A törött csavarok ellenszere

Csavarkiszedő műszerkészlet

e-BIONIKA Hírek

Az elmúlt évtizedek alatt a fogászati implantátumok váltak a fogpótlás legnépszerűbb megoldásává. A műfogsorok és hidak leváltását magas sikerességi rátájának, kiszámíthatóságának és a felmerülő komplikációk viszonylagos hiányának köszönheti. 

A három részből álló implantátumok összekötő elemeként funkcionáló abutmentek (csavarok) az állkapocshoz kapcsolódva kerülnek felhasználásra. E rögzítőelem menetes részét addig húzzák, amíg az el nem éri a kívánt, végső helyzetét. Az osszeointegráció, azaz az élő állkapocs csont, valamint az implantátum összekapcsolása döntő fontosságú a fogászati implantátumok sikeres gyógyulásában. Annak ellenére, hogy az implantációs kezelés az egyik legbiztonságosabb módszer a fogak pótlására, a csavarok törése ebben megakadályozhatja a beavatkozást, így e-BIONIKA Hírünkben kitérünk a felmerülő problémákra és azok megoldására!

Hogyan okozhatja a rögzítő csavar az implantáció sikertelenségét?

A csavarokat biológiai és mechanikai okok miatt is összetörhet és a páciens állkapcsában maradhat. Ennek eltávolítása pedig rendkívüli kihívásokkal járhat.

Biológiai problémák

A biológiai problémákból eredő csavar törések általánosságban két kategóriába sorolhatók. Az implantációt követő első hat hónapon belül felmerülő és az ezt követően jelentkező problémákra.

A korai meghibásodáshoz több ok vezethet, köztük a fertőzés, a csavar mikromozgása, mely a nem megfelelő rögzítésből vagy a túl korai terhelésből adódik.

A később jelentkező kudarcok jelentős része a már általunk is ismertetett periimplantitis, vagyis a fertőzés vagy gyulladás okozta csont tartás fokozatos elvesztéseként jelentkezik.

Mechanikai problémák

A mechanikai problémák elsősorban a rágó terhelés következtében keletkezik. A terhelés pedig számos – főleg a pácienstől függű – cselekés miatt bekövetkezhet.

A felsorolt két kategóriából adódó eltört vagy megrepedt csavarok egyszerűbben eltávolíthatók az implantátumból, ha az azon túlnyúlik, kiemelkedik, vélekedett róla Yilmaz et al. (2011). tanulmányában. Az implantátumban maradó részről azonban ellenkezőleg gondolkodnak és Gooty et al. (2014) így fogalmazott: 

“Az rögzítő csavar törése komoly problémát jelenthet, mivel az implantátumban maradó rész megakadályozhatja az implantátum megfelelő működését. Kiemelésére egy speciális eszköz létrehozására van szükség”

Van egy alapvető megoldás: A megelőzés. A csavartörés megelőzésére a legcélszerűbb eszköz a nyomatékkulcs, melynek használatával gyakorlatilag soha nem fordulhat elő ilyen jellegű meghibásodás. Segítségül az Önnek készített táblázatunkat is megmutatjuk:

A BIONIKA megoldása I. – A megelőzés

racsnis_kulcs_alkalmazasok_880px

A BIONIKA megoldása II. – a kezelés

Ennek érdekében az elméleti és gyakorlati világ is fejlesztésekbe kezdett, különböző technológiák kerültek kidolgozásra, több – kevesebb sikerrel. 

A BIONIKA azonban szakemberek igényeit figyelembe véve, a legnagyobb odafigyeléssel hozta létre innovatív csavarkiszedő készletét, ami az egyszerűtől a komplex megoldásokig egyaránt megállja a helyét.

A BIONIKA CSAVARKISZEDŐ MŰKÖDÉSE EGYSZERŰ, MÉGIS NAGYSZERŰ!

Cikk információ