Hogyan készült?

Az én fogam története

 

A BIONIKA közel 30 éves története alatt elérkezett az az idő, amikor a saját fogaim pótlására került sor. Nem is volt kérdés, hogy saját tervezésű implantátumokat fogok beültettetni fogorvosommal. Közel tíz éve a felső fogsorom pótlásához 7 db BIONIKA Cortical implantátumot ültetett be Dr. Miskolci Sándor fogszakorvos, dento-alveoláris szájsebész szakorvos. A doktor úr a műtétem után kezdte meg a BIONIKA implantátumok használatát és azóta is előszeretettel javasolja a  pácienseknek. Tavaly újabb implantátum beültetésre szántam el magam, a hátsó nagy és kisőrlök (34-37-ig) pótlásához. Természetesen most is BIONIKA implantátumok jöhettek szóba. Mégpedig olyan kétfázisú megoldás, ami még nem volt a köztudatban, de gondolataimban már megszületett legalább tizenöt éve. A fogpótlásom részletes folyamatát folyamatosan dokumentáltuk, így most a technikai részleteit be tudjuk mutatni az alábbiakban.

A páciens szerepében

Ki ne szeretné önmagának a legjobbat? Én is így vagyok vele. Ezúttal a SCANDREA, saját fejlesztésű prémium rendszerünk „tesztelésére” vállalkoztam. Ez esetben 3 db implantátum került beültetésre 3,8-as átmérővel, amelyekre csavarral rögzített 4 tagú híd pótlás készült. A gyógyulási fázis lejárta után nem volt tapasztalható semmilyen kellemetlen érzés, elváltozás, a műtét rendkívül jól sikerült – mondja az elégedett páciens. Az osszeintegráció időben, sikeresen megtörtént.

A műtétet követően közel négy hónapra kezdtünk el foglalkozni a fogmű elkészítésével. Az volt az elképzelés, hogy először műanyagból egy ideiglenes fogsor készül, néhány hetes alkalmazásra, nyomtatás technológiával.

Ezzel az volt a célunk, hogy megvizsgáljuk azt, hogy hogyan viselkedik egy három implantátumra épülő négy tagú híd, nem csak esztétika, hanem a rágófunkció tekintetében is. Fontos szempont volt a lágyrész viselkedésének tanulmányozása. Rövid időtartamra használtunk ugyan ínyformázókat, de ezek körszimmetrikus konstrukció lévén nem adtak megfelelő lágyrészformát.
Ezután elkezdődhetett a BIONIKA laboratóriumában a végleges fogmű legyártása. Először a felépítmények kiválasztása történt meg. A 34-es és 36-os fogakra SR kúpos SCANDREA dupla csavaros Multi-unitok kerültek, a 37-esre SCANDREA széles, nagy dőlésszögű kúppal rendelkező, 2,7-es laptávú, dupla csavaros Multi-unit.

A 34-es 2mm, a 36-os 3 mm és a 37-es 4 mm-es sulcussal rendelkezik. A 3 tagú hidat először 3D nyomtatóval műanyagból létrehoztuk a pontos illeszkedés tesztelése érdekében. Majd a végleges fogművet cirkonból készítettük el.

Szkennelés

A lenyomatvétel után elkészült a gipszminta. Meghatároztuk a hídpótlás helyét, beszkenneltük a mintát okklúzióban, majd artikulárisan is. Az exocad szoftver automatikusan megkereste és látványosan összeillesztette a szkennelés ponthalmazát.

Az implantátumok helyzetének meghatározásához a saját fejlesztésű, nem pozícionált Scandrea Scanbodyt használtunk, oly módon, hogy a kiválasztott két 20°-os, Scandrea SR kúpos Multi-unit és egy Scandrea 43°-os kúppal rendelkező nagy dőlésszögű, alacsony Multi-unit platformjára helyeztük fel a Scanbodykat a szkennelés idejére.

Ideiglenes fogsor megtervezése

A minta beszkennelése után virtuálisan megterveztük a fogfelállást és beállítottuk, hogy hogyan helyezkedjenek el a Monson és Spee görbék.

 Ezután elkezdődhetett a híd vázának számítógépes megtervezése. Fogtechnikusunknak egy kis kihívást jelentett a megtervezés, mivel a leghátsó implantátum túlságosan kifele helyezkedett el, ezért a fogsor ívet kijjebb kellett vinni a megszokottnál. Az anatómiai forma megtervezése után 3D műanyag nyomtató segítségével kinyomtattuk az ideiglenes fogsort.

Dilemma: Cirkon vagy Co-Cr öntött váz?

Nagy dilemmában voltam azzal kapcsolatban, hogy a végleges fogművem milyen anyagból készüljön. Két anyag között hezitáltam: cirkon és a kobalt-króm, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 

A Co-Cr-ból készülő öntött vázzal egy puhább szerkezetű, viszont rugalmasabb végeredményt kapunk a cirkonból készült vázzal szemben. Hátránya viszont, hogy a fémallergiások esetében allergiás reakciókat idézhet elő, ami gyulladásokat okozhat a szájban – én még nem tapasztaltam ilyet, de a tervezésnél mindenkor számítani kell rá a pácienseknél. 

Én a cirkont választottam, nem kifejezetten szakmai, inkább érzelmi megfontolásból, ahogyan sok páciens is teszi. Ez az anyag sokkal keményebb és ridegebb, emiatt ha nem megfelelően történik a csavarok meghúzása, könnyen eltörhet. Azonban a viselése kevesebb kontraindikációval jár, és időtállóbb, esztétikus fogsor elkészítéséhez ajánlják. Co-Cr híd már volt a számban, ezért most hajtott a kíváncsiság, mit tapasztalok közvetlenül cirkon hídpótlás esetén, mint páciens.

A Végleges fogsor elkészítése

Az idegilenes fogsorhoz tervezett 3D-s modell felhasználásával digitálisan ráillesztettük a nyers cirkon darabra. A gép automatikusan legenerálta a maráshoz szükséges CNC programot. Ez alapján az öt tengelyes frézgépünk kimarta a cirkon tömbből a vázat. Ebben a nyers formában még le kellett vágni a rögzítő csapokat és kézzel lemunkálni a helyét. Fogszínnek megfelelő folyadékba mártottuk a krétaszerű vázat, majd amikor jól megszívta magát, szárazra törültük. Ezt követte a szinterezési folyamat, melyben akár 20%-ot is zsugorodhat az anyag. A cirkon tárcsa megvásárlásánál, az elkészült váz pontossága érdekében, nagy figyelmet kell fordítani a zsugorodási tényezőre és annak pontos beállítására. Jelen technikai lehetőségeink miatt a leplezést még nem mi végeztük, hanem egyik partnerünk.

Felhasznált felépítmények

A beültetett Scandrea implantátumokra a stabil illeszkedés érdekében két darab Scandrea egyenes SR Multi-unit fej került és egy Scandrea 43°-os kúpos egyenes Multi-unit felépítmény. Eredetileg egy átmenő csavarral szerettem volna, hogy rögzüljön a váz és a felépítmény az implantátumhoz, azonban figyelembe kellett venni a cirkon rideg mechanikai tulajdonságát, ami miatt, ha nem a megfelelő nyomatékkal történik meg a csavar meghúzása, a fogműváz el is repedhet.

Ezért inkább a dupla csavaros megoldást választottuk fogorvosommal. Ebben az esetben a felépítményeket egy normál fejcsavar rögzítette az implantátumhoz, a cirkon hidat pedig egy másik Multi-unit, rövid csavar. Így a felépítményeket stabilan, 25 Ncm-es nyomatékkal rögzíthettük az implantátumhoz, a felépítményekre pedig a cirkon vázat, óvatosságból, 15 Ncm-rel – általában ez elegendő.

Amire próbáltuk ügyelni ezzel a megoldással az, hogy elkerüljük az implantátum és a felépítmények lágyrész-irritációt okozó mikromozgását. A SCANDREA felépítmények a precízen beállított nyomaték hatására szinte „összeforrnak” az implantátummal. Ez egy nagy lépés az esetleges szövődmény hosszú távú elkerüléséhez. Az alkalmazott szisztéma másik nagy előnye, az ideiglenes műanyag híd pontos geometriájából eredően az, hogy a végleges híd, a megformázott lágyrész helyre kerülve, nem kívánt újabb felépítménycserét, lágyrész-deformációt és irritációt. Ezt a páciens is jól viselte, bár fájdalomra számított a mélyen elhelyezkedő implantátumok miatt.

Scandrea implantátumcsalád

Az alkalmazott SCANDREA implantátumokkal lefedhető az előforduló esetek szinte 100%-a. Kiválóan alkalmas az átlagos csontszerkezetű, és az ettől eltérő széles, de alacsony, valamint keskeny állcsongerinccel rendelkező páciensek számára is, a fogművek hosszú távú megtartására. Ezen túl, egyedi esetekhez alkalmazkodva, olyan megoldások igényét is szívesen teljesítjük, melyek a szériagyártásban nincsenek. Az implantátumok Grade 4, a felépítményei pedig Grade 5 minőségű titán ötvözetből készülnek, így garantáltan nem okozhatnak allergiás reakciót a betegek számára. A bentmaradási arány szinte 100%-osra tehető, adataink szerint 1%-nál kevesebb a kilökődés esélye. Komplikáció mentes osszeintegráció jellemzi a gyógyulási fázist.

A SCANDREA implantátumok széles felhasználási területtel rendelkeznek, így nagy szabadságot ad, mind a páciens mind pedig az orvos számára, hogy az adott esetben a lehető legelőnyösebb fogpótlási megoldást választhassák ki. Alkalmazhatóak szóló fogpótlására, sorvégi foghiányok megszüntetésére (mint az én esetem), vagy akár a teljes fogatlanság is megszüntethető használatukkal. Ez eseteben a kivehető fogsor már akár 2 implantátumra is elkészíthető. Még inkább ajánlott a gazdaságos, 4 implantátumra épülő Optimum megoldásunk, vagy a stabil, 6 implantátumos Safe koncepció, amelyekkel a csavarozott fogművek készítése is elérhetővé válik. Az implantátumok 6 különböző átmérővel rendelkeznek, nagy hosszméret választékkal, a normál kontúr mellett pedig elérhető a „SCANDREA+” emelt kontúrú változata is. Így Ön minden helyzetre megtalálhatja a megfelelő megoldást.

Összefoglalás

Saját fogpótlásom során tapasztalhattam meg a SCANDREA implantátum számos előnyét, így bátran merem ajánlani mindenki számára a használatát. Közel egy éve remekül működik, beszéd- és rágó funkcióim újra a régiek, és természetesen esztétikailag is teljesen olyan mintha csak a saját fogam lenne.

Kínálatunkban több, mint 40 féle geometria található meg, így lehetőségünk van műanyag, cirkon, titán és Co-Cr alapú fogművekhez való alkatrészek gyártására. Az implant fejek kivehető-, csavarozott- és felragasztható fogpótlásokhoz egyaránt elérhetőek. A BIONIKA a különleges esetektől sem riad vissza, így lehetőség van az egyedi felépítmények tervezésére és gyártására.

Izgalmas kihívás volt megtervezni és legyártani saját fogpótlásomat. A SCANDREA adta széles felhasználhatóságának köszönhetően, a számomra legmegfelelőbb megoldást sikerült a gyakorlatba is átültetni.

Hajdú József

tulajdonos és ügyvezető igazgató
BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés Fogtechnika CAD/CAM
  • Szerző Hajdú József