 1-jén ünnepelte 34-ik születésnapját, aminek tiszteletére összegyűjtöttünk 34 darab érdekes tényt a fogak világából. Visszaemlékezve Magazinunkban megjelent cikkünkre, most megosztjuk Önnel ezeket az örökzöld tényeket és érdekességeket. 

1.

A világ első név szerint is ismert fogorvosa Hesi-Re volt, aki i. e. 27. században, Dzsószer fáraó uralkodása idején tevékenykedett.

2.

A régészek Mexikóban bukkantak rá a legősibb épségben maradt műfogsorra, ami nagyjából i.e. 2500-ból származik és a hiányzó fogak helyén párducfogak találhatók.

3.

Az ősi Inka Birodalom lakói kvarcból és ametisztből készült mesterséges foggyökerekkel próbálták meg orvosolni a foghiányt.

4.

Az ókori görögök már kísérleteztek a fogak szabályozásával, ennek ellenére az első fogszabályzó 1728-ban készült el.

5.

A zsiráfok csak alul rendelkeznek metszőfogakkal. 

6.

Az ókori római polgárok vizelettel öblögettek a fehérebb fogak érdekében.

7.

Az ősi kínaiak a fogfájás enyhítése érdekében imákkal és varázsigékkel teleírt pergamenpapírral tekerték körbe a fájós fogaikat.

8.

A tejfog kifejezést Hippokratész használta először, aki az anyagtej csodás hatásával magyarázta a gyermek fogak fejlődését.

9.

A középkori babonák szerint
a fogfájás fő okozója a „fogszú” volt, ami alattomosan keresztülrágta magát a fogakon. Feltételezések szerint valószínűleg innen ered a mai nap is használt fogszuvasodás kifejezés.

10.

A XIV. Lajos uralkodása idején született Pierre Fauchard-ot tartják a modern fogászat atyjának, hiszen ő volt az első, aki fogtöméssel és a gyökérkezeléssel foglalkozott.

11.

Lucy Beaman Hobbs volt az első női fogorvos, aki 1866-ban engedélyt kapott a saját praxisa létesítésére.

12.

A bajor hagyományok szerint a foggal született csecsemőket életük végéig nagy szerencse kísérte.

13.

Egy ismert koreai fogbabona szerint, a szép, esztétikus és egészséges fogak érdekében, a szülőknek át kell dobniuk a gyermekük tejfogát a házuk felett.

14.

A roma hagyományok úgy tartják, hogy azokat a csecsemőket, akik foggal születnek 7 éves korukban elviszi a bennük lakozó ördög.

15.

A délnyugat-angliai Cornwall-félsziget lakói a mai napig elégetik a kisgyerekek első tejfogait, hiszen úgy vélik, hogy ezzel megakadályozzák a csorba fogak kifejlődését.

16.

Az USA-ban található Road Island államban tilos szombaton fogkefét eladni.

17.

Az emberek életük során átlagosan 38 napot töltenek fogmosással.

18.

Mexikóban nem a fogtündér, hanem a fogegér viszi el a gyerekek tejfogacskáit.

19.

Az Amerikai Paradontológiai Akadémia kutatása szerint az emberek 50%-a, az első találkozás alkalmával, a másik ember mosolyát figyeli meg először.

20.

A megfázás után a fogszuvasodás a második leggyakoribb betegség a világon.

21.

A gyerekek naponta átlagosan 400-szor nevetnek, ezzel szemben a felnőttek csupán 15-ször.

22.

A nők egy nap során átlagosan 62-szer mosolyodnak el, míg a férfiak csak 8-szor.

23.

Különböző kutatások bebizonyították, hogy minél nagyobb egy fog fluoridtartalma annál ellenállóbb a fogszuvasodással szemben.

24.

Egy átlagos magyar ember évente körülbelül 40 kilogramm cukrot fogyaszt el. Az Egészségügyi Világszervezet szerint fele ekkora mennyiség lenne optimális.

25.

A megfelelő szájhigiénia fenntartásához tanácsos 3 havonta lecserélni a fogkefét. Ezzel szemben egy felmérés szerint a magyarok évente átlagosan egy fogkefét vásárolnak.

26.

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy azok az egészséges fogú emberek, akik szuvas fogakkal és ínybetegségekkel küzdő partnerrel kezdtek kapcsolatot, előbb-utóbb szintén fogszuvasodási problémákról számoltak be.

27.

Egy magyar erőművész a fogaival húzott el egy 90 tonnás repülőgépet.

28.

Az ember szájában átlagosan 23.660 liter nyál termelődik az élete során. Ez a mennyiség elég lenne két úszómedence megtöltésére.

29.

2019-ben egy indiai kisfiú alsó állkapcsában 526 darab saját gyökérrel rendelkező fogat találtak.

30.

A földünk egyik legnagyobb emlőse a kék bálna, csupán csak apró garnélákat eszik, hiszen nem rendelkezik fogakkal.

31.

Míg az emberek életében a tejfogakat csontfogak követik, addig a cápák életük során akár 40-szer is fogsort cserélnek.

32.

A világ leghosszabb 3,89 centiméteres fogát egy indiai fiú szájában találták.

33.

Egyesek szerint a szúnyogoknak 47 darab foguk van, a csigáknak 25 mégpedig a nyelvükön.