A legnépszerűbb traumatológiai témakörök nyomában

Miről beszél a tudományos szféra?

e-BIONIKA Hírek

A gyakorlat és az elmélet összefonódása

A legtöbb diszciplína esetén feltűnő jelenség, hogy az elméleti megközelítések csak részben vagy egyáltalán nem fedik a gyakorlati megvalósításokat. Mi úgy tapasztaltuk, hogy az tudományos szféra indukálja a hiányosságok feltérképezését és a gyakorlat alakítja ki a megoldásokat, de természetesen ez tudományáganként eltérően értelmezhető.

A BIONIKA esetében arra törekszünk, hogy folyamatosan feltérképezzük azokat a tényezőket és piaci hiányosságokat, amelyek foglalkoztatják az orvostechnikai eszközöket napi szinten alkalmazó orvosokat. Így részben problémaorientált, részben eredményorientált működésünk számos innovatív megoldással szolgált 33 éves működésünk során.

traumatológiai ellátás - BIONIKA

A következő hetekben egy-egy rövid cikk keretein belül mutatunk be Önnek olyan érdekes és értékes tartalmakat, amelyek szakmájába vágnak és új gondolatokat ébreszthetnek a traumatológia témakörének széles skáláján!

E-BIONIKA hírek első traumatológiai cikkében kicsit hátrébb lépünk és távolabbról vizsgáljuk meg a tudományterület leginkább felkapott témáit:

A legtöbbet hivatkozott traumatológiai publikációk nyomában

Korábban írtunk hasonló cikket fogászati implantáció területén, melyet partnereink nagy érdeklődéssel fogadtak. A Periimplantitistől a biomechanikáig terjedően a BIONIKA minden téren megoldásokat nyújtott, ezért bele vetettük magunkat a traumatológia népszerű témáiba.

Megjegyzés:

Tisztában vagyunk azzal, hogy a hivatkozások száma nem tükrözi a minőséget, azonban jó indikátora a témakör felkapottságának.

Dokur és Uysal (2018) megállapította, hogy 1975 és 2017 között traumatológiai témakörben elképesztően sok, összesen 56.980 cikket írtak és publikáltak. A publikációk száma évről évre növekedett, 2014-ben már több, mint duplájára növekedett az ezredfordulóhoz képest.

traumatológiai cikkek

Utána jártunk, hogy a lakosságra vetítve ez milyen arányokat mutat az egyes országok esetében:

Publikációk száma 1 millió lakosra vetítve:

 • Amerika: 0,2
 • Egyesült Királyság: 0,19
 • Németország: 0,13
 • Kanada: 0,23
 • Hollandia: 0,35
 • Franciaország: 0,07
 • Skócia: 0,9
 • Dánia: 0,68
 • Izrael: 0,4
 • Ausztrália: 0,1
 • Ausztria: 0,3
 • Spanyolország: 0,06
 • Svédország: 0,3
 • Belgium: 0,18
 • Csehország: 0,2
 • Finnország: 0,4
 • Olaszország: 0,03
 • Japán: 0,01
 • Szlovénia: 1

Egészen érdekes adatok születtek, lakosságra vetítve a legproduktívabb ország Szlovénia és Skócia, a legrosszabbul pedig Japán teljesített.

Az amerikai egyetemek között Kalifornia (34 db) vezet, melyet Colorado (21 db) és Washington (12 db) követ.

Témaköröket tekintve a 100 legtöbbet hivatkozott cikkből első helyen a központi idegrendszeri trauma áll és meglepetésünkre a töréseket és végtagsérüléseket érintő tématerület csupán 6 publikációt juttatott a legnépszerűbb publikációk közé.

traumatológiai cikkek (témakör)

Traumatológia: Publikációs felmérés

Ön milyen témakörökben szokott publikálni? Írja meg nekünk, tegyük még jobbá a Magyar traumatológiai ellátást:

A legnépszerűbb témakörök közül a BIONIKA jelenleg inkább a balesetekből eredő traumatológiát érinti: Termékeink Fixateur, velőűrszeg, kéz és lábsebészet területén vannak tökéletesre fejlesztve!

Fixateur:

A BIONIKA Fixateur rendszer építőelemes külső csontrögzítő eszközök összessége, melyek elemei szükség szerint variálhatók.  Ezek a rendszerek a sérült csontot kívülről, a bőrön ejtett kis lyukakon bevezetett nyárs és rúd rendszer segítségével rögzítik. Jellemzően törések, ízületi elmerevedések, elhúzódó csontgyógyulások, végtaghosszabítások és csonton végzett egyéb korrekciók esetén alkalmazzák.  

További információ

Velőűrszegek:

A BIONIKA velőűrszegek olyan implantátumok, amelyek különböző anatómiai területeken a hosszú csöves csontok velőűrjébe történő behelyezésére szolgálnak. Jellemzően csontok ideiglenes rögzítéséhez és stabilizációjához használják többek között a proximális femúr, femorális szár, tíbia és a humerusz esetén. A BIONIKA velőűrszegek méretstruktúrája úgy lett kialakítva, hogy a műtéti igények széles spektrumát lefedje.

További információ

Kéz- és lábsebészeti lemezek:

A BIONIKA kínálatában fellelhetőek a kéz, csukló, alkar valamint a láb, boka és alsó lábszár csontjainak rögzítésére szolgáló lemezek és csavarok. Ezeket általában olyan csonttörést szenvedett betegeknél alkalmazzák, akiknél a külsőleges rögzítés nem képes rögzíteni a csont megfelelő helyzetét, valamint azoknál, akiknél a csont helyzetét rögzíteni kell a megfelelő helyzetű forradáshoz. 

További információ

Kérdése merült fel termékeinkkel kapcsolatban? Szakértő kollégáink várják hívását:

Források:

Dokur M, Uysal E. Top 100 cited articles in traumatology: A bibliometric analysis. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg 2018;24:294-302.