Új perspektívák a CAD/CAM technológia világában

e-BIONIKA Hírek

A CAD (számítógéppel segített tervezést) és a CAM (számítógéppel segített gyártást) kifejezést érdekes módon csak a fogászatban használják így együtt, ezzel szemben az iparban inkább csak külön-külön szoktak rá hivatkozni.

Mára már egyértelműen látszik, hogy a fogászati CAD/CAM, a folyamatos és gyors fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb területét fedi le a manuális fogtechnikai munkafolyamatoknak. A technológia, mielőtt „betört” a fogászatba, már ismert volt az ipar egyéb területein is, megkönnyítve ezzel a gyártási folyamatokat. A CAD/CAM rendszerek által biztosított megoldások mai napig világszerte lázban tartják a szakembereket. 

CAD-CAM3

Fontos megjegyezni, hogy a fogászatban nem minden CAD tevékenységet követ CAD megoldás, hiszen gyakran előfordul, hogy a megtervezett fogművázat 3D nyomtató segítségével készül el, amely lényegesen különbözik a CAM-es megközelítéstől. A fogtechnikai CAD/CAM rendszerek kezdetben csak a fogpótlások vázkészítésére voltak alkalmasak, manapság azonban már kész fogpótlások elkészítését is lehetővé teszik. A új módszer talán egyik legnagyobb előnye, hogy ugyanarra a digitális adatállományra akár ideiglenes, majd a végleges fogpótlás is elkészíthető. A fogászatban használt CAD/CAM rendszerek teljes mértékben alkalmasak arra, hogy kiküszöböljék az emberi tényezőből adódó tévedéseket és hozzájáruljanak a pontos és tartós fogművek elkészüléséhez. A teljesen digitális fogászati CAD/CAM eljárás lényege, hogy a fogorvos egy speciális szájüregi kamera (3D intraorális szkenner) segítségével pár másodperc alatt több ezer felvételt készít a páciens fogairól, ami alapján a számítógép megalkotja a fogak virtuális, 3D-s mását. A CAD eljárás során, az elkészült 3D modell alapján egy speciális tervező program segítségével megtervezhető a fogpótlás alakja, nagysága és állása. A tervező program előre meghatározott paraméterek alapján végzi el a tervezési folyamatot, ugyanakkor a páciens egyedi adottságait (pl. harapási tulajdonságok) is szem előtt tartja. Ezután következik a CAM folyamat, amikor egy számítógép által vezérelt robot micron pontossággal kifaragja a kért formát a megadott anyagból.

Korszerű fogpótlások egy esetbemutatáson keresztül

Saját géppark vagy bérmunka?

Az utóbbi években számos fogtechnikai labor került válaszút elé. Az egyik lehetőség, hogy újabbnál újabb gépekbe és szoftverekbe fektetnek be nagy összegeket, azzal a céllal, hogy lépést tartsanak a folyamatosan változó piaci trendekkel és kihasználják a digitális technológia adta lehetőségeket. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a nem megfelelően kiválasztott rendszerek és gépek anyagilag is megterhelőek lehetnek, különösen akkor, ha nem az elvárt minőséget produkálják. A másik lehetőség, hogy igénybe veszik a korszerű gépparkkal és CAD/CAM technológiával rendelkező frézközpontok szolgáltatásait és rövid idő alatt, kitűnő pontossággal rendelkező, minőségi fogpótlásokat készítettnek.

Abban az esetben, ha Ön is inkább az egyszerűbb utat választaná, nem kell messzire mennie, hiszen a BIONIKA Frézközpont szolgáltatásait azon fogorvosok és fogtechnikusok számára hoztuk létre, akik rövid idő alatt, kiváló minőségű, ugyanakkor kedvező ár-érték arányú fogpótlásokat szeretnének kézhez kapni. 

Érvek a BIONIKA Frézközpont mellett!

  • Nem kell többé nemet mondania! Túl sok munkája van, de nem szeretne nemet mondani egyetlen páciensnek sem? A BIONIKA átvállalja Öntől az időigényes fogművázak elkészítését, mindezt rövid átfutási idők mellett.
  • Nem kell drága gépekre és eszközökre költenie! Hiszen, ha a BIONIKA Frézközpontot választja, megkímélheti magát a súlyos kiadásoktól, mivel mi már rendelkezünk a legfejlettebb technológiákkal.
  • Nem érjük be kevesebbel, csakis a legjobbal! Az elérhető legmagasabb minőség számunkra nemcsak egy üres marketing szlogen, hanem egy alapelv, ami meghatározza több mint 30 éves működésünket.
  • Nálunk nincs lehetetlen! Ön mellett állunk még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is, hiszen lelkes csapatunk nem ismer megoldhatatlan eseteket. Szakmai tapasztalatunkat felhasználva garantáltan megtaláljuk a professzionális megoldást a legkülönfélébb problémákra is.
  • Pénztárcabarát megoldásokat biztosítunk! Minden implantátum típusra készülő fogműhöz tudunk gyártani nagy pontossággal illeszkedő vázakat, mindezt a lehető legjobb ár-érték arány mellett.
  • Több mint 60 féle geometriai lehetőség. A BIONIKA kínálatában megtalálja a tökéletes restaurációhoz szükséges implantátum felépítményeket is. Öszszesen több, mint 50 jól bevált geometria közül választhat felragasztható, csavarozható és kivehető fogpótlásokhoz egyaránt.

Frézközpont szolgáltatásunk menete:

1. lépés: Ha rendelkezik szájszkennerrel vagy a gipszminta beszkennelésére alkalmas szkennerrel, küldje el nekünk az STL fájlt emailben. Azonban nem szükséges szkennerrel rendelkeznie sem, hiszen a gipszmintáról mi magunk is elő tudjuk állítani az STL fájlokat, fogászati 3D szkennerünkkel. Ez esetben a szokásos gipszmintát kell elküldenie hozzánk.

2. lépés: Miután megérkezik hozzánk a minta, fogtechnikusaink számítógépes CAD szoftver segítségével megtervezik, majd pontosítják a fogmű vázát és megkezdődik a restauráció kidolgozása.

3. lépés: A terv alapján korszerű gépeinkkel és CAM szoftverünkkel elkészítjük a fogművázat. A váz igény szerint készülhet az alábbi anyagokból: titán, cirkon, Co-Cr ötvözet, viasz vagy műanyag. A váz garantáltan illeszkedni fog, így Ön használatra készen kapja meg.

4. lépés: Az elkészült fogművázat a lehető legrövidebb időn belül kiszállítjuk Önnek a megadott címére a tartozékaival együtt. A küldemény érkezéséről emailben értesítjük.

Próbálja ki Frézközpontunk szolgáltatásait még ma!

Ha Önnek sincs ideje a hosszadalmas fogművázak elkészítésére, vagy nem rendelkezik megfelelő technológiával, akkor válassza a BIONIKA Frézközpont szolgáltatásait, ahonnan kiváló minőségű pótlásokat kap kézhez és a megmaradt idejét a tökéletes esztétikára fordíthatja.