Combtörések és a velőűrszegek

Sikerráta növelés a BIONIKA termékeivel

e-BIONIKA Hírek

A protézisellátás

A protézisellátáshoz való hozzáférés világszerte korlátozott. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 30 millió embernek van szüksége protézisre. (Ryan, 2018)

Egyes kutatások szerint 250.000 ember szenved évente combcsonttörést, mely szám 2050-re duplázódni fog (Alex, 2022). A sérültek életkora átlagosan 78 évre tehető és nőknél 3-4-szer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, ráadásul a törésre való hajlam  átlagosan 10 évvel hamarabb jelentkezik, mint a férfiaknál (Bagi, 2012). A törésnek jellemzően egyszerű okai vannak, a páciensek otthonukban elesnek (idős nőknél gyakoribb), illetve balesetet szenvednek (fiatal férfiaknál gyakoribb).

implantshop bg

A combnyaktörés témaköre közel 90 éve problémát okoz, 1935-ben Speed a kövezető szóval illette: „megoldatlan”.

A combnyaktörés és annak szövődményei még mai napig komoly terhet helyeznek az egészségügyi ellátó rendszerre, valamint a társadalomra.

„Az évente előforduló közel 15-16000 csípőtáji törött primer kezelése és ellátása, gondozása évente tízmilliárdokba kerül az országnak”

Kricsfalusy M., Flóris I., Cserháti P. (2009)

1940 és 1955 közötti időszak ezer esetét figyelembe vevő munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy az eredmények alátámasztják a korai műtét jelentőségét, a sérültek életkorának emelkedését, a műtéti kezelés indukciójának kiszélesedését, valamint a kialakuló szövődmények veszélyét. (Bagi, 2012)

Az indukció két fő csoportja szerint:

 • Akut törés miatti protézisbeültetések,
 • Poszttraumás állapotok miatti csípőprotézis beültetések kerültek meghatározásra,

A műtét sürgősségét tekitve:

 • Akut, járásképtelenséget okozó, törés miatti protézisbeültetések,
 • Szubakut, halasztott sürgősséggel járó protézisműtétek
 • Tervezett, poszttraumás indukciójú osteoarthitis-szel kombinált protézisbeültetések kerültek meghatározásra,

Az elsődleges beültetéseknél a törés helyét tekintve:

 • Az acatebulum törése,
 • A combfej törése,
 • A combnyak törése került meghatározásra Bűcs (2020) által.

Ahogy fogalmazott PhD értekezésében, az alábbi protézistípusok alkalmazhatók az egyes esetekben:

Totál protézis

Jó általános állapotú, hosszú életkilátásokkal rendelkező betegek esetében.

Hemi protézis

Közepesen általános állapotú, közepes életkilátásokkal rendelkező betegek esetében.

Monoblokk protézis

Rossz életkilátásokkal rendelkező betegek esetében alkalmazandó eljárás.

Minimál invazív eljárás a traumatológiában

Az eljárás egyre nagyobb teret hódít valamennyi sürgősségi beavatkozás során, legyen szó fogászati implantációról vagy traumatológiáról.

A hagyományos eljáráshoz képest nem csak a kis szövetsértésre, hanem összességében a műtéti beavatkozás csökkentésére törekednek.

„Az új minimál invazív szemléletnek a teljesszövetsértés tekintetében pedig az anterior (elülső) csípőízületi feltárás felelt meg egyedüliként. Kis bőrmetszésből, az izomzat leválasztása-átvágása nélkül, esetlegesen a tokot megtartva, természetes izomhasak közötti megközelítés, erek-és idegek megsértése nélkül.” (Bűcs, 2020)

Sőt, mi több: Amellett, hogy a kis mértékű beavatkozásra törekszünk a minimál invazív eljárás során, a lépések számát és a költségeket is redukálni szeretnénk.

Ebben pedig nagyszerű megoldást kínál a BIONIKA velőűrszeg kínálata, széles alkalmazási lehetőségével

Megjegyzés: A velőűrszeg implantátum beültetését általában a Fixateur alkalmazása előzi meg. A Fixateur rendszert a lágyrész gyógyulási ideje alatt használják.

BIONIKA Velőűrszegek

A velőűrszegek különböző anatómiai területeken a hosszú csöves csontok velőűrjébe történő behelyezésre tervezett, implantátumok. Sebészileg kerülnek beültetésre a törött csontokba, törések rögzítésére alkalmasak. Csontok ideiglenes rögzítéséhez és stabilizációjához javallottak, például a proximális femur, a femoralis szár, a tibia és a humerus esetén.

Minőségi alapanyagok

Termékeink a lehető legjobb minőségű, magas biokompatibilitású alapanyagokból készülnek.

Korszerű technológia

Termékeink CE jellel rendelkeznek, és szigorú minőségirányítási rendszerben történik a gyártás folyamata.

Nagy méretválaszték

Akár átmérőről akár hosszméretről van szó, a BIONIKA kínálatában biztosan megtalálja amire szüksége van.

Hosszú távú garancia

Az összes BONIKA termékre hosszú távú, csere és pénz visszafizetési garanciát biztosítunk.

Hívja szakértő kollégánkat további információkért:

BCSCanulat combnyakcsavar

A combnyakcsavar önmetsző megoldású csavarmenete pontos illeszkedést biztosít és csökkenti a műtéti időt. A hatszög alakú csavarfejben menetes furat helyezkedik el. Ez teszi lehetővé a hatszög kulcsnyílású behajtó kulcs stabil rögzítését a combnyakcsavarhoz.

A menetes canulalt csavar testébe szintén önmetsző, menetes nyárs illeszkedik. A nyárs önfúró, önmetsző kialakítása jelentősen csökkenti a combnyakba bevezetett nyárs kicsúszásának veszélyét.

BGN – Genocephalicus velőűrszeg

A Bionika “T-szeg” condilus táji törések kezelésére lett kifejlesztve, mely condilus szegként, vagy genocephalicus szegként, vagy retrográd femur velőűrszeg néven is ismert. Felfúrás nélküli műtéttechnikához kifejlesztett szeg.

Canulalt D7 és D10mm-es keresztcsavarokkal stabilizálható proximális vég ● Tömör, kör formájú keresztmetszet ● Reteszelhető distalis vég, nyomáscsökkentő mentő furattal

BHL – Lamellás Humerus velőűrszeg

Jellegzetességei: ● A proximális vég 4mm-es csavarokkal reteszelhető.  ●  A canulalt szeg distalis vége három irányban szétnyíló lamellákkal rögzíthető a csontüregben  ●  A reteszelt állapot a prokszimalis végen bevezetett hosszú csavarhúzó segítségével bal irányba forgatott reteszelő gombával biztosítható.

BHN – Humerus velőűrszeg

Jellegzetességei: ● A proximális vég 4mm-es csavarokkal reteszelhető. Az axiális irányú kompresszió az ábrán látható módon biztosított. Ovális furat és kompressziós csavar alkalmazásával. ● A tömör szeg, 7-8mm-es kör keresztmetszettel rendelkezik ● A distalis vég reteszelését 4mm-es reteszcsavarokkal lehet megoldani, univerzális distális célzóval.

BTN – Tibia velőűrszeg

Jellegzetességei: ● Felfúrás nélküli műtéttechnikához kifejlesztett szeg ● Dinamizálható proximális vég. ● Tömör kör formájú keresztmetszet. ● Reteszelhető distalis vég, nyomáscsökkentő mentő furattal

BYN – Femur „Y” velőűrszeg

Jellegzetességei: A BIONIKA Femur „Y” tömör, felfúrás nélkül beültethető szeg, dinamikusan reteszelhető combnyakcsavarral és reteszelhető distalis véggel, nyomáscsökkentő furattal. Combnyaktörések rögzítésére alkalmazható.

PFN – Trochanter velőűrszeg

Jellegzetességei: A BIONIKA Femur „Y” tömör, felfúrás nélkül beültethető szeg, két dinamikusan reteszelhető combnyakcsavarral és reteszelhető distalis véggel, nyomáscsökkentő furattal. Combnyaktörések rögzítésére alkalmazható. 

További információért hívja szakértő kollégánkat:

Látta már a BIONIKA előző cikkét?

Fixateur: A külső csontrögzítés:

Hippokratésztől a BIONIKÁIG

Szakirodalmi források:

 • Alex (2022) Femur Fracture Statistics. https://www.autoaccident.com/femur-fracture-statistics.html‌
 • Westphal et. al (2008) Telemanipulated Long Bone Fracture Reduction. Medical Robotics pp. 507
 • Capone, A. (2017) Periprosthetic fractures: epidemiology and current treatment. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, [online] 14(2), p.189. doi:10.11138/ccmbm/2017.14.1.189.
 • Streubel, P.N., Ricci, W.M., Wong, A. and Gardner, M.J. (2011) Mortality After Distal Femur Fractures in Elderly Patients. Clinical Orthopaedics & Related Research, [online] 469(4), pp.1188–1196. doi:10.1007/s11999-010-1530-2.
 • Bűcs, G. (2008) Az anterior csípőízületi feltárás és az ízületi tok klinikai és kísérletes vizsgálata. Online elérés: https://aok.pte.hu/docs/phd/file/dolgozatok/2020/Bucs_Gabor_PhD_dolgozat.pdf
 • Bagi, I. (2012) Csonttörések csavaros rögzítéseinek biomechanikai vizsgálata. Online elérés: https://docplayer.hu/3306823-Csonttoresek-csavaros-rogziteseinek-biomechanikai-vizsgalata.html