Módszerek a fogászati páciensek szorongásának csökkentésére

e-BIONIKA Hírek

Az egészséges fogak és a jó szájápolás jelentőségét gyakran alábecsülik, pedig a szájüreg egészsége kiemelkedő fontosságú a teljes test egészségének fenntartásában. A megfelelő szájápolási rutin és rendszeres fogorvosi ellenőrzések kulcsfontosságúak a fogak és az íny egészségének megőrzésében, valamint számos más egészségügyi probléma megelőzésében. 

Lézer a fogászatban

Az emberek többsége szorong a fogorvosi látogatásoktól. A kezeléstől és a fogorvostól való félelem hosszú távon negatív hatással lehet a páciensek egészségére és a fogaik állapotára. Ebben a cikkben feltárjuk a páciensek szorongásának gyökereit, és megosztunk Önnel néhány hatékony módszert, amelyek segíthetik a pácienseit a szorongás leküzdésében.

Csupán annak a gondolata is sokakban kiváltja a szorongást, hogy be kell ülniük a fogorvosi székbe és kinyitniuk a szájukat egy ismeretlen ember előtt. A fogászati kezelések előtt tapasztalható szorongás az egyik leggyakoribb érzés, amelyet emberek milliói éreznek világszerte.

Egyes kutatások szerint 6-ból 1 embert érint a fogászati kezeléssel kapcsolatos túlzott félelemérzet. Érdekesség, hogy középkorú nők esetén ez a szám még tovább nő, hiszen 3 nőből 1 kórosan fél a fogorvostól. Az egyik lehetséges magyarázat erre az, hogy a nők általában érzékenyebbek lehetnek a fájdalomra és a kényelmetlenségre, amelyek társulhatnak a fogászati eljárásokhoz. Emellett a nők gyakrabban osztanak meg tapasztalatokat és érzelmeket egymással, ami erősítheti a szorongást a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban.

Miért szoronganak a páciensek? 

A páciensek szorongása a fogorvos felkeresésekor általában a különböző okokra vezethető vissza:

Fájdalom és kellemetlenség: A szorongás egyik leggyakoribb oka a korábbi fájdalom és kellemetlenség érzete lehet. A fogorvosi beavatkozások gyakran járnak fájdalommal, ami stresszt és szorongást válthat ki a páciensekben. Ez a szorongás a további fogászati kezelések elkerüléséhez vezethet, ami hosszú távú egészségügyi problémákat eredményezhet. 

Kontrollvesztés érzése: A fogorvosi kezelések során a páciensek gyakran érzik, hogy elvesztik az irányítást a helyzet felett. Az idegen környezetben és a kényelmetlen fogászati kezelőszékben sokan érzik magukat kiszolgáltatottnak, ami szorongáshoz vezethet. 

Rossz tapasztalatok vagy trauma: Korábbi rossz fogászati tapasztalatok vagy traumák is hozzájárulhatnak a fogorvoshoz kapcsolódó szorongáshoz. A különböző negatív élmények, fájdalmas beavatkozások vagy kellemetlen találkozások hosszú távon hatással lehetnek a páciensekre és bennük uralkodó félelemérzetre. 

Lézer a fogászatban

Forrás: meyerjohnsdental.com

A szorongás miatt a páciensek hajlamosak lehetnek elkerülni a fogorvosi látogatásokat, még akkor is, ha szükség lenne rájuk. Ez hosszú távon súlyosabb fogászati problémákhoz és romló egészséghez vezethet. A fogak esztétikai állapota befolyásolhatja a megjelenést és a szociális interakciókat, ami az estek többségében szégyenérzetet is okozhat.

Hogyan kezelhető a fogászati páciensek szorongása?

A fogászati páciensek szorongásának kezelése számos módon történhet. Az alábbiakban néhány hatékony módszert mutatunk be:

Kommunikáció és megértés
 • A fogorvos és a fogászati asszisztensek nyitott és empatikus kommunikációja alapvető fontosságú a páciensek szorongásának kezelésében. A fogorvosnak figyelmesen kell meghallgatnia a páciens aggodalmait és félelmeit, és biztosítania kell őket arról, hogy megérti és támogatja őket.
 • Továbbá a pácienseknek lehetőséget kell adni arra, hogy kérdezhessenek a beavatkozásról és annak lépéseiről.
Előzetes felkészülés és megfelelő informálás
 • A fogászati páciensek gyakran szoronganak a kezelések ismeretlensége miatt. A páciensek számára fontos, hogy előzetesen megkapják a szükséges információkat a tervezett beavatkozásról, valamint a rendelkezésre álló lehetőségekről és eljárásokról.
 • A fogorvosnak időt kell szánni a pácienssel való alapos konzultációra és válaszolnia kell minden kérdésre és aggodalomra. Ez segít a páciensnek abban, hogy megértse a kezelés menetét, és csökkenti a bizonytalanságot és ezzel együtt a szorongást.
Stresszcsökkentő technikák alkalmazása
 • Légzéstechnikák: A mély és lassú légzés segít a relaxációban és a nyugalmi állapot elérésében. A pácienseknek arra kell összpontosítaniuk, hogy lassan és mélyen lélegezzenek be, majd hosszan és fokozatosan engedjék ki a levegőt.
 • Relaxáció és vizualizáció: A progresszív izomlazítás, a vizualizáció vagy a képzeletbeli utazás olyan módszerek, amelyek segíthetnek a pácienseknek ellazulni és elterelni a figyelmüket a kezelésről.
 • Zenehallgatás: A kedvenc zene hallgatása vagy nyugtató hangok hallgatása közben a páciensek relaxálhatnak és csökkenthetik a szorongást.
Alternatív megközelítések és technológiák
 • Érzéstelenítési lehetőségek: Az érzéstelenítő gél vagy spray használata az injekció beadása előtt segíthet a fájdalom csökkentésében és a szorongás enyhítésében.
 • Virtuális valóság (VR): A VR technológia lehetővé teszi a páciensek számára, hogy kikapcsolódjanak és eltereljék a figyelmüket a kezelésről. Például egy VR headset viselése közben a páciensek képzeletbeli környezetben lehetnek, ami segíthet a szorongás csökkentésében.
 • Hangterápia: A zenehallgatáshoz hasonlóan, a nyugtató hangok vagy relaxációs hanganyagok hallgatása segíthet a pácienseknek ellazulni és csökkenteni a szorongást a fogorvosi kezelések alatt.
Fogorvosi támogatás és empátia
 • A fogorvosnak empatikus hozzáállással kell kezelnie a szorongó pácienseket. Meg kell értenie az aggodalmakat és meg kell nyugtatnia őket, hogy biztonságban vannak, és minden tőle telhetőt megtesznek a kényelmük és egészségük érdekében.
 • A fogorvosnak érthetően és megnyugtatóan kell elmagyaráznia a végrehajtandó eljárást, annak lépéseit és lehetőségeit. A folyamatos tájékoztatás segíti a pácienseket abban, hogy érezhessék, hogy be vannak avatva a kezelési folyamatba.

A BIONIKA mint mindig, a fogászati szorongással kapcsolatos témakörben is szívesen segíti partnereit. Nekünk is az a célravezető, ha a páciens időben, félelem nélkül keresi fel Önt az első és utolsó alkalommal az implantáció során. A sikeres implantációt, a fogorvos-beteg kapcsolatot és a szorongás csökkentését több formában segítjük elő az alapján, hogy Önnek mire van szüksége!

BIONIC DESIGN, a sikeres kommunikációért

A BIONIC DESIGN stúdiónk keretein belül webes és offline felületeken egyaránt támogatjuk Önt. A weboldal tervezésétől egészen a grafikai anyagok kivitelezéséig számíthat Ránk! Írjon nekünk és egyeztessünk:

Közös online marketing jelenlét

A BIONIKA munkatársai amellett, hogy kiváló minőségű, megbízható termékeket gyártanak és fejlesztenek, otthonosan mozognak a pácenseknek szóló marketingben is. Szívesen működünk együtt partnereinkkel, ahol bizalmat növelő videókat, fotókat, leírásokat készítünk a jövőbeli pácienseinek.

Megbízható és biztonságos termékek az Ön és páciensei igényeire szabva

Úgy gondoljuk, hogy a sok beszédnek nincs értelme, ha nincs mögötte valós tartalom. A vevői visszajelzések is igazolják, hogy a BIONIKA termékeit nagy sikerrel alkamazzák a szakmában, hiszen amellett, hogy megbízhatók, megfelelnek minden szakmai igénynek és elvárásnak. 

Kiváló minőségű implantátumok szövődmények és kényelmetlenségek nélkül, kedvező áron:

 • Saad Ali Liaqat, Qayyum, H., Zainab Rafaqat, Qadir, A., Fayyaz, S., Khan, A., Jabeen, H., Muhammad, N. and Muhammad Adnan Khan (2022). Laser as an innovative tool, its implications and advances in dentistry: A systematic review. [online] 12, pp.100148–100148. doi:https://doi.org/10.1016/j.jpap.2022.100148.

 • Sanjeev Kumar Verma, Maheshwari, S., Singh, A. and Prabhat Kumar Chaudhari (2012). Laser in dentistry: An innovative tool in modern dental practice. [online] 3(2), pp.124–124. doi:https://doi.org/10.4103/0975-5950.111342.

 • Dentalcare.com. (2023). CO2 Lasers | Lasers in Dentistry: Minimally Invasive Instruments for the Modern Practice | CE Course | dentalcare.com. [online] Available at: https://www.dentalcare.com/en-us/ce-courses/ce394/co2-lasers