A primer stabilitás és a csontfeszültség

Nyomatéktól a stabilitásmérőig

e-BIONIKA Hírek

Az elméleti kutatással foglalkozó szakemberek arra a konszenzusra jutottak, hogy az implantációs műtét idő előtti sikertelenségének fő oka az elsődleges stabilitás hiánya, valamint az implantátumot körülvevő csontot érő nem megfelelő nyomófeszültség.

Ezen a héten az e-BIONIKA Hírekben utána jártunk a primer stabilitás témakörének, valamint szokásainkhoz híven megoldásokkal is készültünk, hogy Önnek ezzel a problémával egyszerű legyen szembenéznie.

Primer stabilitás

Számos elmélet született a fogászati implantációs kudarcok okainak magyarázatára az implantációs kezelés előrehaladtával. A korai kudarc általában akkor következik be, ha a szervezetben nem megy végbe a megfelelő mértékű osseointegráció. Az alacsony csontsűrűség, a rossz műtéti technika, a bakteriális szennyeződés, a korábbi parodontális fertőzés, az implantátum formája és az elsődleges stabilitás hiánya, az alacsony behelyezési nyomaték mellett szintén néhány lehetséges ok.

A primer stabilitásnak nevezett mechanikai jellemzőt az implantátum beültetése során vagy közvetlenül azt követően értékelik. Az implantátum formája, felületi érdessége és méretei (átmérő, hossz, menet alakja), a műtéti technika, valamint a csont mikró architektúrája (minőség, sűrűség és mennyiség) a beültetés helyén azon tényezők közé tartozik, melyek a primer stabilitásra hatást gyakorolnak.

Néhány héttel az implantátum beültetése után felmérik a másodlagos stabilitást, amely szorosan összefügg az osseointegrációval. Ennek alapja a felületi implantátum morfológia, a makro- és mikrocsont architektúra, a csont kompressziós feszültsége és az implantátum terhelési nyomás nagysága.

A helyi mikrokeringést negatívan befolyásolja az implantátum behelyezése során kialakuló túlzott csontkompresszió, ami iszkémiához és csontnekrózishoz vezethet. A kortikális zónában a túlzott nyomófeszültség csont mikrotöréseket és felszívódást eredményez. Az implantátum behelyezése során fellépő interferencia és kompresszió miatt a különböző méretű csontokba behelyezett implantátumok különböző behelyezési nyomatékokat igényelnek. A 25 és 45 N cm közötti behelyezési nyomatékok elősegítik a káros mikromozgások megelőzését és megfelelő elsődleges stabilitást.

Hogyan biztosíthatja a primer stabiliást?

Az tehát már egyértelművé vált, hogy a behelyezés során alkalmazott nyomaték jelentős mértékben befolyásolja az elsődleges stabilitást.

Érdemes beszereznie ebből a legjobbat, ha még nem tette: A BIONIKA Racsnis nyomatékkulcsot!

BIONIKA Racsnis nyomatékkulcs

A racsnis nyomatékkulcs a csavarok, valamint az implantátumok megszorítására és behelyezésére szolgál. Előre beállított csavarónyomaték mellett ez megakadályozza az implantátum roncsolását és biztosítja az optimális erőátvitelt az implantátum behelyezése során. A nyomaték 15-35 Ncm között változtatható. A kívánt nyomatékok 15 Ncm-től jobbra forgatással állíthatók be a kívánt értékre. A racsnis nyomatékkulcs beállító csavarját ütközésig becsavart állapotba helyezve a kulcs nyomatéka végteleníthető, vagyis a skálán feltüntetett nyomatékoktól jóval nagyobb nyomaték kifejtésére is alkalmas, szükség szerint.

Tervezés - BIONIKA

A BIONIKA nyomatékkulcsának főbb jellemzői:

 • Ergonomikus kialakítás
 • Megbízható élettartam
 • Precíz nyomatékszabályozás
 • Rozsdamentes acél
 • Hangjelzés
 • Cserélhető kulcsbetét
 • Nem állítódik el használat közben a nyomatékérték
 • Professzionális minőség

A BIONIKA Stabilitásmérője

A készülék aktiválása és használata rendkívül egyszerű. Első lépésként nyomja meg a fekete vezérlőgombot, majd a kijelzőn két kötőjel megjelenését követően a készülék használható állapotba kerül. A MulTipeg fejének közelébe tartva a műszer hegyéből érkező jelet a MulTipegben lévő mágneses rezonanciára készteti. Ezt érzékeli a készülék, aminek eredménye a másodpercek alatt kijelzett ISQ érték.

Érdemes mindig legalább két mérést végezni. A legtöbb titán és kerámia implantátum márkához és platformhoz van megfelelő MulTipeg.

A Penguin RFA legnagyobb előnyei

  • Pontos ISQ mérés
  • Könnyen használható
  • Sokkal alacsonyabb költség, mint a konkurens ISQ eszközök esetében
  • Újrafelhasználható MulTipeg (20 autoklávos ciklusra garantáltan használható)
  • Vezeték nélküli, könnyű
  • Svéd gyártmány

  Így segíti Önt a stabilitásmérő

  Az RFA-val kapcsolatos tudományos szakirodalom a 70-nél nagyobb ISQ értéket nagyon stabilnak, míg a 60-nál kisebb ISQ értéket alacsony stabilitásnak tekintik. Az implantátum beültetésekor végzett alapmérés, majd – ha indokolt – a gyógyulás során végzett egymást követő ISQ-mérések értékes információkat nyújtanak a fogorvosoknak az implantátum integrációjáról.

  Köszönjük, hogy elolvasta e-BIONIKA hírünket, jövő héten újabb érdekes témával érkezünk!

  Források:

  1. Ramos Xavier Coutinho Nascimento, L., Monteiro Torelly, G. and Nelson Elias, C. (2023). Analysis of bone stress and primary stability of a dental implant using strain and torque measurements. The Saudi Dental Journal. [online] doi:10.1016/j.sdentj.2023.01.006.
  2. Gülbahar Ustaoğlu, Kerem Çağlar (2020) Evaluating the effect of design and length of implants on primary stability using resonance frequency analysis: An in vitro study. Selcuk Dent J, 2020; 7: 265-272