Ismerje meg az ideális lenyomatvétel titkát!

Előfordult már Önnel, hogy a lenyomatvétel során torzult, vagy beszakadt a lenyomat? Ha a válasz igen, akkor itt az ideje, hogy megismerje az ideális lenyomatvételhez nélkülözhetetlen ferde mintavételi fejeket, melyek sokkal egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb munkát tesznek lehetővé. Ismerje meg a pontos és prezíc mintavétel titkát az alábbbi cikkünkből. 

Lenyomatvételi technikák

A lenyomatvétel nyitott vagy zárt kanalas módszer segítségével történik. A nyitott kanalas (direkt) lenyomatvétel során az egyéni kanalat a lenyomatvételi műcsonkokkal együtt távolítják el a szájból lenyomatvételkor. Ezzel szemben a zárt kanalas (indirekt) lenyomatvételnél  az implantátumokba behelyezett lenyomatvételi műcsonkok a szájban maradnak a lenyomatvétel során.

A zárt kanalas módszer részleges foghiánynál, a nyitott kanalas megoldás részleges és teljes foghiány esetén egyaránt alkalmazható. Lenyomatanyagként általában szilikon vagy poliéter bázisú anyagot szoktak használni.

A lenyomatvételi fejek használatának nehézségei

Az implantátumok általában nem párhuzamosak. A zárt kanalas lenyomatvételi fejeknél gyakran előfordul, hogy torzul, beszakad a lenyomat. Szintén nagy problémát jelent, amikor a nyitott kanalas lenyomatvételi fej nem jön ki torzulásmentesen az implantátumból. A 3 részes lenyomatvételi fej visszaillesztése pedig sokszor nehézséget okoz a szakembereknek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyidejű egyfázisú és kétfázisú lenyomatvétel sem a legideálisabb megoldás.

Milyen az ideális lenyomatvételi fej?

Az ideális lenyomatvételi fej párhuzamosítható, azaz nem deformálja el a lenyomatot. Másfelől visszahelyezhető, azaz alkalmas a saját fogak kétidejű, kétfázisú lenyomatozására. A Dr. Becsky Áron közreműködésével kifejlesztett BIONIKA mintavételi fejek ideális lenyomatvételi fejnek számítanak, hiszen a 15°-os, 25°-os, illetve egyenes geometriai kialakítású fejekből gyönyörű párhuzamos tengelyállást lehet készíteni, amiből könnyen eltávolítható a zárt kanalas lenyomatkanál. A zárt kanalas lenyomatvételi fej vége és a rajta lévő nút, stabil rögzülést biztosít. A lenyomatvételi fejek mélysége 13 mm hosszú, ami ideális, hiszen megfelelő odafigyeléssel visszailleszthetők a kanálba. Azok a szakemberek, akik már megismerkedtek a BIONIKA lenyomatvételi fejeivel csak ezekkel dolgoznak, hiszen sokkal egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb munkát tesznek lehetővé.

A BIONIKA ideális mintavételi fejeinek méretválasztéka

A BIONIKA szögkorrekciós lenyomatvételi fejek kaphatók minden rendszerhez; keskeny, normál és széles implantátum átmérőkhöz egyaránt. A szögkorrekciós fejek elérhetőek 0°, 15° és 25°-os szögeltéréssel, azonban igény szerint lehetőség van a szögeltérések sűrítésére is.

Cikk információ