CAD/CAM rendszerek a nagyvilágban

Forradalmi megoldások a fogászat területén

e-BIONIKA Hírek

A fogászat digitális forradalma

Mára már egyértelműen látszik, hogy a fogászati CAD/CAM, a folyamatos és gyors fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb területét fedi le a manuális fogtechnikai munkafolyamatoknak. A technológia, mielőtt „betört” a fogászatba, már ismert volt az ipar egyéb területein is, megkönnyítve ezzel a gyártási folyamatokat. A CAD/CAM rendszerek által biztosított megoldások mai napig világszerte lázban tartják a szakembereket. Csak az elmúlt pár évben több millió weboldal jött léte, melyek célja a CAD/CAM rendszerek bemutatása és népszerűsítése. 

CAD-CAM3

Biztosak vagyunk benne, hogy Ön is már számtalanszor találkozott a CAD/CAM kifejezéssel. Érdekes módon azonban csak kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan ez a mozaikszó és miért érdemes a jelentése mögé tekinteni.

A CAD/CAM mint, mozaikszó:

C – Computer (Számítógéppel)

A – Aided (segített)

D – Design (tervezés)

/

C – Computer (Számítógéppel)

A – Aided (segített)

M – Manufacturing (gyártás)

A CAD és a CAM kifejezést érdekes módon csak a fogászatban használják így együtt, ezzel szemben az iparban inkább csak külön-külön szoktak rá hivatkozni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogászatban nem minden CAD tevékenységet követ CAD megoldás, hiszen gyakran előfordul, hogy a megtervezett fogművázat 3D nyomtató segítségével készül el, amely lényegesen különbözik a CAM-es megközelítéstől. A fogtechnikai CAD/CAM rendszerek kezdetben csak a fogpótlások vázkészítésére voltak alkalmasak, manapság azonban már kész fogpótlások elkészítését is lehetővé teszik. A új módszer talán egyik legnagyobb előnye, hogy ugyanarra a digitális adatállományra akár ideiglenes, majd a végleges fogpótlás is elkészíthető. A fogászatban használt CAD/CAM rendszerek teljes mértékben alkalmasak arra, hogy kiküszöböljék az emberi tényezőből adódó tévedéseket és hozzájáruljanak a pontos és tartós fogművek elkészüléséhez. 

Egy kis CAD/CAM történelmi áttekintés

A fogászati ​​CAD/CAM fejlesztésében a francia Dr. François Duret, a svájci Werner Mörmann, az amerikai Dianne Rekow és a svéd Matts Andersson játszották a legfontosabb szerepeket. Dr. Duret nevéhez fűződik az első fogászati ​​CAD/CAM eszköz kifejlesztése, még 1971-ből. Érdekes módon az első CAD/CAM technológiával készült fogmű azonban csak 1983-ban készült el. A svájci Dr. Mörmann volt az első kereskedelmi CAD/CAM rendszer megalkotója.

A rendszereket kezdetekben főként a rögzített protézisek, inlay-ek, onlay-ek, furnérok és koronák gyártására használták, azonban a technológia fejlődésének köszönhetően megjelentek olyan anyagok, mint a porcelán, a kompozit gyanta és a fémblokkok, melyeket korábban technikai korlátok miatt nem lehetett alkalmazni. Manapság már egyre több fogtechnikai labor használja ki a CAD/CAM technológiában rejlő lehetőségeket. 

CAD-CAM

Miért érdemes CAD/CAM rendszert használni a fogpótlás elkészítéséhez?

A technológia annyira pontos, hogy a CAD/CAM által végzett fogpótlások gyakran jobban illeszkednek, mint a kézzel végzett fogpótlások.

A CAD/CAM rendszer segítségével készült fogpótlások tartósabbak, ugyanakkor természetesebb és esztétikusabb megjelenést biztosítanak.

A CAD/CAM rendszer használatával akár 2-5 nap alatt is elkészíthető a fogpótlás, amit nem csak Ön, hanem páciensei is díjazni fognak.

A CAD/CAM rendszer működéséről és a benne rejlő lehetőségekről egy hét múlva írunk Önnek: Érdemes lesz elolvasni a következő cikkünket is! 

Minőségre, rugalmasságra és gyorsaságra van szüksége? A BIONIKA Frézközpontja egyedi megoldásoktól a több ezres nagyságrendig képes megvalósítani igényeit!

Tekintse meg Frézközpontunk oldalát és vegye fel velünk a kapcsolatot még ma:

Hamarosan újabb cikkel érkezünk!