Higiénia a fogászati rendelőkben

Tanulmányok és érdekességek

e-BIONIKA Hírek

A fogorvosi rendelőkben a higiéniai kérdések az orvosok, páciensek, azt vizsgáló szervek mellett a tudományos világot is foglalkoztatja. Fabiani L, Mosca G, Giuliani AR. (2006) még jóval a COVID megjelenése előtt tanulmányt készített a fogorvosi rendelők higiéniájára vonatkozóan.

A tanulmányról, a higiéniai kérdésekről, további érdekességekről számolunk be heti e-BIONIKA hírünkben!

Higiénia a fogászati rendelőkben

A 127 megkeresett szakember közül 108 fő (85%) vállalta, hogy részt vesz Fabian és munkatársai kutatásában. A fertőzésekkel és azok kockázataival kapcsolatos ismereteiket csak 24%-uk értékelte jónak. A válaszok alapján a fogorvosok többsége (57%) a HBV-től, mint fő fertőző ágenstől tart még akkor is, ha védőoltással rendelkezik. A kutatás során az is kiderült, hogy a fogorvosok gyakran még mindig nem cserélnek köpenyt vagy mosnak kezet a betegek ellátása között, annak ellenére, hogy eldobható kesztyűt, sapkát és maszkot használnak. A fogászati műszerek sterilizálása azonban jóval hatékonyabbnak tűnik, hiszen a megkérdezettek 97%-a autoklávos sterilizálást alkalmaz, 76%-uk pedig rendszeresen hatékonysági vizsgálatra küldi a eszközöket. Összefoglalva, a jó szerkezeti és szervezeti állapot ellenére folyamatos oktatásra van szükség a keresztfertőzések megelőzése érdekében. 

Higiénia a fogászati rendelőkben – Fabiani et al. kutatása

Higiénia és fertőtlenítés

Egy fogorvosi rendelőben a környezet, a munkaterület és a berendezések tisztítása és fertőtlenítése alapvető fontosságú mind az egészségügyi szakemberek, mind a betegek biztonságának garantálásához. A biológiai kockázat a mikroorganizmusok, különböző baktériumok, sejtek és vírusok sokaságának jelenlétéből ered, amelyek szennyezhetik a levegőt, a vizet és a munkafelületeket. A megfelelő higiénia kialakítása és fenntartása érdekében a legfőbb feladat a baktériumok számának ellensúlyozása, ezáltal a fertőzésveszély kordában tartása.

A fogorvosoknak és asszisztenseiknek alapos tisztítási tevékenységet kell végezniük, megfelelő fertőtlenítő oldatok és tisztítószerek használatával. Ezeknek az alábbi területekre kell kiterjedniük:

A felületek és a munkaterület fertőtlenítése a fogorvosi rendelőben

A biológiai szennyeződés minimalizálása érdekében a fogászati eljárások során elengedhetetlen a felületek fertőtlenítése minden egyes kezelés után. A nagy sebességgel forgó műszerek és a levegő-víz permetek fertőző mikroszemcséket juttathatnak a levegőbe, ezért a fröccsenő anyagok és aeroszolok hatósugarában lévő területek átlátszó fóliával való lefedése segít csökkenteni a környezeti szennyeződést. A nagysebességű szívókészülékek és gumitömlők használata, ha lehetséges, tovább csökkenti a kockázatot. A felesleges fertőzés elkerülése érdekében a kezelés megkezdése előtt gondoskodjon arról, hogy minden szükséges tárgy elérhető közelségben legyen.

Berendezésfertőtlenítés a fogorvosi rendelőben

A megfelelő fertőtlenítés biztosítása érdekében a nem sterilizálható és nem cserélhető fogászati eszközöket alkoholalapú fertőtlenítőszerrel kell tisztítani. A folyamat nedves-száraz eljárást foglal magában: először nedves eldobható ruhával törölje át, majd egy másik eldobható ruhával szárítsa meg.

A következő területeket kell fertőtleníteni:

 • A fogorvosi szék fejtámlája
 • a fogászati egység billentyűzete
 • a fogászati egységen lévő kezelőlámpa fogantyúi
 • a fogászati egységen lévő villanykapcsolók
 • a röntgenberendezés és irányítópultja

Ha lehetséges, ajánlott ezeket a készülékeket átlátszó fóliával letakarni, és azt két páciens fogadása között lecserélni, fertőtleníteni.

A fogászati egység és a vízellátó rendszer fertőtlenítése

A fogászati egység és a vízellátó rendszer baktériumterhelésének csökkentése érdekében számos rutinszerű intézkedés javasolt:

 • Ha a vízellátó rendszer nem rendelkezik belső fertőtlenítő rendszerrel, a betegek között legalább 20 másodpercig futtassa a turbinát a potenciálisan szennyezett víz kiöblítése érdekében.
 • Használjon intraorális, autoklávozható vagy eldobható eszközöket.
 • A munkanap elején engedje le az összes vizet a rendszerből, hogy a munkák közötti hosszú szünetekben megelőzze a víz stagnálását és a nemkívánatos mikrobiális flóra kialakulását.
 • Rendszeresen cserélje ki az aspirációs csöveket, az aspirátorhegyeket és a cuspidor dugókat.

A fogorvosi rendelőben lévő környezet fertőtlenítése

A tiszta és biztonságos fogorvosi rendelő fenntartásához elengedhetetlen a napi fertőtlenítés speciális tisztítószerekkel, például baktérium-, gomba-, vírus- vagy mikrobaktericidekkel. A betegek között a helyiséget szellőztetni kell, az orvosi hulladékot el kell távolítani, és a padlót meg kell tisztítani. A fertőtlenítő spray használatával a nehezen hozzáférhető helyeket is el lehet érni. Rendszeres általános takarításra is szükség van, beleértve a bútorok és tárgyak mozgatását, hogy minden felület alapos fertőtlenítése biztosított legyen.

A fertőtlenítőszer kiválasztásának igazodnia kell a rendeltetésszerű használathoz, a piacon olyan lehetőségek állnak rendelkezésre, mint az áztató fertőtlenítőszerek, a fertőtlenítő oldatok vagy a felületi fertőtlenítő permetek. A megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásával vagy a különböző típusok kombinálásával a fogászati helyiségek tisztán tarthatók és biztonságosak a betegek számára.

ROSSZ HIGIÉNIA A FOGORVOSI RENDELŐBEN

„Rossz higiénia a fogorvosi rendelőben” címmel publikált cikket Swabi 2014-ben. Dr. Edworthy, aki Lympshamben praktizált, nem tartotta be a fertőzésellenőrzés megfelelő szintjét több alkalommal sem, miközben a rendelőben dolgozott. Többek között megengedte, hogy macskái belépjenek a rendelőbe, lejárt szavatosságú töméseket használt, és nem vette le a kesztyűjét, amikor a steril területeken kívül eső tárgyakhoz nyúlt. – olvasható cikkének felhívásában.

A fogorvosi rendelőknek a betegek védelme és az Általános Fogászati Tanács (GDC) által meghatározott szabványok betartása érdekében a fertőzések elleni védekezésnek prioritást kell élveznie. A megfelelő intézkedések végrehajtásának elmulasztása a GDC előtti felelősségre vonáshoz vezethet. Dr. Edworthy a GDC szakmai magatartási bizottsága elé került, mivel praxisában három éven keresztül nem volt megfelelő a fertőzésellenőrzés. A GDC „A fogorvosi szakemberekre vonatkozó szabványok” című dokumentumát vették figyelembe a kötelességszegés értékelésénél.

Ennek eredményeképpen Dr. Edworthy fogorvosi nyilvántartásba vételét 11 feltételhez kötötték kilenc hónapra. A fogorvosi rendelőket a Care Quality Commission (CQC) felügyeli, hogy biztosítsa a fertőzésellenőrzési intézkedések és egyéb előírások betartását, garantálva a betegek biztonságát és a minőségi ellátást.

A higiénia és a fertőzésellenőrzés alapvető fontosságú az olyan klinikai környezetben, mint a fogorvosi rendelők, a betegek szükségtelen megfertőzésének megelőzése érdekében. A fogorvosok rendszeres ellenőrzése és szükség esetén szankciók alkalmazása biztosítja, hogy a betegek biztonsága ne sérüljön.

Optimális esetben:

A fogászati ágazatban nagy hangsúlyt fektetnek a sterilitásra és a higiéniai intézkedésekre a betegségek terjedésének megelőzése érdekében. A dolgozók védőoltást kapnak súlyos fertőzések ellen, és rendszeres képzéseket kapnak a sterilizálás és fertőzésmegelőzés terén. Minden betegnek kérdőívet kell kitöltenie az egészségügyi előzményekről. A kezelések során a személyzet maszkot, kesztyűt és köpenyt visel, és speciális eljárásokkal tisztítják és sterilizálják az eszközöket. A veszélyes hulladékot külön gyűjtik és megfelelő módon kezelik. Ezek az intézkedések a betegek és az egészségügyi személyzet védelme és a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében szükségesek.

A BIONIKA kiemelten ügyel a higiéniára, így alakítottuk ki szupertiszta implantátumainkat is.

Legyen partnerünk továbbra is és tegyük jobbá együtt az implantológiát!

Források:

 • Fabiani L, Mosca G, Giuliani AR. Hygiene in dental practices. Eur J Paediatr Dent. 2006 Jun;7(2):93-7. PMID: 16842031.

 • Euronda. (2017). Hygiene and disinfection in the dental practice. [online] Available at: https://www.euronda.com/news/hygiene-and-disinfection-in-the-dental-practice/

 • Swaby, S. (2014). Poor hygiene in dental surgeries | Dental Negligence Team | Dental Negligence Team Blog. [online] Dental Negligence Team. Available at: https://www.dentalnegligenceteam.co.uk/blog/poor-hygiene-in-dental-surgeries/

Cikk információ