Az implantátumfelület módosítási technikák

e-BIONIKA Hírek

Az implantátummal történő fogpótlás több okból is igen elterjedt. A fém bio anyagokat egyre szélesebb körben alkalmazzák a sérült csontszövetek erősítésére, helyreállítására vagy kiegészítésére. Teszik mindezt úgy, hogy az implantátum alapanyaga jelentős hatást gyakorol a rövid és hosszútávú teljesítményre – így érdemes előre átgondolni, milyen implantátumot választunk.

Az implantátum külső részét úgy alakítják ki, hogy az minél inkább alkalmas legyen a gyors osszeointegráció elérésére, valamint a csonthoz kapcsolódóan szoros és erős kapcsolatot hozzon létre. Ebben a cikkben kitérünk arra, hogy hogyan lehet az implantátum felületeket módosítani számos tanulmányt feldolgozva és arra is, hogy ez milyen módon segíti munkáját! Ismerje meg ezt követően a BIONIKA kiváló rendszereinek egyikét, ami biztosan elnyeri tetszését: Tudományosan igazolt a hatékonysága!

Cirkónium-oxid és Titán

A jelenlegi fogászati implantátumok az osszeointegrációnak nevezett biotikus módszeren alapulnak, ahol az olyan összetevők, mint a cirkónium-oxid vagy a titán bensőséges kötést képeznek a csonttal. Az implantológiai kezelést manapság a legjobb fogászati kezelésnek tartják az elvesztett fogak pótlására. Lássuk, hogy a felöleteiket hogyan lehet kezelni és hogyan néznek ki ezek mikroszkóp alatt:

Implantátumok felületkezelése

Mechanikai kezelés

 1. Megmunkált felület,
 2. Csiszoló, homokfúvásos közeggel kezelt felület,
 3. Lézeres maratás,
 4. Nanorészecske tömörítés
 5. Porózus fémkezelés

Kémiai kezelés

 1. Savas maratás,
 2. Alkáli kezelés,
 3. Felületi eloxálás,
 4. Peroxidálás,
 5. Fluoridos kezelés,
 6. Vákumos kezelés,
 7. Plazma bevonatos kezelés

Biológiai kezelés

 1. Bioaktív bevonat,
 2. Bevonás osteogenezis-stimuláló anyaggal,
 3. Bevonás antibiotikumokkal,
 4. Bevonás csontpótláshoz használt anyaggal
Tervezés - BIONIKA

A fogászati ​​implantátumok felületkezeléssel kapcsolatos átfogó szakirodalmat különböző kutatók alapján Jambhulkar et al., (2023) összesítette.

Felületkezelés a BIONIKA CORTOCAL rendszer esetében

A Debreceni Egyetem és Egészségtudományi Centrum Fogorvostudományi Kar Fogpótlástani Tanszék, a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizikai Tanszék és a Debreceni Egyetem Biofizikai- és Sejtbiológiai Intézet kutatói: DR. KATONA BERNADETT, DR. DARÓCZI LAJOS, DR. JENEI ATTILA, DR. BAKÓ JÓZSEF, DR. HEGEDŰS CSABA komoly összehasonlító vizsgálatot indítottak a Magyarországon legismertebb hazai és külföldi implantátum típusok felületkialakításával kapcsolatosan. Ehhez a projekthez kapcsolódott a BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft. is. Egyik sikeres rendszerünket, a CorticaL márkajelzésű implantátumot választva kértem meg Dr. Prof. Hegedűs Csabát, aki a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Dékánja, hogy mi is részt vehessünk ebben a projektben. Ezennel is köszönöm a megmérettetés lehetőségét.

A Bionika CorticaL implantátum nagy menetemelkedésű, nagy menetmélységű fűrészfogas csavarprofillal rendelkezik. A felszínt savazási és elektrokémiai tisztítási folyamatokon keresztül alakítják ki. A felszíni elektronmikroszkópos képeken számos fekete folt található, mely a keresztmetszeti képen nem figyelhető meg. Az elemanalízis során a Ti-ötvözet mellett Al is jelen volt.

Az eredmények megállapításaira reflektálva, kiegészítésként megemlítem, hogy a CorticaL implantátum menet kialakítása teljesen egyedülálló, olyan „fűrészfogas” menet melyet jellegzetes profilja miatt epszilon menetnek neveztünk el. Ezzel a kialakítással tovább sikerült javítani az implantátum vékony részeinél a szilárdságot és a felület nagyságát. Alapvetően nem az éles, hanem a biológiai szervezethez jobban alkalmazkodó rádiuszos megoldásokat preferáljuk. Ezen tulajdonsága következtében a spongiosa csontszerkezet jobban viseli a dinamikus erőhatásokat.

Bionika CorticaL implantátum EM képe

Bionika CorticaL implantátum energiadiszperzív röntgenspektrométeres elemanalízise

Mivel a CorticaL egy széles spektrumú fogászati implantátum rendszer, ezért szilárdsági megfontolásból szükségessé vált alumínium tartalmú ISO 5832-3 előírás szerinti nagy-szilárdságú titánötvözet implantátumanyag alkalmazása. Anélkül , hogy rontanánk a biokompatibilitáson jelentős szilárdságnövelést lehet elérni, mely különösen indokolt a vékony 3 mm-es átmérő vagy annál kisebb implantátumok gyártásánál. Végső következtetésként megállapíthatjuk, hogy a kutatók vizsgálati eredményei jól alátámasztják a megelőző vizsgálatainkat és 25 éves tapasztalatainkat. Az implantátumok felületszerkezetének kialakítása kezd összenőni. Szinte azonos technológiával történnek a legismertebb kutatás-fejlesztéssel-gyártással foglalkozó cégeknél, köztük a Bionikánál is. Az alkalmazott implantátum alapanyagok megválasztása is egyre inkább a nagyobb szilárdságú biokompatibilis anyagok felé tolódik el.

Implantátum alapanyagok: miért választottuk a TITÁNTIUMOT?

Számos fémet és fémötvözetet használnak gyógyászati célra. Ezen anyagok közül a fémalapú erőforrásokat részesítik előnyben az orvosbiológiai célokra, mivel kiváló biológiai kompatibilitásuk, praktikus mechanikai tulajdonságaik, kiváló korrózió ellenálló képességük van. A modern implantátumokat négy csoportba sorolják a felépítésükhöz használt anyagok alapján: fémek, kerámiák, polimerek és hibridek. Kutatók azt is kimutatták, hogy a „gazdacsontokhoz” hasonló mechanikai jellemzőkkel rendelkező anyagokról hogy fokozzák a csontnövekedés térfogatát és sebességét. Erre pedig a titánium a legalkalmasabba a felsoroltak közül.

Fémek – a legjobb biomechanikai anyagok

1940-ben Bothe és kutatótársai kimutattát, hogy a titán rendkívüli módon képes csontokkal interakcióba lépni. Kiemelkedő mechanikai és fizikai tulajdonságai, mint a szilárdság, a rugalmasság, valamint a korrózióval szembeni ellenállás ennek jól prezentáló példái. A Titánium ugyan egy nem túl régóta használt anyag, a kereskedelemben kaphatók mégis osztályokba sorolhatók. Ezek az osztályok tisztaság alapján 1-től 4-ig terjednek. Természetesen biztosíthatjuk arról, hogy a Cortical rendszer mellett minden BIONIKA implantátum a legjobb minőségű titániumból és gondos felületkezelésből áll, hogy a beültetés sikerrátája 100%-os lehessen. Erre büszkén mondhatjuk, hogy a világon igen kevesen képesek. Válasszon minket:

Vásárolja meg most a BIONIKA Cortical rendszerét!

BIONIKA Cortical Implantációs Rendszer

CORTICAL

Implant System

Normál ● Extra rövid ● Extra vékony

Cortical Implant

Cortical Level: Az implantátum bennmaradási esélyét lényegesen javítja ha a corticalis szintre illetve az alá ( 0,5-1 mm-re ) kerül behelyezésre az implantátum felső pereme.

Platform switching: A felépítmény kapcsolódó átmérője kisebb mint az implantátum csonthoz kötődő külső része. A lágyszövet így rázár a csontfészek és az implantátum érintkezési felületének bemenő nyílására, letakarva, leszigetelve azt, mint egy tömítőgyűrű.

Kúpos, spirálisan mikrobarázdált corticalis felület: A több bekezdésű mikrobarázdált spirális felület a corticalisba kapaszkodva, jelentős teherviselő elemként funkcionál és biztosítja a mikromozgás mentes állapotot, a gyors beépüléshez.

Root-forma, nagy menetemelkedésű spongiosa menet: A menet – kúposságának és nagy menetemelkedésű, nagy menetmélységű, önmetsző kialakításának köszönhetően – csonttömörítő hatással rendelkezik.

Források:

 1. Jambhulkar, N., Jaju, S., Raut, A. and Bhoneja, B. (2023). A review on surface modification of dental implants among various implant materials. Materials Today: Proceedings, [online] 72, pp.3209–3215. doi:10.1016/j.matpr.2022.12.022.