Felhasználóbarát kompatibilitás

 

Az elmúlt 34 évben különböző orvoscsoportokkal együttműködve több, mint 30 implantációs rendszer kifejlesztésében vettünk részt nemzetközi, és hazai szinten, melyek közül számosat jelenleg is gyártunk.

A fejlesztések során állandó probléma volt, hogy a korai implantátumok nem voltak standard rendszerek, ezért a protetikusok nehezen tudtak eligazodni közöttük. A sokféleség számos technikai problémát vetett fel nem csak a beültetésnél, de a fogmű elkészítésénél is. Ezek megnövelték az előállítási oldalon a költségeket, amelyek az implantátumok árában is érezhetőek voltak. A szakértőinkel együttesen igyekeztünk megfogalmazni a különbözőségekből eredő kockázatokat, melyekkel nap, mint nap találkoztunk. Például – talán kifejtenünk se kell – az abból eredő problémát, hogy a többrészes implantátumok átmenő csavarjainak a kulcsnyílása geometriáját, méretét tekintve is igen sokféle a legelterjedtebb rendszerek esetében. Ha csak a hatszög kulcsokat nézzük, ezek között a leggyakrabban előforduló méretek 1mm, 1,2mm, 1,25mm, 1,27mm, 1,3mm, 1,67mm… Ezért arra törekedtünk, hogy egységesítsük a cégünknél gyártott átmenő csavarokat , hatszögnyílást és a behajtó kulcsokat. Számos olyan példát említhetnénk mely esetekben 20-30%-kal olcsóbb lett a gyártás az egységesítés következtében

Compatible Implantátum felépítményrendszer kapcsolati geometriái

Ez tükröződik az árainkban is, ha összehasonlítjuk más implantációs rendszerekkel. A sokféleség csökkenésével nőtt az egy gyártási ciklus alatt megtermelt darabszám, ami a minőség javulását is hozta magával. Többször találkoztunk olyan problémával is, amit nem lehetett orvosolni a klasszikus rendszerekkel, és egyedi megoldásokra volt szükség. A „nagy” rendszerek ezt a rugalmasságot nehezen vagy egyáltalán nem tudták biztosítani felhasználóik számára. Ez is hozzájárult a COMPATIBLE rendszerünk kifejlesztéséhez. Tehát ez a kettősség, a kompatibilitás szem előtt tartása, és az egyre gyakrabban megjelenő egyedi, testre szabott megoldások igénye hozta létre a BIONIKA COMPATIBLE felépítmény családot.

  • Az igények azt mutatták, hogy szinte minden rendszernél szükséges keskeny felépítmény, egyenes és szögdöntött változatban, melyeket leginkább ideiglenes fogművekhez alkalmaznak.
  • Az esztétikai igény fejlődése hozta magával az anatómiai felépítmény formákat, szintén egyenes és szögdöntött kivitelben.
  • Az esetek 70%-ban azonban kielégítő megoldást eredményeznek az univerzális implantátum fejeink. Ezért ez vált a legkedveltebbé a piacon.
  • Továbbá egyre szélesebb körben használják a kivehető fogpótlások számára a különböző gömbfejes megoldásainkat (OT-CAP, O-ring). A fejlődés egyre bonyolultabb fogmű megoldásokat hozott, így kedvelté kezdenek válni a fogtechnikusok által önthető hidak. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a különböző kivitelű stég fejeink (kiégethető műanyag elemmel).
  • A robbanásszerűen megjelenő cirkon technika hozta magával a cirkon alapok igényét, melyeket minden rendszerhez nagy választékban biztosítani tudunk.
  • Természetesen a kompatibilis megoldásként ajánlani tudunk más igénynek jobban megfelelő formákat is, melyek lehetőséget adnak nagy szögeltérések korrekciójára, így például a fordított kúp formájú BIONIKA Trapéz fej, és a 45°-os korrekciót is biztosítani képes előnagyolt BIONIKA Delta fej.
  • További példaként említhetjük a kompatibilis termékeink sorába a keskeny és széles varrható ínyformázó fejeket, valamint a lokátor felépítményinket.
  • Természetesen minden fej típusnál az implantátum platform típusokat figyelembe véve igényelhetők Platform Switching (PS) változatok is.

Ahány rendszer annyi féle műszerkészlet a piacon. Ez jelentős költségeket jelent a fogorvosok és a kereskedők számára. Továbbá keveredés is adódhat a műtéti stressz közben. Partnereink közül többen kérték, hogy alakítsuk rendszereinket a meglévő általános műszerkészleteikhez, olyan minimális változtatásokkal, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy alkalmazni tudják implantátumainkat. Így alakult ki a BIONIKA UNIVERZÁLIS műszerkészlet, amely minden BIONIKA rendszer beültetésére alkalmas, valamint számos más ezzel kompatibilis rendszer is beültethető vele. A felépítményeken kívül nagyon sokfajta implantátum fejlesztési igényt is igyekszünk kielégíteni, melyek legjobban megfelelnek egy-egy gyakorlott implantológus személyes elvárásainak, illetve testre szabott módon a beteg adottságainak.

Hajdú József

tulajdonos és ügyvezető igazgató

BIONIKA Medline Kft.