Mire kíváncsiak a páciensek?

Gyakran ismételt fogászati kérdések

e-BIONIKA Hírek

Gyakran hallani azokat a közhelyeket, hogy „aki a vevő fejével gondolkodik, az sikerre van ítélve” valamint, hogy „aki mindenre tudja a választ, nem érheti meglepetés”. Jelen cikkünkben éppen ezért arra keressük a választ, hogy melyek azok a kérdések, amiket a páciensek a leggyakrabban feltesznek a fogászati kezelést végző szakembernek. 

Gyakori kérdések az interneten

Önben is nap mint nap felmerülnek olyan kérdések, amelyekre kapásból nem tudja a választ? Még szerencse, hogy manapság már pillanatok alatt választ kaphatunk arra, hogy hány éves a világ legidősebb embere valamint, hogy meddig van nyitva a sarki ABC. Bizonyára Ön is azok közé tartozik, akik először az internet segítségével keresnek választ a kérdésükre. Kíváncsi arra, hogy vajon miből gondoljuk ezt? Mert mi is így tettünk… Közel 1,4 millió honfitársunkkal együtt, aki a gyakorikérdések oldalon regisztrált tagként tartanak számon.

Gondolta volna, hogy a Gyakorikérdések.hu-n 2021-ben több, mint 10.000.000 kérdést tettek fel, melyekre összesen 65.000.000 válasz érkezett? Kis hazánkban ezért is fontos, hogy a különböző, nem általunk kontrollált platformok mellett a saját weboldalunkon is közzétegyünk gyakori kérdésekre adott válasz funkciót. Azaz úgynevezett gyik-et… vagy GYIK-et? Járjunk utána!

Gyakori kérdések, BIONIKA

„GYIK”, „gyik” vagy „GY.I.K.”? Melyik a helyes?

A különböző internetes oldalakon gyakran találkozni úgynevezett „GYIK”, „gyik” illetve „GY.I.K” névre elkeresztelt menüponttal. Vajon melyik rövidítés a helyes és, hogy érdemes a saját oldalunkon használni ezt a kifejezést?

Az e-nyelv.hu leírása szerint az alábbi szabályt érdemes szem előtt tartani: A „gyakran ismételt kérdések” kifejezés közszói betűszónak (amelyek közneveket jelölnek) számít, ezért alapesetben kisbetűkkel írandó: „gyik”. A szabályzat azonban engedményt tesz a csupa nagybetűs formára is, mint például a BÚÉK kifejezés, ezáltal a „GYIK” forma is helyesnek számít. 

BIONIKA - szisztematikus irodalom áttekintés

Érdekes statisztika a kérdések mögött

Bastani et al. (2022) komplex kutatást végzett a témakörrel kapcsolatban, melyet mi is bátorkodunk megosztani Önnel, saját tapasztalatainkkal kiegészítve. A kutatás során 1354 darab kérdést vizsgáltak meg, amelyek főleg páciensektől származtak. 

A tanulmányból az alábbi statisztikai adatokat szűrték le: 

  • A kérdésfeltevők közül 388 fő (28,66%) nő volt, 238 fő pedig (17,58%) férfi. 728 válaszadó nem adta meg a nemét a kérdésfeltétel során. 
  • A felhasználók átlagos életkora 27 év volt. A legfiatalabb kérdező 10, a legidősebb 78 éves volt.
  • A kérdezők 89%-a a saját problémájának megoldása céljából tette fel a kérdését, míg a 8%-uk a gyermekükre,  3%-uk pedig a testvérükre, partnerükre vonatkozóan fogalmazta meg a feltett kérdését. 
  • A kérdések 94%-ban egyértelmű volt a kérdező személy egészségügyi állapota (kezelési igénye).
  • A kérdések 64%-a orvoslással kapcsolatos kérdés volt.
  • Azokat a kategóriákat, amik nem orvosi és adminisztrációs témakörbe soroltak, az „egyéb” kérdésekhez társították. Ezeket a kérdéseket a következő fejezetben mutatjuk be Önnek részletesen.
Felmerülő egyéb kérdések

„Kedves doktornő, mennyibe kerül a fogszabályozó?”

„Kedves doktornő, mennyibe kerül egy implantátum?”

„Üdvözlöm, mi a különbség a fogfehérítés és a fogtisztítás között?”

Komplex kérdés

„Jó reggelt kívánok. 19 éves vagyok. Hat nap telt el a nagyörlő műtétem óta. A környező fogakkal kapcsolatos fájdalmam azóta csökkenni látszik, azonban a műtét helye még mindig borzasztóan fáj.  Van arra esély, hogy ezen a területen az idegek sérültek vagy irritáltak? A varratok eltávolítása után kevésbé fog fájni?  Körülbelül hány nap alatt szokott teljesen elmúlni a fájdalom?”

Érzelmekre alapuló kérdés

„Kérem, hogy valaki segítsen nekem! Az első fogam nagyon erősen fáj, és egy pillanatra sem akar csökkenni a fájdalom. A járvány miatt minden rendelő zárva tart. Nagyon mérges vagyok és kezdek megőrülni. Nem tudom mit tegyek. Kérem valaki segítsen!!!”

Készítettünk mi is egy „gyik”-et, ami az Ön számára is hasznos lehet. Ha még nem rendelkezik a weboldalán hasonlóval, bátran átmásolhatja az általunk írt verziót! 

„GYIK” fogászati klinikák weboldalára

Hogyan tudom megelőzni a fogszuvasodást?

„A fogszuvasodás és a fogágybetegségek megelőzése érdekében fontos, hogy legalább naponta kétszer mossunk fogat és használjunk fogselymet is. Emellett ajánlott kerülni a cukros ételeket és italokat, illetve rendszeresen (fél évente) elmenni fogorvosi ellenőrzésre.”

Mit tehetek, ha érzékenyek a fogaim hidegre vagy melegre?

„Az érzékeny fogak jellemzően hidegre, melegre vagy akár az édességre is fájdalommal reagálhatnak. Megoldás lehet egy fogérzékenység elleni fogkrém használata, illetve a fogorvos által javasolt speciális kezelések igénybevétele.

Mennyire fontos a fogselymezés és milyen gyakran kell csinálnom?

„A fogselyem használata fontos a fogak és az íny egészsége szempontjából. Ajánlott naponta legalább egyszer fogselymet használni, azonban ez függ az egyéni igényektől és a szakorvos ajánlásától is.”

Hogyan lehet megállítani a fogak sárgulását?

„A fogak sárgulását sokféle módon lehet csökkenteni, például professzionális fogfehérítő kezelésekkel vagy speciális fogkrémekkel. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeknek a módszereknek lehetnek mellékhatásai, ezért javasolt fogorvossal egyeztetni, mielőtt bármilyen kezelést megkezdenénk.”

Milyen típusú fogkefét célszerű használnom?

„A legjobb típusú fogkefe függ az egyéni igényektől és szájápolási szokásoktól. Általában ajánlott inkább puha sörtéjű fogkefét használni, hogy ne okozzon sérüléseket a fogínyen.”

Mit tehetek, ha mozog vagy letört a fogam?

Ha a foga mozog, esetleg eltörött, akkor azonnal forduljon fogorvoshoz. A kezelés módja függ a probléma súlyosságától, de javasolt a házi praktikák mellőzése a probléma megoldása érdekében.

Milyen gyarkan érdemes fogorvoshoz menni?

A fogorvosi ellenőrzéseket évente legalább egyszer ajánlott elvégezni, még akkor is, ha nincs semmi panaszunk. Ez segíthet megelőzni a problémákat vagy korai stádiumban felismerni, amikor még könnyebb orvosolni  őket.

Hogyan lehet csökkenteni a rossz leheletet?

A rossz leheletet különféle problémák okozhatják, például fogágybetegség vagy rossz szájápolási szokások. Javasolt rendszeresen fogat mosni, fogselymet használni, valamint a nyelvet is alaposan megtisztítani.

„GYIK” menüpont a BIONIKA-nál:

Az elmúlt évek során mi is számos „GYIK”-et készítettünk, köztük a DentElit, pácienseknek szóló aranykártyára vonatkozóan.

Az alábbiakban ezt mutatjuk be Önnek:

GYIK a „DentElit” aranykártyára vonatkozóan

Mi az a "DentElit" ajánlat és hogyan működik?

Az „DentElit” aranykártya ajánlat egy exkluzív kedvezmény, amely 30%-os kedvezményt biztosít a pácienseknek az összes BIONIKA fogászati implantátumra. A kedvezmény igénybevételéhez a páciensnek regisztrálnia kell a weboldalunkon. A regisztráció után igény szerint e-mailben vagy postai úton juttatjuk el számára a névre szóló, egyedi aranykártyáját. A kártyán található kódot a páciens, valamint az őt kezelő szakorvos is fel tudja használni a vásárlás során, amely történhet telefonon, emailben vagy a webáruházunkban egyaránt.

Van korlátja annak, hogy hányszor vehető igénybe a 30%-os kedvezmény?

Igen, van. A páciens és az őt kezelő implantológus csak egyszer használhatja fel a személyes kódot, azonban több fogászati implantátumot is vásárolhat a kedvezménnyel. Ha például két fogászati implantátumra van szüksége, mindkettőt beszerezheti kedvezményes áron.

A kedvezmény minden implantológusra vonatkozik?

Igen, a „DetnElit” aranykártya kedvezmény minden implantológusra vonatkozik, aki  fogászati implantátumainkat használja vagy használni kívánja. Javasoljuk azonban, hogy a beavatkozás előtt erősítse meg implantológusával, hogy elfogadja-e a kedvezményt. Ha nem fogadja el a kedvezményt, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk Önnek másik, az Ön lakóhelyéhez minél közelebbi implantológust találni.

A kedvezmény minden típusú fogászati implantátumra vonatkozik?

A „DentElit” aranykártya kedvezmény minden kiváló minőségű BIONIKA fogászati implantátumra alkalmazható. Nem használható fel azonban csontpótlási eszközökre, protetikai elemekre, műszerekre vagy kompatibilis felépítményekre.

Meddig érvényes a "DentElit" aranykártya ajánlat?

Az ajánlat a regisztráció időpontjától számított egy évig érvényes, ezért arra biztatjuk a pácienseket, hogy minél hamarabb éljenek az ajánlattal.

Hogyan néz ki a "DentElit" aranykártya?

A „DentElit” aranykártya egy emailben érkező virtuális kártya, azonban igény esetén postai úton is el tudjuk juttatni a pácienshez a kézzel fogható, fizikai aranykártyát. A fizikai kártya kiállításának és postai úton történő eljuttatásának díja 1500 forint, de jelenlegi kampányunk keretén belül INGYEN kérhető a fizikai aranykártya is!

Reméljük, hogy ezek a válaszok hasznosak voltak. Ha további kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

Felhasznált források:

Bastani, P., Niknam, F., Rezazadeh, M., Rossi-Fedele, G., Edirippulige, S. and Samadbeik, M. (2022). Dentistry website analysis: An overview of the content of formulated questions and answers. Heliyon, [online] 8(8), p.e10250. doi:https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e10250.