BIONIKA Frézközpont, ahol a jövő és jelen találkozik

e-BIONIKA Hírek

A világ népességének mintegy 20%-a teljesen fogatlan és még többen foghiányosak. Emiatt a fogpótlások utáni igény egyre csak növekszik, ezáltal gyorsabban és eredményesebben szeretnénk pótolni pácienseink fogait. Ha azt szeretné, hogy az Ön rendelője és fogtechnikája is lépést tudjon tartani a megnövekedett kereslettel, mindenféleképpen szükséges a fogászati szolgáltatásait megújítania. Az igényes, pontosabb fogpótlások készítéséhez elengedhetetlen a legmodernebb, csúcskategóriát képviselő berendezések használata. A tökéletes mikron pontosságú zárást csakis a mai CAD/CAM technológiával lépést tartva lehet elkészíteni.

BIONIKA DentCam Frézközpont

A fogászati implantátumok, felépítmények, protetikai elemek, műszerek és műszerkészletek, valamint a csontpótlási céllal alkalmazott membrán és titánhálók mellett, a BIONIKA 2016-ban létrehozta a saját, DentCAM névre elkeresztelt frézközpontját, amely lehetővé teszi a gyors és tökéletes fogművek elkészítését. Frézközpontunkat az igényeknek megfelelően az innovatív CAD/CAM technológia adta lehetőségekkel szereltük fel, így képesek vagyunk a piacon elérhető legprecízebb pontosságú, legtermészetesebb kivitelezésű és legtökéletesebben illeszkedő fogpótlások elkészítésére. Legyen szó koronákról, egyedi felépítményekről, implantátumokra épülő pótlásokról, primer stégekről, onlay vagy inlay elhorgonyzású hidakról, a BIONIKA Frézközpont szakemberei képesek megvalósítani minden kolléga elképzelését. Sokrétű szolgáltatásaink között szerepel a váztervezés, faragás, becsiszolás, kidolgozás, sőt még az egyedi implantátumfej gyártás is

Miswak

A fogtechnikában használatos digitális rendszerek beszerzése és működtetése nagy beruházást igényel. A magas költségekből adódóan sok fogtechnika a hagyományos megoldások alkalmazása mellett maradt. Még szerencse, hogy ma már ezen fogtechnikáknak sem kell lemondaniuk az esztétikus, precíz és megfizethető megoldásokról, hiszen a BIONIKA DentCam Frézközpontja átvállalja a sokszor idő és energiaigényes fogművázak elkészítését, ezáltal partnereinknek több idejük jut egyéb elfoglaltságaikra. Nem szükséges drága berendezésekre és gépekre költeniük, hiszen alapelvünkhöz hűen mi az elérhető legmagasabb minőséget garantáljuk. Velünk még az átfutási idők is lecsökkennek, hiszen igény szerint – akár egyedi jelleggel is – biztosítjuk a munka sikerességéhez szükséges implantátumokat és felépítményeket. A DentCam Frézközpont nem csupán egy hagyományos fogtechnika, hanem egy nagy pontosságú ipari CNC gyártástechnológiával rendelkező megmunkálóközpont, ami a hagyományos eljárásnál sokkal precízebb és aprólékosabb munkavégzést tesz lehetővé. A szakembereink által készített fogművázak megfelelnek az ISO 13485 gyártás irányítási rendszer követelményeinek, mellyel a BIONIKA Medline Kft. gyártóbázisa kiemelkedik a piaci szereplők közül, hiszen harmadik fél által auditált gyártórendszerrel rendelkezik. Termékeink kizárólag minőségi alapanyagokból készüljenek. Ebből adódóan, csakis olyan megbízható anyagokkal dolgozunk, melyek minőségét és megfelelőségét a gyártó műbizonylattal igazolja és amelyek megfelelnek a biokompatibilis anyagokra vonatkozó előírásoknak és szabványoknak.

Előtérben a bionikus fogpótlás

Ha Önnek sincs ideje a hosszadalmas fogművázak elkészítésére, vagy nem rendelkezik megfelelő technológiával, akkor válassza a BIONIKA DentCam Frézközpont szolgáltatásait, ahonnan kiváló minőségű pótlásokat kap kézhez és a megmaradt idejét a tökéletes esztétikára fordíthatja.

CIRKON

Ez az anyag egyszerűen megmunkálható és kiváló az esztétikai megjelenése. Fémmentes fogpótlásokhoz a legjobb megoldás. A páciensnek nem okoz allergiás reakciót. Nagy szilárdságának köszönhetően komplett körhidak is készíthetőek belőle. Előnyösen kiküszöböli a fémekre jellemző kellemetlen és káros galván hatást.

PEEK

A tapasztalatok szerint a fogorvosok, fogtechnikusok és a páciensek egyaránt kedvelik a félig kristályos, hőre lágyuló műanyagot, hiszen ez rendkívül jó kopásállósággal és stabilitással rendelkezik, ugyanakkor könnyen formázható, így kitűnő vázanyag rögzített vagy kivehető fogpótlásokhoz.

Mintázó viasz és műanyag

A CAD-CAM technológia alkalmas a számítógépen tervezett fogsor elkészítésére, valamint az öntéshez használatos mintázó viaszból vagy ideiglenes fogsorként használható műanyagból is

Esetbemutatás

Az elmúlt évek során számos különböző fogműváz került legyártásra a BIONIKA DentCam Frézközpontban. Minden eset más és más, akadnak egyszerűbb és nagyobb kihívást jelentő feladatok is. Mostani cikkünkben az egyik partnerünk számára elkészített cirkon híd kivitelezési folyamatát mutatjuk be lépésről lépésre.

A bemutatott esetről elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy az érintett páciens mandibulájába a kezelés során összesen 5 implantátum került beültetésre. Miután megtörtént a zárt kanalas lenyomatvétel, elkészültek a már beartikulált gipszminták is, melyeket postai úton küldtek el a frézközpontunk részére. A BIONIKA Frézközpont szolgáltatásait igénybe vevő partnerünk egy olyan vegyes elhorgonyzású körhíd elkészítésével bízott meg minket, amely a páciens meglévő, lefaragott csonkjain kívül, cirkon felépítményekkel kapcsolódik a beültetett implantátumokhoz. Az időközben beültetésre kerülő 5 implantátumot az általunk gyártott titánbázisokkal láttuk el, ezzel is kiküszöbölve az implantátumhoz közvetlenül rögzített cirkon felépítmény esetleges komplikációit. Miután a mintába beszereltük a megfelelő titánbázisokat, kiválasztottuk rájuk az általunk gyártott cirkon előgyártmányt, mindezt az adott szögkorrekciónak megfelelően. A titánbázisok a hagyományos eljárásnak megfelelően a homokfújás után összeragasztásra kerültek a cirkon felépítményekkel. A ragasztó cement megkötése után visszaszereltük az immáron összeragasztott titánbázisokat a mintába, majd folyamatos vizes hűtés mellett, elkezdtük a párhuzamosra csiszolásukat.

Mivel a 3D szkennerrel a magasabb fényű tárgyak nem szkennelhetőek, így a minta szükséges részei, valamint a felépítmények le lettek fújva scan-sprayel. Ezután az általunk használt ExoCad szoftverben létrehoztuk az új projektet, amiben pontosan bejelöltük a foghiányos területet, valamint a pillérek helyét. A szoftver az adatok betáplálása után automatikusan összeállította a részletes szkennelési stratégiát. A csonkok, valamint a scanbodyk a pontosabb 3 dimenziós leképzés céljából, egyesével kerültek beszkennelésre.

Ezt követően a híd megtervezése a 3D modellek alapján történt. Kezdésnél a koronák pontos záródása miatt meg kellett határozni a műcsonkok vállainak szélét, majd az antagonista segítségével be kellett állítani a fogak okklúzióját. Mivel a tervek szerint 5 pillér tartotta a hidat, ezért a tagok közötti kötések formájára és vastagságára kellő figyelmet kellett fordítani, hogy az statikailag is megfelelő legyen. A 3 dimenziós híd formájának véglegesítése után következett maga a fizikai kivitelezés, ami egy 5 tengelyes VHF S2-es géppel és annak gyári szoftverének segítségével valósult meg. A 3D modellt ehhez egy 16 mm vastag cirkon korong digitális vázlatán kellett elhelyezni, valamint ki kellett választani a megfelelő megmunkálási stratégiát.

A szinterezésnél esetlegesen fellépő vetemedés kiküszöbölése céljából lingvális és palatinális irányból is cirkon merevítést alkalmaztunk, amihez a tagok és a koronák is rögzítésre kerültek. Ezt követően a pontos paraméterek betáplálásra kerültek a VHF szoftverbe, amely ezután a 3D modellnek megfelelően automatikusan kiszámolta a szerszámok pályáit. A CNC program legenerálását követően, a gép végrehajtotta a marási feladatokat.

Utána a nyers cirkon hidat merevítéssel együtt el kellett távolítani a korongból. A partner által megadott fogszínnek megfelelően kiválasztottuk a színező folyadékot, mellyel bevontuk az elkészült híd felületét. Érdemes arra odafigyelni, hogy ha a színező folyadék kiül a cirkon felszínén vagy a koronák belsejében, azt finoman le kell itatni róla, mivel szinterezésnél befolyásolhatja a korona pontosságát, ezzel több munkát adva a hidat kidolgozó technikusnak. Az elkészült munkadarab ezután bekerült a szinterező kemencébe, ahol egyenletesen érte a fűtőszálak által kibocsátott hő. A folyamat 10 órás letelte után, eltávolításra került a szinterezett körhíd merevítése, majd a lingvális csapok eldolgozására került sor. Végezetül az elkészült hídvázat rápróbáltuk a gipszmintára és miután minden megfelelőnek és optimálisnak bizonyult, eljuttattuk az elkészült vázat a partnerünknek, aki elkészítette rá a kerámia leplezést. Információink szerint az érintett páciens azóta is elégedett és boldog, hogy visszakapta az önfeledt rágás és mosolygás örömét.

Cikk információ