Cirkónium vagy titánium?

Így vélekednek a kutatók

e-BIONIKA Hírek

„A BIONIKA a megoldás és a megoldás kulcsa a BIONIKA munkatársainak kezében van” hangzott el Hajdú József, a BIONIKA Medline Kft. tulajdonosának és ügyvezető igazgatójának szájából a vállalat 34-ik születésnapjának alkalmából.

Ahhoz, hogy ezt bizonyítsuk Önnek, kutatómunkánk a fejlesztésen kívül kiterjed érdekes szakmai témák feltérképezésére is. A mindennapi munkájának segítése mellett szeretnénk a tudását is folyamatosan bővíteni. 

Ezen a héten e-BIONIKA hírünkben bemutatjuk Önnek, hogyan vélekednek a kutatók a cirkónium és a titánium hatékonyságáról, szisztematikus irodalmi áttekintés és klinikai teljesítmény alapján.

Általános ismeretek

A fogászati ​​implantátumok az 1960-as évek közepétől, az osseointegráció felfedezése óta élik aranykorukat. Az implantátumok fejlesztésére irányuló kutatás napi szinten foglalkoztatja a tudósokat, a felület, a protéziscsatlakozások és az anyagok módosításával kapcsolatban egyaránt. A leggyakrabban használt anyag a titán (Ti), amely kiváló biokompatibilitást, megfizethetőséget és magas (95% feletti) csontosodási arányt kínál.

Annak érdekében, hogy ez az arány 100%-ra növelhető legyen, és valamennyi esetlegesen felmerülő mellékhatást kiküszöbölhessenek, a kutatók olyan alternatívák után kutatnak, mint például a cirkónium-oxid (zr). Ez az anyag biológiailag szintén nagy kompatibilitást mutat, mind a lágy, mind a kemény szövetekkel. A cirkónium-oxidot gyakran használják protézis-alkatrészekben és fogászati implantátum alapanyagként is viszonylag gyakori a megjelenése. De vajon a cirkónium alkalmas lehet a titán alapanyag helyettesítésére?

Cirkónium-oxid és titán: előnyök és hátrányok összevetése

A cirkónium és a titán fogászati ​​implantátumok klinikai eredményei számos tényezőtől függően változhatnak, mint például a páciens szájhigiéniája, az implantátum behelyezése, a műtéti technika és a műtét utáni karbantartás.

Mind a cirkónium, mind a titán fogászati ​​implantátumoknak megvannak a maga előnyei és hátrányai, az anyagválasztás az egyedi esettől és a páciens preferenciáitól is függhet.

A cirkónium implantátumok erős és biokompatibilis kerámia anyagból készülnek, és köztudottan esztétikailag tetszetősek, mivel hasonlóak a fogak természetes színéhez. Ezenkívül a cirkónium implantátumok a betegeknél nem okoznak fémallergiát vagy fémérzékenységet, és jó választás lehet az ilyen problémákkal küzdő egyének számára.

Ezzel szemben a titán fogászati ​​implantátumokat már évek óta nagy sikerrel alkalmazzák a szakmában.

A titán egy biokompatibilis anyag, amely jól illeszkedik az állcsonthoz, és magas korrózió- és kopásállósággal rendelkezik.

Végső soron a fogászati ​​implantátum anyagának megválasztása a páciens szükségleteinek és céljainak gondos felmérésén, valamint a páciens szájhigiéniájának fogorvos általi alapos vizsgálatán kell, hogy alapuljon.

Cirkónium és titánium implantátumok: külső eltérés

Tervezés - BIONIKA

Érdekesség

A cirkóniumból készülő implantátumok esetén az implantátum és az implantátum fej jellemzően egyben vannak. Sokan ebben látják az egyetlen előnyét, de egy fontos dologról megfeledkeznek:

A BIONIKA egyfázisú implantátumai tartalmazzák a titán alapanyag összes előnyét és ráadásul itt is egyben van az implantátum, valamint a fej!

A cirkónium-oxid: Kiválthatja a titánt?

A szakirodalom szisztematikus áttekintése során (Sales et al., 2022) arra jutottak, hogy nincs szignifikáns különbség a két anyag csont integrációjában, valamint a cirkónium életképes alternatívaként alkalmazható az implantátumok gyártása során. Viszont a klinikai vizsgálatok arra is rámutattak, hogy  a cirkónium-oxid korai kudarc aránya magasabb a titánhoz képest. Az eredmények alapján a cirkónium implantátumok beültetésének sikerességi rátája szerint a cirkónium implantátum beültetése 4,2-szer nagyobb valószínűséggel lesz sikertelen, mint a titán implantátumoké. Emellett a gyakorlati kutatás során kiderült, hogy a marginális csontvesztés is jelentősen nagyobb a cirkóniumból készült implantátumok esetén.

Sikeres beültetést szeretne? Maradjon a jól bevált titán implantátumoknál!

A sikeres beavatkozásban a BIONIKA termékei lehetnek a segítségére, melyeket már 34 éve több, mint 1000 szakember használ, szerte a világon. 

Vásároljon Ön is webshopunkon keresztül, ahol hűségprogramunkkal még többet profitálhat minőségi implantátumainkból!

BIONIKA Hűségprogram

Források:

Sales, P.H. da H., Barros, A.W.P., Oliveira-Neto, O.B. de, de Lima, F.J.C., Carvalho, A. de A.T. and Leão, J.C. (2022). Do zirconia dental implants present better clinical results than titanium dental implants? A systematic review and meta-analysis. Journal of Stomatology, Oral and Maxillofacial Surgery, [online] p.101324. doi:10.1016/j.jormas.2022.10.023.