Lézerek a fogászatban és gyógyításban

e-BIONIKA Hírek

A lézerek (Rövidítve: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – LASER) széles körben használatosak a gyógyítás terén. A lézerfény erőteljes, koherens sugárzásból áll, amelynek különböző hullámhosszai és tulajdonságai lehetnek. A gyógyászatban alkalmazott lézerek különböző sebészeti, terápiás és diagnosztikai eljárásokra használhatók.

A lézereket manapság már a fogászat számos területén előszeretettel alkalmazzák. Ebben az e-BIONIKA hírünkben bemutatjuk, hogy a fogászat területén mire használják, sok-sok érdekesség mellett és cikkünk végén különleges ajánlattal is kedveskedünk Önnek!

Lézer a fogászatban

Mire használják a lézereket a fogászatban?

Érdekes módon, nem csak a fogászati ellátás, de az azt megelőző gyártási folyamat (például implantátumok készítése, mosolytervezés, stb) is nagy hasznát veheti a lézereknek. Be is mutatunk néhány lehetséges megoldást:

 1. Általános fogászat: A lézerek segítségével végzett sebészeti beavatkozások csökkenthetik a vérzést és a gyulladást, és kevesebb fájdalmat okozhatnak a hagyományos sebészeti módszerekhez képest. A lézeres beavatkozások közé tartozik például a fogeltávolítás, a ciszta eltávolítása és a fogágybetegség kezelése.
 2. Fogpótlás: A lézerek hasznosak lehetnek a fogpótlások, például a hidak és koronák készítésében. A lézer segítségével pontosan és hatékonyan lehet előkészíteni a fogat a fogpótlásra, és minimalizálni lehet az érzékenységet és a fájdalmat.
 3. Fogfehérítés: A lézerek segítségével gyorsabb és hatékonyabb fogfehérítés érhető el. A lézerfény aktiválja a fogfehérítő anyagot, ami ezáltal gyorsabb és intenzívebb eredményt érhet el.
 4. Gyökérkezelés: A lézer használata lehetővé teszi a pontosabb és hatékonyabb gyökérkezelést. A lézerfény segít az elhalt szövetek és a baktériumok eltávolításában a gyökércsatornából, és a fertőzés kezelésében.
 5. Szájsebészet: A lézerek alkalmazása lehetővé teszi a szájsebészeti beavatkozások pontosabb és kíméletesebb végrehajtását. Például a lézeres technológia segítségével gyakran eltávolíthatók az afták, a jóindulatú daganatok vagy az elváltozások.
Lézer a fogászatban

Lézer a fogászatban

Forrás: (Cheyennemountaindental.com, 2017)

Lézerek és Einstein:

Az American Museum of Natural History (2023) weboldalán a következőkkel jellemezte a lézer eredetét:

Einstein születése előtti időszak:

A tudósok az anyag és az energia természetén és kölcsönhatásukon töprengtek. Tudták, hogy az energia fény formájában jön ki az anyagból, de hogy hogyan, az rejtély volt…

Einstein élete alatt:

Azáltal, hogy Einstein elképzelte, hogy az elektronok instabil pályára kényszerülnek egy atomban, rájött, hogyan szabadulhat fel energia az atomokból. Ezzel a felfedezéssel hozzájárult a lézerek feltalálásához…

Einstein után a kutatók:

A tudósok most már el tudják érni, hogy az atomokban lévő elektronok egy keskeny sugárban mind ugyanazt a fajta energiát sugározzák ki ugyanabba az irányba…

  Lézer - Einstein

  Lézerkutatás Einstein után

  Forrás: (American Museum of Natural History, 2023)

  Sanjeev Kumar Verma et al. (2012) rámutatott, hogy az először a lézer alkalmazása a fogászatban Miaman által történt 1960-ban. Azóta számos kemény és lágy szöveti alkalmazása ismert.

  Kemény szöveti alkalmazás: A kemény szöveti alkalmazás alatt azt értjük, mikor lézer alkalmazása kemény szövetekben, mint például fogzománcban és fogágyban történik. A lézer használható a fogszuvasodás megelőzésére, fogfehérítésre, tömítés eltávolítására és kötésére, fogágybetegség kezelésére, érzékeny fogak kezelésére, növekedés szabályozására és diagnosztikai célokra.

  Lágy szöveti alkalmazás: Ezalatt az alkalmazási mód alatt a lézer lágy szövetekben kerül felhasználásra, mint például sebgyógyulás, túlnövekedett (megszaporodott) szövet eltávolítása, részben kitörő vagy beágyazott fogok feltárása, fotodinamikus terápia daganatokra, herpeszes kiütések fotostimulációja.

   Előnyök és hátrányok: érdemes használni a lézereket fogorvosként?

   Előnyök:

   • Kevesebb fájdalom és kellemetlenség: A lézeres beavatkozások általában kevésbé invazívak és kíméletesebbek a hagyományos módszerekhez képest. Ez csökkentheti a páciensek kellemetlenségét, fájdalmát és szövődményeit a beavatkozás során.
   • Vérzéscsökkentés: A lézerek a koagulációt is elősegítik, így csökkenthetik a vérzést a fogászati beavatkozások során. Ez lehetővé teszi a tisztább látóteret és a pontosabb munkavégzést a fogorvos számára.
   • Gyorsabb gyógyulás: A lézeres kezelések gyakran elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást és regenerációt. Ez lehetővé teszi a páciensek számára, hogy hamarabb visszatérjenek a mindennapi tevékenységeikhez.
   • Kevesebb szövődmény: A lézerrel végzett műtétek általában kisebb traumatikus hatást gyakorolnak a környező szövetekre. Ez csökkenti a szövődmények, például fertőzés vagy hegesedés kockázatát.
   • Jobb precizitás: A lézerek pontosságot és precizitást tesznek lehetővé a beavatkozások során. Ez különösen előnyös olyan érzékeny területeken, mint például a fogágybetegség kezelése vagy a fogpótlások készítése.
   • Kevesebb érzékenység: A lézerek használata csökkentheti az érzékenységet a fogászati kezelések során. Például a lézeres fogfehérítés kevésbé okozhat érzékenységet az érzékeny fogaknál.
   • Jobb esztétika: A lézerek lehetővé teszik a finomabb és pontosabb fogmunkát, ami segít a jobb esztétikai eredmények elérésében, például a fogpótlások vagy a fogformázás során.

   Hátrányok:

   • Magas ár: A lézeres eszközök magas ára lehet a lézeres technológia bevezetésének korlátja a fogorvosi rendelőkben. A lézerek beszerzése, karbantartása és frissítése költséges lehet.
   • Szükséges képzés és ismeret: A lézeres fogászati beavatkozásokhoz speciális képzés és ismeretek szükségesek a fogorvosok számára. A lézeres technológiák megfelelő alkalmazása és kezelése elengedhetetlen a biztonságos és hatékony eredmények eléréséhez.
   • Szöveti elszíneződés: Bizonyos lézer típusok esetén fennáll a kockázata annak, hogy a szövetek elszíneződhetnek a beavatkozás során. Ez különösen fontos lehet a fogfehérítés vagy fogágybetegség kezelése során.
   • Részleges hatékonyság: A lézerek hatékonysága és eredményessége változhat a különböző beavatkozások és különböző páciensek esetében. Néhány esetben a lézer nem biztosítja a teljes körű megoldást, és más hagyományos módszerekre is szükség lehet.
   • Kölcsönhatás más anyagokkal: A lézeres technológiák néha nem kompatibilisek bizonyos anyagokkal, például a fogpótlásokkal vagy tömítőanyagokkal. Ez korlátozhatja az alkalmazhatóságukat bizonyos esetekben.
   • Prolongált kezelési idő: A lézeres beavatkozások időigényesebbek lehetnek a hagyományos módszerekhez képest. A beállítások és az eljárások közötti átállási idő, valamint a bizonyos lézer típusok lassabb hatása miatt hosszabb ideig tarthat a kezelés.

   A fogászatban alkalmazható lézerek, azok leírása

   Erbiumlézerek

   Az erbiumlézereket két különböző kristályból, az Er:YAG (ittrium-alumínium-gránát kristály) és az Er,Cr:YSGG ( krómérzékenyített ittrium-szkandium-gallium-gránát kristály) kristályból építik. Különböző hullámhosszúak, az Er:YAG 2940 nm, az Er,Cr:YSGG pedig 2780 nm. Bár hasonlóak, e két hullámhossz között jelentős vízelnyelési különbség van. Az Er:YAG hullámhossz az infravörös spektrumban a vízelnyelés csúcsán van, míg az Er,Cr:YSGG körülbelül egyharmaddal kisebb elnyelést mutat. Az Er,Cr:YSGG-ről azt is kimutatták, hogy lényegesen mélyebben hatol be a fogszerkezetbe. Általánosságban hasonlóan viselkednek, és a továbbiakban egyszerűen erbiumlézerként hivatkozunk rájuk.

    Az erbiumlézerek kemény- és lágyszövetre egyaránt alkalmasak, és rendelkeznek a legtöbb FDA-engedéllyel számos fogászati eljáráshoz. Elsődleges kromofórjuk a víz, de a hidroxiapatit abszorpció kisebb mértékben fordul elő. A lágyszöveti eljárásoknál a fototermikus kölcsönhatások dominálnak, a keményszöveteknél pedig a fotodiszruptív kölcsönhatások. A termikus relaxáció kiváló, és a megfelelő paraméterek betartása esetén nagyon kevés járulékos termikus károsodás keletkezik a szövetekben.

    A fogak előkészítése meglehetősen hatékony az erbiumkészülékekkel, és számos eljárás helyi érzéstelenítés nélkül elvégezhető. A kenetréteg gyakorlatilag megszűnik, és a lézer jelentős fertőtlenítő hatással van a helyreállítandó dentinre és zománcra. Az erbiumlézerrel végzett csontvágás minimális termikus és mechanikai traumát okoz a szomszédos szöveteknek. Tanulmányok bizonyították az atraumatikus hatást és a kiváló gyógyulási reakciót a csont erbiumos reszekcióját követően.12 A keményszöveti eljárásokhoz jellemzően nagyon rövid, 50-100 mikroszekundumos lézerimpulzusokat használnak.

    Az erbiumlézerek kiváló lágyszöveti eszközök is. A keményszöveti alkalmazástól eltérő fő paraméterek a sokkal hosszabb impulzusidő (300-1000 mikroszekundum) és a kevesebb vízpermet vagy annak hiánya. Bár a keményszöveti beállításoknál valamivel több hőhatás van, még mindig elég nagy a termikus relaxáció és minimális a hő behatolása az alatta lévő szövetekbe. Következésképpen a klinikusok rutinszerűen gyors gyógyulást és minimális posztoperatív fájdalmat tapasztalnak, amikor lágyszöveti beavatkozásokat végeznek erbiumlézerrel. Bárhol alkalmazhatóak, ahol szikét használnak, beleértve a parodontális eljárásokat, ínykontúrozást, biopsziákat, frenektomiákat, protézis előtti eljárásokat és hasonlókat. Az erbiumlézereket a gyökérfelszínek biztonságos lecsiszolására is lehet használni a parodontális eljárások során, ami a gyökérfelszín fertőtlenítésének további előnye.

   Nd:YAG lézerek

   Az Nd:YAG lézerek voltak az első valódi impulzuslézerek, amelyeket 1990-ben kizárólag fogászati felhasználásra hoztak forgalomba. Ezek közeli infravörös hullámhosszú, 1064 nm-es hullámhosszúak. Ezt a hullámhosszt elnyelik a szövetekben lévő pigmentek, elsősorban a hemoglobin és a melanin. A fototermikus kölcsönhatás dominál, és a lézerenergia mélyen behatolhat a szövetekbe. Az elvégzendő eljárástól függően kontakt és nem kontakt módot egyaránt alkalmaznak. Az Nd:YAG kiváló biostimulatív tulajdonságokkal is rendelkezik. Az Nd:YAG lézerek egyedülálló módon képesek biztonságosan koagulálni a vért, amely jelenséget a műtét utáni extrakciók és lágyszöveti eljárások során használnak. . Ez a hatás akkor maximális, ha az impulzus időtartamát 650 mikroszekundumban állítják be.

   Ezeket a lézereket elsősorban parodontális kezelésekhez használják. Pigmentált szövetekre való hajlamuk lehetővé teszi a parodontális zsebek hatékony debridementjét és fertőtlenítését. Az Nd:YAG lézerenergiával kezelt szövetek bakteriális fertőtlenítése szintén hozzájárul a parodontális fertőzés feloldásához. Amint azt korábban említettük, hosszabb impulzusidőtartamú beállításokkal stimulálják a fibrinképződést, és ezt a jelenséget a kezelt zsebek biológiai lezárására használják, és állványzatként szolgálnak a visszaalakuláshoz. A fibrinképződés képességét a foghúzási helyeken történő rögképződés során is kihasználják, ami segíthet az alveolitisz megelőzésében és az oszteogenezis fokozásában. Az Nd:YAG lézerek számos lágyszöveti eljáráshoz, például gingivectomiához, frenectomiához, lenyomatvályú-eltávolításhoz és biopsziához is használhatók. E lézerek mély behatolása és közeli infravörös hullámhossza ideálissá teszi őket a fotobiomodulációs eljárásokhoz is.

   CO2 lézerek

   A CO2-lézerek az 1970-es évek eleje óta állnak rendelkezésre az orvostudományban, a fogászatban pedig már több mint 25 éve használják őket. Ezek 10 600 nm-es infravörös hullámhosszúak, amelyet a víz erősen elnyel. A CO2-lézersugarak továbbítására csuklós karokat vagy üreges hullámvezetőket használnak, és kvarc optikai szálak nem használhatók. A CO2-gáz nitrogénnel és héliummal egy kamrában van, az aktív közeget pedig elektromos árammal pumpálják. A CO2-lézerek nagyon hatékonyak és kiváló vérzéscsillapítást mutatnak. A hagyományos 10 600 nm-es CO2-lézerek jelenleg csak lágyszöveti felhasználásra alkalmasak. Ezek folyamatos hullámú lézerek, amelyek kapuzott hullámmódban is működtethetők, beleértve az úgynevezett “szuperpulzált” módokat is. Fontos megjegyezni, hogy a szuperpulzált üzemmód nem szabadon futó impulzusos üzemmód. Ezek a szuperimpulzus vezérelt üzemmódok jobb sebészeti kontrollt biztosítanak, a szövetek kisebb mértékű elszenesedésével.

   A CO2-lézerek kiváló eszközök a szövetek több célú bemetszésére. A metsző és kimetsző biopsziák, a frenektómia, a gingivectomia, a protézis előtti eljárások és hasonlók mind kiváló vérzéscsillapítással végezhetők. Ritkán van szükség varratokra, és az ellenőrzött hőhatás és az idegvégződések lezárása gyakran nagyon kényelmes posztoperatív élményt nyújt a páciensnek. Ez a hullámhossz nagyon hatékony a leukoplákia és a diszplázia ablációjára és vaporizációjára is.

   A közelmúltban vált elérhetővé egy kemény szövetekre alkalmas CO2-lézer. Ennek a lézernek a CO2-molekulája egy oxigénizotópot használ, amely 9300 nm-en alkot egy sugárnyalábot. Ez a hullámhossz nagy abszorpciós affinitással rendelkezik a hidroxiapatithoz, ami lehetővé teszi a fogszerkezet hatékony vaporizációját. A víz abszorpciója sokkal alacsonyabb, mint az erbium lézereké, így a zománc, a dentin és a csont vágásakor a hidroxiapatit abszorpciója és vaporizációja dominál. A 9300 nm-es CO2-lézerrel végzett keményszövet-abláció fototermikus, nem fotoakusztikus esemény. Ennek eredményeképpen sokkal magasabb hőmérséklet keletkezik, és sokkal nagyobb impulzusszám szükséges a vágáshoz.

   A fotonadental leírása Nd:YAG lézer használatára:

   A TwinLight® eljárás három egyszerű lépésben elvégezhető:

   • 1. lépés: Az Nd:YAG lézer eltávolítja a parodontális zseb beteg epithélbevonatát, és javítja a gyökérfelület hozzáférhetőségét.
   • 2. lépés: Az Er:YAG lézer alaposan eltávolítja a mikrobiális biofilmet és a fogkövet a gyökérfelületről.
   • 3. lépés: Az Nd:YAG lézer koaguláció előidézésére és stabil fibrinalvadék kialakulásának elősegítésére szolgál.

   ND:YAG lézer

   A lézertechnológia a klinikai fogászati gyakorlatban jelenleg a fejlődés előrehaladott szakaszában van, és fényes jövő előtt áll. A lézerterápia a fogászatban egy új jövőképet és korszakot jelent, amely megfelel a lakosság fájdalommentes, nem invazív és hatékony fogszuvasodás iránti igényeinek. A lézerek egyre szélesebb körű alkalmazásával mind a kemény-, mind a lágyszöveteken a klinikai fogászatban jelentősen javult a kezelés tervezése és a prognózis. Sok tekintetben e technológia bevezetése a fogászatot fájdalommentes, vér nélküli iparággá változtatta, jobb kiszámíthatósággal és azonnali eredményekkel. A lézer ösztönzi a gyorsabb és erőfeszítés nélküli, kevés vagy semmilyen kellemetlenséggel járó beavatkozást, ami kevesebb szövetkárosodást eredményez. További kutatásokat lehetne végezni a hőhatás fokozása érdekében, és a hullámhossz nyomon követése is hozzáadható lenne a fejlett kutatásokhoz.

   • Saad Ali Liaqat et al., (2022) az alábbi megállapításokat tette:
   • A fogászatban számos klinikai eljárás használja a lézert eszközként.
   • Ez a szisztematikus áttekintés a lézer lágy és kemény szöveteken történő alkalmazását vizsgálta.
   • A lézereket gyakran használják a fogászatban, mert kevesebb érzéstelenítést igényel, az eljárások kevésbé fájdalmasak, és csökkenti a betegek szorongását.
   • A jövőben a lézer megváltoztatja a kezelési terveket és a betegség prognózisát.

   SAFE LASER a BIONIKÁTÓL

   Safe Laser

   Gógyuljon vagy gyógyítson velünk!

   A SAFE LASER olyan eszköz, amit bátran ajánlunk Önnek és családjának egyaránt, nem megfeledkezve betegeiről sem! Ez az eszköz cikkünkben felsorolt valamennyi helyzetben megoldást jelent. Modern és innovatív kialakítása kiküszöböli az összes olyan lézerrel kapcsolatos rossz érzést vagy tapasztalatot, amit csak el tud képzelni. 

   Safe Laser
   • Saad Ali Liaqat, Qayyum, H., Zainab Rafaqat, Qadir, A., Fayyaz, S., Khan, A., Jabeen, H., Muhammad, N. and Muhammad Adnan Khan (2022). Laser as an innovative tool, its implications and advances in dentistry: A systematic review. [online] 12, pp.100148–100148. doi:https://doi.org/10.1016/j.jpap.2022.100148.

   • Sanjeev Kumar Verma, Maheshwari, S., Singh, A. and Prabhat Kumar Chaudhari (2012). Laser in dentistry: An innovative tool in modern dental practice. [online] 3(2), pp.124–124. doi:https://doi.org/10.4103/0975-5950.111342.

   • Dentalcare.com. (2023). CO2 Lasers | Lasers in Dentistry: Minimally Invasive Instruments for the Modern Practice | CE Course | dentalcare.com. [online] Available at: https://www.dentalcare.com/en-us/ce-courses/ce394/co2-lasers