BIOPOZ – A PONTOS HARAPÁSVÉTEL ZÁLOGA

A harapásvételi eszközökre azért van szükség, hogy meg tudjuk állapítani az alsó és felső fogak rágófelszínének találkozási síkját. Fogatlan száj esetén több megoldás található a fogorvosi gyakorlatban. Implantátumos esetekre azonban ez idáig nem volt megfelelő megoldás a piacon.

A BIONIKA Medline Orvostechnikai Kft. Rátonyi József fogtechnikus ötlete alapján kifejlesztett egy egyszerű, a világon egyedülálló eljárást és eszközrendszert ezen sarkalatos probléma, az implantátumra épülő fogművek pontos harapásbeállítására.

Az implantátum felépítmények legújabb nemzedéke

A világszerte újdonságnak számító BIOPOZ mágneses harapásvételi fejek segítségével biztonságosan meghatározható a valós centrális reláció, ezáltal minimalizálható a kerámia és akril felszínek lepattanása, valamint az implant csavarfejek szakadásának valószínűsége. A mágneses kialakítású BIOPOZ stabil, ugyanakkor könnyen oldható kötést hoz létre az implantátum és a harapási regisztrátum között, így kényelmes és gyors megoldást nyújt a szakembernek és páciensének egyaránt. A harapásvételi fejek bármely implantációs rendszerhez elérhetőek implantátum és multi-unit szintről egyaránt.

A mesterséges intelligencia a fogászatban - BIONIKA

Harapásvételi fejek implantátum szintre

A megoldás lényege az, hogy az implantátumot olyan egymáshoz illeszkedő elemekből álló felépítménnyel látjuk el, mely biztosítja az implantátum párhuzamosíthatóságát tág határok között. Annak érdekében, hogy nagy szögeltérések esetén is alkalmazható legyen a rendszer (pl. 60°/90°), a kúpos geometriát preferáljuk. Egyik megoldásként az implantátumban mágnesbetéttel ellátott külső kúpos felépítményt használunk, ugyancsak megfelelő erősségű mágnessel kapcsolódó sapkarésszel együtt. A mágneses kapcsolat biztosítja az illeszkedő felek egyszerűen oldható, de biztonságos helyzetét.

A BIOPOZ alkalmazása

A harapásvételi fejeket becsavarjuk az implantátumokba. A harapásvételi sapkákat felhelyezzük a harapásvételi fejekre. A sapkák mágnesesen rögzülnek. A kitöltéshez az ilyenkor szokásos anyagokat használjuk. Az alaplemezeket és a rajzoló csapot rögzítjük a kitöltő anyagba. Kérjük a pácienst, hogy érintse össze a sablon elemeit, majd enyhén mozgassa állkapcsát előre-hátra és mindkét oldalirányba, miközben a rajzoló csap az alsó lemezre támaszkodik. A mozgatás nyoma az alsó lemezen kirajzolódik és létrejön a jellegzetes nyílhegy rajzolat. Az alsó és felső harapási sablont rögzítsük egymáshoz úgy, hogy a csap vége a nyílhegy csúcsára essen. Miután a lenyomatokról elkészültek a gipszminták, illesszük össze az alsó és a felső mintát a meghatározott helyzetnek megfelelően és rögzítsük az artikulátorba.

Harapásvételi fejek széles választéka

A harapásvételi fejek bármely implantációs rendszerhez elérhetőek a BIONIKA-nál. A fejkialakítás minden rendszernél olyan, hogy csak az implantátumhoz kapcsolódó elemeiben különböznek, a sapka rész azonos. Tehát a fejkialakítás általában egy 60°-os Multi-Unit kúpos megoldáshoz hasonló (90°-os kialakítással is elérhető), melyben a felső Multi-Unit kiscsavar helyett egy mágnes helyezkedik el. Ez biztosítja a harapásvételi sapka biztos pozícionálását, ugyanakkor a könnyű eltávolítását is. A harapásvételi fejek elérhetőek közvetlenül az implantátumba rögzíthető (implantátum szintű), valamint Multi-Unit fejekre helyezhető (Multi-Unit szintű) kialakításban is, az alkalmazott szokásos fogműveknek megfelelően. A harapásvételi fejek egyéb méreteinek választéka az alkalmazott implantátum rendszer méreteinek megfelelően változik. 

Tekintse meg katalógusunkat!

Cikk információ