BIONIKA 3D Builder domborított titánháló – több mint egy éves, bíztató eredmények

A csonthiányos állapotú paciensesek komoly szakmai kihívást jelentenek még a legtapasztaltabb fogorvosnak is. A mai modern orvostechnológia adta lehetőség számos megoldást kínál a csontpótlás megvalósításához. Különösen implantáció során szükséges ilyen típusú beavatkozás elvégzése. Több féle kezelési módszer terjedt el a gyakorlatban: laterális augmentáció, arcüreg emelés, alveólus prezerváció, csontrepesztés, csontblokk átültetés. A következőkben egy olyan csontpótlási módszert mutatunk be, amellyel biztos eredmények érhetők el.

Titánháló vagy kollagén membrán?

Csontdefektus megszűntetéséhez használhatunk felszívódó és nem felszívódó membránokat, ezek legelterjedtebb fajtái a titánhálók és a kollagén membránok. Sokan a felszívódó kollagén membránokat előnyösebb megoldásnak tartják, mert így nincs szükség még egy műtéti beavatkozásra az anyag eltávolításához. Azonban a fizikai tulajdonságai csökkennek, ha vérrel vagy vízzel érintkezik, térbeli kitöltési tulajdonsággal nem rendelkezik, ezáltal a szájüregi lágyrészekben való elmozdulást okozhat, ami nem megfelelő csontregenerálódást eredményezhet.

A titán membránok előnye, hogy kiváló mechanikai szilárdsággal rendelkeznek a felszívódó membránokkal szemben, a testnedvek szabad áramlásáról pedig micro-perforált felület gondoskodik, ezáltal elkerülve a nyálkahártya irritációt. A titán membrán pontosan meghatározza a csontpótlás helyét, hordozóként szolgál a csontpótló anyagoknak, minimálisra csökkentve a mobilitást és blokkolja a csontszövetek szivárgását. A lemezek vastagsága befolyásolja a lágyszövet helymegtartását és stabilitását. A BIONIKA titán membránjai igény szerint kérhetőek 0,1 mm és 0,2 mm vastagságú anyagból.

A 2D-s vagy a 3D-s titánhálók a hatásosabbak?

A titánhálót 1969-es bevezetése óta széles körben alkalmazzák az orvostechnikai területeken. A fogászatban is igen elterjedt a használata maxillofaciális törések és rekonstrukciós műtétek esetében. A titánháló olyan kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a biokompatibilitás, nagy szilárdság, merevség, alacsony sűrűség, könnyű formálthatóság és megfelelően kis súly. Továbbá képes ellenállni a magas hőmérsékletnek és a korróziónak. A hagyományos 2D-s sík membránok bár biológiailag előnyős tulajdonságokkal rendelkeznek felhasználás tekintetében erősen szükséges a manuális beavatkozás, hiszen a megfelelő méretre kell vágni és formálni a lemezt. Ezzel szemben a BIONIKA 3D Builder titánhálókat a különböző csontveszteségek formáihoz terveztük meg, ezáltal minimálisra csökkentve a manuális korrekciók alkalmazását.

Lemezeink négy féle formai kialakításban érhetők el (A, B, C és D forma).

3d builder elődomborított titánháló formák

A 2D-s sík titánhálók használata kockázatosabb eredményesség szempontjából, hiszen a kézzel történő vágás miatt éles szélek alakulhatnak ki, amelyek irritációt okozhatnak a nyálkahártyán, emiatt expozíció következhet be. Ez a 3D-s titánhálók esetében nem fordulhat elő. Az előre elkészített formák nem okozhatnak irritációt, így minimálisra csökken a kilökődés esélye és nő az implantátum alveoláris csontregenerációja. A BIONIKA 3D Builder lemezei egyszerű használatot biztosítanak, felhelyezéskor az implantátum zárócsavarral rögzíthető, nem szükséges plusz alkatrész megvásárlása.

3d builder alkalmazása, csontpótlás az implantációval egy fázisban.
3d builder zárócsavarral rögzíthető.

A titánháló segítségével a csontpótlás az implantátum fölött 1 mm-rel is hatásos, a domborításból eredően. Eltávolításakor pedig irritáció mentesen kivehető. A 3D Builder lehetővé teszi, hogy saját spongiosa forgács felhasználásával is crestalis helyzetű legyen a beépült implantátum a háló eltávolítása után.

3d builder alkalmazása - műtéti képek. Az új csont - sikeres csontpótlás a 3D Builder titánháló segítségével.

Összefoglalás

A BIONIKA 3D Builder titánhálót már több mint egy éve használják partnereink, nagy megelégedéssel. Ez idő alatt bebizonyosodott, hogy a titánhálóink mechanikai tulajdonságainak köszönhetően nagyon hatékonyak a csontregeneráció szempontjából a kollagén membránhoz képest. Kellő merevséggel és megfelelő helymegtartó képességgel rendelkeznek ahhoz, hogy megakadályozzák a külső feszültség okozta deformációt és a csontszövetek szivárgását. Ezért a nagyobb csontdefektusok esetén is eredményesen használhatók.

A 3D Builder titánhálót úgy fejlesztettük ki, hogy megkönnyítsük partnereink munkáját. Használata rendkívül egyszerű, nem szükséges speciális beültető műszerek alkalmazása. Az implantációs műtéttel egyidejűleg elvégezhető a csontpótlási beavatkozás is. Az orvostechnológia mai állása szerint ez az egyik legeredményesebb módszer a csonthiány megszüntetésére, így ajánljuk minden implantológus figyelmébe a BIONIKA 3D Builder titánhálóinkat.

Hajdú József
ügyvezető igazgató
MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök,
egészségügyi szakközgazdász
BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés
    Dental Tribune
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2018/04
  • URL www.dental.hu