A legfőbb kihívás a sürgető idő

SLIM Compact, az új megoldás csavarozott fogművekhez

Nem mai keletű az a kihívás a páciensek részéről, mely napjainkban kikerülhetetlen: gyorsan megszabadulni a fájdalomtól, a mosolytalan kommunikációtól…

A kezdeti fogpótlás az egyfázisú megoldásokat preferálta. A technika alacsony fejlettségi szintje miatt egyre a kétfázisú megoldások kerültek előtérbe, de az osszeointegráció kivárása gyorsan kikezdte a páciensek, a szakemberek és a piac türelmét.

Az elvesztett fogak azonnali pótlásának igénye új műtéti megoldásokat követelt. Amikor 1989-ben megalapítottam a BIONIKA céget, Magyarországon a legismertebb implantációs megoldások a penge (Linkor nyomán), Bauer csavar, Oraltronics BC csavar, Straumann, Pitt Easy, Tiolox, a Brönemark csavar voltak. Ezen rendszerek tulajdonságait (előnyeit, hátrányait) elemezve születtek meg az első BIONIKA implantátumok.

Az orvosszakma dilemmája miatt alapelvként követtük azt, hogy minden lehetséges megoldásra megtervezzük saját konstrukciónkat. Ehhez a klinikai hátteret Dr. Klenk Gusztáv, az akkori Stomatológiai Intézet Szájsebészeti Osztály főorvosa adta számunkra, aki elsőként ültetett be BIONIKA implantátumokat. Ez a dilemma napjainkban is tart, de az idő szorítása érezhetően a legfontosabb tényezővé lépett elő a fogpótlásban.

A BIONIKA SLIM család

Az 1993-ban ORKI engedélyt kapott SLIM család egy olyan komplex rendszer, melynél igyekeztünk a megjelenő implantológiai elvárások és feladatok mindegyikére megoldást találni. Azért ezt a rendszert emelem ki, mert a Bauer csavar konstrukciós geometriai elemeire épített megoldás tűnik legversenyképesebbnek napjainkban is, az egyfázisú konstrukciók között. Az elmúlt 25 év alatt számos cég fejlesztett ebbe az irányba és ért el sikereket.

Első tagja a SLIM flexible, mely a régi Bauer csavar tulajdonságait, geometriai és műtéti jellemzőit kölcsönözte (ciklois kúpos, önkompressziós menetstruktúra, flexibilis zóna), beültetéskor szájban is hajlítható kivitelben.

A flexibilis zónát kiterjesztve, de megtartva a rendszer menetárok formáját, az Oraltronics cég BC csavarja mintájára a SLIM családon belül megszületett egy széles és mély menetárokkal és vékony menetgerinccel rendelkező változat is, melyet később Speedy márkanévre kereszteltünk.

Cégünk, a BIONIKA kínálatában egyre nagyobb szerepet kapnak, a piaci igényhez alkalmazkodva, a csavarrögzítésű megoldások. A kétfázisú implantátum rendszerek felépítményei között megjelenő Multi-unit megoldások adaptálásával létrehoztuk a SLIM Compact változatot, mely minden igényt kielégítően kiterjeszti a SLIM család alkalmazásának lehetőségét, a ragasztott fogművek mellett a csavarrögzítésű megoldások széleskörű alkalmazására. Ezzel igyekszünk megfelelni, a legfőbb kihívás, a sürgető idő elvárásainak, persze első sorban a betegek érdekében.