HYBRID a sokoldalú lehetőség

ECO-LINE csontpótlás nélküli implantáció a BIONIKA-val

 

Sok páciens küzd azzal a problémával, hogy nincs elegendő csontállománya egy implantátum beültetéséhez. Az elveszett csontállomány különböző csontpótló anyagokkal, titán- vagy szintetikus membrán háló segítségével pótolható, azonban ez a beavatkozás jóval meghosszabbítja a fogpótlási kezelés időtartalmát. A betegek sokszor türelmetlenek, szeretnék a lehető legrövidebb idő alatt visszakapni a régi mosolyukat és rágó funkciójukat. A BIONIKA-nál erre a problémára kifejlesztettünk egy olyan multi-implantátum családot, amellyel a csontpótlás elkerülhető és azonnal terhelhető implantátumos fogsort kaphat a páciens.

Implantációs körkép

A teljes fogatlanság egyre növekvő állapot a világon, és egyre nagyobb a páciensek igénye a különböző fogpótlások iránt. A világ népességének közel 20 %-a teljesen vagy részlegesen fogatlan és ez a százalék egyre csak növekszik. A megnövekedett fogpótlási igény a globális implantátum piacon is megmutatkozott, az eladások évről évre növekednek és az előrejelzések szerint az elkövetkezendő 5 évben további 6%-os éves növekedés várható.* Ez a megnövekedett kereslet természetesen a páciensek komplexebb igényeivel is párosul, sokkal több féle kezelési módszer létezik, mint egy évtizede, így mindenki személyre szabottan a számára leginkább megfelelő fogpótlási eljárást kaphatja. *(Statisztikai adatok a NobelBiocare tanulmányai alapján.)

Implantátumok különböző átmérőkben állnak rendelkezésre, a csontkínálatnak megfelelően.
Az Optimum, 4 implantátumra épülő csavarrögzítésű megoldás mindenki számára elérhető

Sok páciens sajnos anyagi okokból nem engedhet meg magának bizonyos implantációs eljárásokat, de mégis szeretnék visszaállítani fogazatukat az eredetihez hasonló állapotába. Számukra kiváló megoldás az Optimum, 4 implantátumra épülő koncepció, amely a lehető legköltséghatékonyabb megoldás, alkalmazásával mégis visszaállítható a fogazat eredeti funkciója és esztétikája. Ezt a fogpótlási módszert közel két évtizede alkalmazzák az implantológusok. Ez idő alatt több ezer teljesen foghiányos páciensnél hajtották végre sikeresen ezt a beavatkozást. Ez a kezelés egy különleges előnyt nyúlt mind az orvosok mind pedig a betegek számára.

Miért népszerű a páciensek körében?

1. Csupán 4 implantátum beültetésével is elkészíthető a rögzített körhíd. 2 implantátum kerül az elülső fogakhoz 2 pedig hátulsó fogrészekhez. Páciensek számára kevésbé megterhelő ez a műtét, mint más technikák alkalmazása.

2. Csontpótlás nélküli beavatkozás. Más fogpótlási technikák alkalmazásánál szükséges az elvékonyodott csont pótlása, amely fölösleges stressznek teszi ki a pácienst. Az Optimum, 4 implantátumos műtéti technika lehetővé teszi, hogy a csontpótlási kezelést elhagyva azonnal implantálható legyen a páciens. Így legalább ideiglenesen lerövidíthető a fogpótlási időtartam a betegek legnagyobb megelégedésére.

3. Azonnal terhelhető implantátumok. Nincs szükség kivehető fogsor viselésére, a beavatkozás után néhány nap múlva a rögzített ideiglenes híd felhelyezhető. Így a páciensek azonnali életmód javulást tapasztalhatnak, rágófunkciójuk is részben visszatér.

Csavarozozz All-on-4 megoldás BIONIKA implantátumokkal és felépítményekkel.

Miért preferálják a fogorvosok?

1. Több féle protetikai lehetőséget nyújt. A felhasználhatóság sokoldalúsága jellemzi Hybrid koncepciónkat, hiszen több féle protetikai megoldással is használható. Kivehető és csavarozott fogművekkel egyaránt alkalmazható a széles felépítmény választéknak köszönhetően. Így mindig a páciens számára legkedvezőbb megoldás alkalmazható.

2. Időtakarékosságot és rugalmas felhasználást biztosít. Mivel nincs szükség csontpótlásra és hosszadalmas kiegészítő kezelésekre, a műtét könnyedén és gyorsan elvégezhető. A kivehető fogműveket gömbfejű, lokátorfejű, kúpos felépítményekkel egyaránt lehet használni. A rögzített fogpótlások esetén pedig rendkívül széles szögkorrekciós multi-unit fejeket is alkalmazhat.

3. Gazdaságos megoldás. A kedvező árú beavatkozási lehetőségnek köszönhetően az árérzékeny páciensek körében is elvégezhető a műtét. Így nagyobb klientúrával rendelkezhet, hiszen a megfizethető fogpótlás mindenki számára elérhetővé válik.

A legmodernebb piaci igényeknek megfelelően a BIONIKA-nál is kifejlesztése került a 4 implantátumos koncepció alkalmazáshoz a Hybrid implantátum termékcsaládunk, amellyel nem csak a normál, hanem a kiterjedt csonthiánnyal rendelkező páciensek köre is egyaránt lefedhető. A 4 implantátumra épülő Optimum koncepcióval nagy stabilitású fogművek készíthetők. Sokoldalú felhasználási lehetőséget nyújtanak titán, cirkon, műanyag és Co-Cr alapú fogművekhez is.

Hybrid a sokoldalú implantátumrendszer

A Hybrid rendszerünkben megtalálhatóak a mini és normál implantátumok. A mini méretűnek tekinthetők a 2,5mm-től 3,3 mm-es átmérővel rendelkező implantátumok. Normál implantátumok a 3,8 mm-től egészen a 6 mm-es átmérőig terjednek.

Természetesen a páciens igényei a legfontosabbak számunkra így egyedi méretű implantátumokat és felépítményeket is készítünk a részükre. Ezáltal mindegyik Hybrid implantátummal elvégezhető a 4 implantátumra épülő Optimum beavatkozás.

Előnyös megoldások mini Hybrid implantátumokkal

Az implantátumokat gömbfejű, lokátorfejű, kúpos és multi-unit fejű felépítményekkel egyaránt lehet használni. Ez egyfajta szabadságot adhat mind az orvosnak mind a páciensnek, hogy eldönthessék melyik megoldás a legjobb a beteg számára. A teljesen fogatlan páciensek körében elterjed fogpótlási megoldás a kivehető fogművek használata. A Hybrid mini megoldás egyik nagy előnye a megkopott gömbfejek és lokátorfejek cserélhetősége.
A Hybrid rendszernél lehetőség van összesínezett implantátumos kivehető fogsorok készítésére is, amikor is egy behelyezett fém sín kerül az implantátumokra csavarozva, így még nagyobb stabilitást ad a fogműnek. Ebben az esetben az orvos vagy a fogtechnikus megválaszthatja, hogy a gömb- vagy lokátorfej ne az implantátum tengelyébe, hanem a sín optimálisan megválasztott helyére kerüljön. A kivehető fogművek használatával a páciensnek nem kell többé szembesülni a mozgó, lötyögő fogsorral, hiszen ez egy garantált fix megoldás, amelynek még a nehezen rágható ételek sem jelentenek kimozdulást.

Választható, cserélhető felépítmények Hybrid mini implantátumokhoz.

Extra stabilitás a Safe koncepcióval

A 6 implantátumra épülő Safe koncepció rendelkezik az előbb bemutatott 4 implantátumos módszer előnyős tulajdonságaival, viszont a 6 implantátum behelyezésének köszönhetően még tovább növelhető a fogmű stabilitása. Ezáltal egyenletesebb lesz a rágóerő eloszlása. Extra rágóerővel a páciens bármilyen élelmiszert fogyaszthat, nem fog elmozdulni a fogazata.

Példa az X-Cross implantációra, keresztben beültetett Hybrid mini implantátumokkal.

Régen használt, mára már elfeledett technika az X Cross implantálás, amely a hat implantátumos beavatkozás esetén eredményesen használható. Ennél a módszernél elülső területen 2 vékony implantátum keresztirányú becsavarással kerül a páciens szájába. Ezzel átrendezve az állcsonton lévő erőviszonyokat az erősebb stabilitás érdekében.

Hybrid Zygomat kiterjedt csonthiányhoz

A Zygomat implantátumok alkalmazása azonnal megoldást jelent, egyetlen műtéttel. A Zygomat implantátumok kiterjedt csonthiány esetére jelentenek megoldást, anélkül, hogy szükség lenne csontpótlásra.

A Hybrid Zygomat implantátumok implantátumok alkalmazása, normál implantátumokkal kombinálva, vagy önmagukban.

A HYBRID Zygomat implantátumok jelentősen megrövidítik és leegyszerűsítik a fogpótlást kiterjedt csonthiány esetén. A rendhagyóan hosszú (kínálatunkban 35-55 mm hosszméretű) implantátumokat a járomcsontba (zygoma) ültetik be, így adva megfelelő tartást a fogműnek.

Ép elülső csontszövet esetén lehetőség van 2 Zygomat implantátum belültetésére a zygoma csontba (járomcsont), 2-4 normál implantátum alkalmazásával egyidejűleg. Nagymértékű csonthiány esetén 2-2 Zygomat implantátum ültethető be a hátulső és elülső területre.

A BIONIKA HYBRID Zygomat implantátumok megfelelő primer stabilitással rendelkeznek, azonnal terhelhetőek, így nincs szükség kivehető fogsor viselésére. Ez a fajta fogimplantáció, kihasználva a páciens minden lehetséges implantálásra alkalmas adottságát, drasztikus csonthiány esetén is egy életre szóló megoldást adhat, akár HYBRID normál és mini implantátumokkal kombinálva.

A Hybrid Zygomat implantátum formai kialakítása.

A BIONIKA Medline kft. implantátum kutató-fejlesztő központja jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a csonthiányban szenvedő fogatlan betegek részére minél tökéletesebb eszközöket fejlesszen a csontpótlás megoldásához. Ezen túl azonban az egyre növekvő páciens igény miatt fontosnak tartjuk a csontpótlás nélküli implantáció kiterjesztéséhez újabb és újabb, egyre szélesebb körben alkalmazható technikai lehetőségek biztosítását. Ezért került kifejlesztésr e a BIONIKA HYBRID rendszere, mely nem csak normál esetek implantálását teszi lehetővé, hanem a legszélsőségesebb csonthiányra is megoldást adhat a nagy sebészeti gyakorlattal rendelkező implantológusoknak.

Hajdú József

tulajdonos és ügyvezető igazgató
BIONIKA Medline Kft.