Megoldások gyűjteménye

Új menüpontunk segítheti munkáját, emelheti presztízsét. Lapozza fel, nézegesse, tegyen fel kérdést, kérdezzen rá, ha megoldásra van szüksége! Hogyan csinálják mások, ritkán van rá válasz, mert nem közkincs – alig tanítják és nagy a konkurencia verseny, vagy éppen nem jut eszünkbe a megoldás.

Szemelvények a majdan szaporodó gyűjteményből:

Mozog a híd – betört csavar az implantátum belsejében

Implantációt követően elsők között tapasztalható rendellenes jelenség, ha mozog az implantátumra rögzített korona, vagy több tag esetén a híd. Mozog, mozog és egyszer csak törik, szakad. Igen veszélyes jelenség, hosszabb távon tönkreteheti az implantológus több hónapos munkáját, a bizakodó beteg hosszú távú várakozását, ugyanis mozog-mozog, egyszer csak elfárad, hiszen nem laza csavarozású hídra méretezték a csavarrögzítést. A kezdeti mikromozgások fáradásos töréshez vezetnek, mindez azért, mert hiányos a páciens képzettsége vagy félelmei vannak a fogorvosi rendelőtől…, ezért nem jelentkezik orvosánál mielőtt ellehetetlenedik az eset.

Alapvető dolog, hogy minden lehetőséget megragadva, irányítsuk rá a beteg figyelmét a lehetséges rendellenességekre. Mindig tehetünk annyit, hogy megállítsuk a helyzet romlását, cseréljük a hibás elemeket, míg nem végső megoldásként eljutunk addig, hogy nincs más, tegyük újra implantálhatóvá az állcsontot.

Oktatás, mint a MINŐSÉG fontos eleme

Friss implantációs szakaszban a legelemibb teendő a páciens figyelmének felhívása, oktatása a lehetséges hiba lehetőségek megelőzésére. Fontosnak tartom itt felhívni a figyelmet arra, hogy a különböző orvostechnikai eszközök (pl.: implantátumok, csúsztatók, lokátor elemek stb.) felhasználásával műtéti és egyéb kezeléssel előállított fogsor minden funkciójával együtt (rágóképesség, esztétika…) tulajdonképpen szintén orvostechnikai eszköz, egy összetett sok elemes szerelt rendszer, mely a fogorvos keze nyomán válik kész, esztétikus rágószerkezetté.

1. ábra: A komplex biológiai-mechanikai szerkezet

A beteg szája tulajdonképpen egy szerelőműhely, ahol elkészül egy biológiai-mechanikai szerkezet, egy komplex orvostechnikai termék, mely alkotója, az árán megfizetett áruért felelősséggel is tartozik (garancia, szavatosság).Mivel az orvostechnikai termék alkatrészei is orvostechnikai eszközök, ebből tovább gondolva, az orvostechnikai eszközökből összeállított biológiai funkció helyreállítására alkalmas magasabb szintű, a biológiai-mechanikai szerkezet is egyértelműen az orvostechnikai eszközökre vonatkozó eljárást igényel az orvostól a BIONIKUS EMBER=BIONIC felé oktatás és átadott figyelem felkeltő tanúsítvány formában dokumentáltan, a hiba megelőzésére, a helyes használatra figyelmeztetve.

A fentiekből következően ezen feladatok minőségirányitási rendszer keretén belül végzendők? Szembe kell néznünk az ISO 13485 szabványnak való, maradéktalanul történő megfeleltetéssel? Sokan úgy gondolják, hogy nem, különösen az adminisztrációs teher miatt, sokan pedig komoly üzletággá fejlesztenék az ISO adminisztrációt, mely igen nagy terjedelmű jogi-mérnöki dokumentumok gyűjteménye.

Termékismertető – Útmutató a pácienseknek

Ha mást nem is, de annyit be kell tartanunk, hogy a beteg igazoltan kioktatva, implantációs igazolvánnyal, használati útmutatóval a kezében távozzon. A klinikák többsége helyesen így is cselekszik. Fontos, hogy a beteg legalább annyit tudjon, hogy évente egyszer meg kell jelennie az orvosi rendelőben ellenőrzésre, de ha észleli a fogmű kismértékű mozgását (melyet okozhat a csavarlazulás), akkor azonnali feladata felkeresni orvosát a nagyobb baj elkerülése végett.

Esetek mozgó fogművekre

Mit tehet ilyenkor az orvos? Nagy segítség a szemrevételezés, a rögten felvétel, esetleg CT, mely alapján a rögzítő csavar állapotáról információ nyerhető. Ha ez kevés, fel kell tárnunk a korona zárórétegének megnyitásával a csavarfej feletti részt. A szabaddá váló csavarfejből sok olyan dologra következtethetünk, mely akár azonnal elvezethet a megoldáshoz. Ehhez rendelkezésre kell, hogy álljanak a megfelelő eszközök, például: a BIONIKA orvosi UTAZÓ csavarhúzó műszerkészlete, mely tartalmazza a legtöbb Magyarországon előforduló implantátum típus átmenőcsavar kulcsait.

A meglazult csavar alkalmas csavarhúzóval és nyomatékkulccsal újra rögzíthető. Kis eltéréssel a gyártók véleménye megegyezik arra vonatkozóan, hogy a különböző átmérőjű csavarok meghúzása milyen csavaró nyomatékkal történjen annak érdekében, hogy lazulás és fáradásos törés ne következzen be, illetve a túlhúzás miatt az átmenő csavar ne szakadjon meg.

M1,4-es rögzítő csavarnál 15 Ncm, M1,6-os csavarnál 20-23 Ncm, M1,8-as csavar esetén 25-28 Ncm, M2,0 átmérőjű csavarnál 30-35 Ncm nyomaték ajánlott.

2. ábra: A racsnis nyomatékkulcs alkalmazása

Ha csavartöréssel állunk szemben szóló koronánál, az a tény egyértelmű helyzetet teremt, hogy szinte kivétel nélkül a kezében hozza a beteg a fogát. Híd estében többnyire minden rögzítési pontot oldani kell és meg kell vizsgálni, hogy mi történt.

Laza csavarkötés esete

A törési esetek nagy részében az átmenő csavar menetes szakasza bent marad az implantátumban, mivel önmagában nem képes kitekeredni. Ha lassú fáradásos törés volt akkor laza állapotban helyezkedik el az implantátum menetében melyből könnyen kiforgatható arra alkalmas körmös csavarkiszedő készlet segítségével. Mindez úgy történik, hogy a körmös csavarkiszedő műszert könyök darabba fogva lassú fordulattal, tengely irányú nyomást alkalmazva balra forgatjuk. Általában a siker nem marad el. A csavarvég eltávolítása után természetesen az új csavart beszerezve ismételten megtörténhet a szóló korona vagy híd megfelelő rögzítése.
A hazai és külföldi implantátumokhoz nagy segítséget nyújthat a BIONIKA Tartalék csavar készlete, különösen a nagyforgalmú klinikákon.

Betört, megszorult csavarvég esete

Egyes csavartörések nagyon kritikus helyzetet tudnak teremteni abban az esetben, ha a menetes csavarvég törése azért következett be, mert a csavar méretei és egyéb problémák miatt megszorult az implantátum belső menetében (például: túlzott nyomatékkal történő meghúzásnál). Ekkor kell elővennünk a BIONIKA Csavarkiszedő készletből a bal menetes fúrónkat és a fúró vezető perselyt, melyet az implantátumba illesztve először lassú fordulaton, majd erőteljesebben forgatunk meg bal irányba. A fúrás közben fellépő meglehetősen nagy igénybevétel hatására a megszorult csavar könnyen eltávolítható.

3. ábra: A körmös csavarkiszedő  4. ábra: A csavarkiszedő fúró

Funkcióját vesztett implantátum eltávolítása

A gondatlan csavar meghúzásból bekövetkező csavarlazulás legkritikusabb esete, ha az előző eltávolítási módszerekkel kudarcot vallunk. Ilyenkor leginkább segítségünkre lehet az egyéni kreativitásunk. Ha a beteggel konzultálva az implantátum eltávolítása mellett döntünk, számolnunk kell a fellépő csonthiánnyal, annak pótlásával. Az eltávolításhoz több gyártó ajánlja harang formájú fűrész éllel rendelkező körtrepánját. Gyakorló orvosok együttműködésével a BIONIKA erre a célra a körtrepán mellett kifejlesztett egy olyan készletet, mely segítségével az implantátum becsavarással ellentétes irányba, nagy igénybe vételre alkalmas kulcs segítségével szinte csontveszteség nélkül elvégezhető a funkcióját már nem betöltő implantátum. Ezt követően érdemes megfontolni azonnali pótlását egy nagyobb méretű implantátummal, mely kombinálható titánhálós csontpótlással.

Titánhálós csontpótlás

A BIONIKA számos eszközt fejlesztett ki a csontpótlásra vállalkozó orvosok számára, hogy sikerre segítse őket.
A természetes és szintetikus csontpótló anyagok a beépülés időszakára védelmet igényelnek. Erre a célra fejlesztettük ki a különböző méretű, igen vékony titán hálóinkat, az úgynevezett membránokat 0,02mm, 0,1mm és 0,2mm vastagságban. A furatos, rácsos szerkezetű membránok különböző formában, méretben kerülnek forgalomba.

5. ábra: A 3D Builder titánháló esetbemutatás képei: csontpótlás előtt, rögzített csontpótlás és a végeredmény

· A sík hálók sebészeti ollóval szabhatók méretre.

· Gyárilag előre méretre szabott speciális formák is kaphatók.

· Már kapható elődomborított 3D Builder titánhálónk is, mely előre meghajlítva, zsebformára domborítva, használatra készen kerül forgalomba, és egyszerűen, implantátum zárócsavarral rögzíthető.

· A sík membránok titán szegecsekkel rögzíthetők, szegecsbehelyező műszer segítségével.

A 3D Builder titánhálót úgy fejlesztettük ki, hogy megkönnyítsük partnereink munkáját. Használata rendkívül egyszerű, nem szükséges speciális beültető műszerek alkalmazása. Az implantációs műtéttel egyidejűleg elvégezhető a csontpótlási beavatkozás is. Az orvostechnológia mai állása szerint ez az egyik legeredményesebb módszer a csonthiány megszüntetésére az implantátumok közvetlen környezetében, így ajánljuk minden implantológus figyelmébe a BIONIKA 3D Builder titánhálóinkat.

Összefoglalás

A megoldások gyűjteménye az Ön mentora is lehet. Azzal a céllal hoztuk létre, hogy olyan ötletgyűjteményt adjon közre, mely segítségére lehet a kezdő implantológusoknak, de a gyakorló orvosok részére is adhat támpontot a jobbnál jobb megoldásokhoz, annak érdekében, hogy a betegellátás minél hatásosabb legyen, és méltán kivívjuk a páciensek megbecsülését. Ezen cikkben a csavar rögzítésű fogsorok problémaköréből emeltem ki néhány szemelvényt.

Járuljon hozzá Ön is önzetlen közreműködéssel ezen hasznos gyűjtemény szaporításához ötleteivel, esetleg megvalósított új elképzelésekkel, de főleg olyan megoldásokkal, melyek sztenderdizálhatók, mások számára is hasznosíthatók.

Hajdú József

ügyvezető igazgató
MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök,
egészségügyi szakközgazdász
BIONIKA Medline Kft.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés
    Implantológia
  • Szerző Hajdú József
  • Dátum 2018/04
  • URL www.dental.hu