ÚJ CSÚCS ANYAG A FOGÁSZATBAN?

PEEK lehetőségek a BIONIKA DentCAM Frézközpontban

e-BIONIKA hírek

A fogászatban megjelenő újdonságok és trendek megkövetelik tőlünk, hogy a mindig megújuló, korszerű termékeink fejlesztését és gyártását a legmodernebb csúcstechnológiákkal végezzük. Az elmúlt évek során robbanásszerűen megnőtt az esztétikus, teljes kerámia fogpótlások iránti igény. Ennek hatására a CAD/CAM lett a fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő területe. A BIONIKA időben felismerte a CAD/CAM technológiában rejlő lehetőségeket és létrehozta a BIONIKA DentCAM Frézközpontot, amely működése lehetővé teszi az átfutási idők csökkentését az implantátumos fogműveknél. 

„Minőség, szakértelem, csúcstechnológia”

Nemcsak implantátumokat, felépítményeket és műszereket készítünk, hanem ehhez kapcsolódóan zárt rendszerben vállaljuk a komplett fogsor rehabilitáció technikai kivitelezését. Az ipari és fogtechnikai CAD/CAM technológiánk lehetővé teszi, hogy a fogorvosok és fogtechnikusok összes igényét kielégítsük, a tervezéstől egészen a gyártásig.

A BIONIKA Frézközpont tapasztalt szakemberei kiváló minőségű és ár-érték arányú koronákat, hidakat, egyedi felépítményeket, implantátumokra épülő pótlásokat, primer stégeket, inlay-t és inlay elhorgonyzású hidakat terveznek.

Gondolta volna, hogy még a titán sem a legtökéletesebb fogtechnikai anyag?

Napjainkban a fogpótlások során használt vázszerkezetek leggyakrabban titán és Co-Cr anyagból készülnek. Ezeknek az anyagoknak számos előnyük mellett, azonban néhány hátrányuk is van.
• A fém a test enzimjeivel és savjaival való kémiai reakció következtében korrodálódhat, aminek okán fémion toxicitás is kialakulhat a szervezetben.
• Az eddigi kutatások többsége szerint a titán anyag nem okozhat allergiát, azonban mégis akadnak olyan páciensek, akiknél allergiás reakció lépett fel a titánból készült implantátum beültetése után. Ezek a betegek általában bőrpírról, csalánkiütésről, ekcémáról, duzzanatról, nekrózisról és csontvesztésről számoltak be.
• Érdekesség, hogy a csont kifejezetten „szereti” a titánötvözetet, és az ilyen anyagból készült implantátum eltávolításakor olykor előfordulhat, hogy a fém előbb elhajlik és eltörik, minthogy kiszabadulna a csontból, ez pedig megnehezíti a kezelést végző szakember munkáját.
• További hátrány, hogy a titán szürke színű, amely valamennyire áttűnhet a porcelánon, és az íny visszahúzódása után a fémszegély is láthatóvá válhat.

Ezekből az okokból adódóan, az utóbbi években megjelent és egyre jobban elterjedt a fémmentes pótlások iránti igény. Ezen igény kielégítése céljából jelent meg a ma már egyre szélesebb körben alkalmazott PEEK [poli(éter-éter-keton)] anyag, amely rugalmasságát tekintve nagyon hasonlít a természetes csonthoz.

Vajon mi lesz a jövő fogászati anyaga?

A PEEK anyagot, melyet John B. Rose és Philip A. Staniland felfedeztek fel, kedvező tulajdonságai miatt számos különböző területen alkalmazzák, a csapágyak és dugattyúk készítésétől kezdve, egészen a kábelszigetelésen át. Érdekesség, hogy az 1980-as évektől már protézisek készítéséhez is felhasználták ezt az első osztályú, magas minőségű polimer anyagot. A fogászatban viszont csak az elmúlt években kezdett elterjedni a használata. Előnyös anyagtulajdonságai miatt, a gyógyászat különböző területein is előszeretettel alkalmazzák, főleg mű porcok, térd és csípőprotézisek, valamint szívbillentyűk készítése során.

A PEEK anyag kémiai szerkezete.

A tapasztalatok szerint a fogorvosok, fogtechnikusok és a páciensek egyaránt kedvelik a félig kristályos, hőre lágyuló műanyagot, hiszen ez rendkívül jó kopásállósággal és stabilitással rendelkezik, ugyanakkor könnyen formázható, így kitűnő vázanyag rögzített vagy kivehető fogpótlásokhoz.

PEEK-ből készült implantátum

A PEEK, mint ideális fogászati anyag

A kutatásokat végző szakemberek tapasztalatai szerint kitűnő tulajdonságai és jövőbeli fejlesztései révén, az elkövetkezendő években a PEEK lesz az egyik legjobb anyag a fogászati eszközök terén.

• Rugalmasság
A PEEK kitűnő fogászati anyagnak minősül, hiszen kristályos szerkezete révén, nagy ellenálló képességgel rendelkezik, ugyanakkor rendkívül rugalmas. Ezen rugalmasságának köszönhetően természetesen viselkedik a szájban, és rugalmas marad még az évekig tartó harapás és rágás ellenére is. A PEEK anyagból készült fogászati eszközök, az állandó használat mellett is képesek megőrizni eredeti alakjukat.

•Mechanikai tulajdonságok
A fémhez képest a PEEK könnyebb és kényelmesebb a páciensek számára. Lényeges tulajdonsága, hogy ellenáll a korróziónak, és minőség romlás nélkül akár több évig is megőrzi az eredeti alakját.

• Esztétika
A PEEK könnyen integrálható a szájüregbe, hiszen a feldolgozás során az alapból fehéres színárnyalata egyénre szabható és könnyen módosítható. Esztétikus megjelenése miatt, a teljes fogpótlás is természetesnek tűnik, így a betegek magabiztosan beszélhetnek, mosolyoghatnak és étkezhetnek.

Új ideiglenes felépítmény az esztétikáért és funkcióért

Tűrőképesség
A PEEK egyik lényeges tulajdonsága, hogy ellenáll a gamma- és röntgensugárzásnak. A röntgensugárzás kritikus fontosságú a fogdiagnosztika szempontjából, a PEEK pedig hozzájárul ahhoz, hogy a fogorvosok gyorsan és alaposan végezhessék munkájukat.

• Biokompatibilitás
A PEEK egyik speciális előnye a magas fokú biokompatibilitás. Ennek köszönhetően fémallergiás pácienseknél is nyugodt szívvel alkalmazható, hiszen nem vált ki semmilyen irritációt. A biokompatibilitás azért is lényeges szempont, hiszen kutatások azt mutatják, hogy a lakosság 15%-a szenved fémallergiában.

• Ízsemlegesség
A fémeszközökkel ellentétben a PEEK ízsemleges, így a páciensek nem éreznek semmi mellékízt a szájukban a viselésük közben.

• Megmunkálási képesség
A PEEK egyaránt alkalmas a számítógépes tervezéshez (CAD) és a megmunkáláshoz (CAM). A mai, modern fogászatban a CAD/CAM lehetővé teszi, hogy a szakemberek a páciens egyedi anatómiájának megfelelő formákat gyártsanak. A PEEK könnyű megmunkálhatósága és formálhatósága révén megkönnyíti a fogorvosok és fogtechnikusok munkáját.

„A PEEK a jövő zenéje, de mi már most is zenélünk!”

Napjainkban a fogászatban a PEEK anyagot főleg ideiglenes protetikai elemeknél, gyógyuló, és ínyformázó eszközöknél használják. Külföldön ugyan már javában zajlanak a különböző kísérletek és tesztelések a PEEK anyag fogászati implantátumként való használatáról, azonban jelenleg még nincsenek hiteles adatok arra vonatkozóan, hogyan viselkedik a PEEK klasszikus fogászati implantátumként. A szakemberek ennek ellenére nagy jövőt jósolnak a PEEK-nek és azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egynap majd PEEK anyagból készült implantátumokat ültetnek be a pácienseik szájába.

A BIONIKA Medline Kft. is felismerte a PEEK anyagban rejlő lehetőségeket. Jelenleg ideiglenes implantátum fejek, scanbody-k, stégek és körhidak elkészítéséhez használjuk ezt az anyagot, de biztos lehet benne, hogy a piaci trendek alakulásának megfelelő, korszerű, új termékekkel várjuk partnereinket. 

PEEK korong marása a BIONIKA-nál

BIONIKA DentCAM Frézközpont – a legjobb választás

•Munkatársaink rövid időn belül, kiváló minőségű és ár-érték arányú pótlásokat készítenek, így Önnek több ideje jut az esztétikára és egyéb teendőire.

Nem kell drága berendezésekre és eszközökre költenie, hiszen mi már rendelkezünk a legfejlettebb technológiákkal.

•Fontosnak tarjuk, hogy termékeink kizárólag minőségi alapanyagokból készüljenek, ezért csak olyan megbízható anyagokat használunk, amelyek minőségét és megfelelőségét a gyártó műbizonylattal igazolja, és melyek megfelelnek az ISO5832 nemzetközi szabványnak.

•A BIONIKA munkatársai nem ismernek lehetetlent. Szakmai tapasztalatunkat felhasználva megtaláljuk a professzionális megoldást a megoldhatatlannak látszó esetekre is.

•A Frézközpont minden implantátum típusra készülő fogműhöz gyárt vázakat, a legjobb ár-érték arány biztosítása mellett.

•Mire beszerezné külföldről a szükséges implantátum felépítményt, addigra a BIONIKA-nál a felépítményeken túl rendelkezésre állhat a teljes, kész fogpótlás is. Jelentősen csökkentheti az átfutási időt, ha a BIONIKA DentCAM Frézközpont szolgáltatásait választja.

Fogművázat készítene, de nincs meg a szükséges technológiája, vagy csak időt szeretne spórolni?

A BIONIKA DentCAM Frézközpont átvállalja Ön helyett az időigényes fogművázak elkészítését.

Cikk információ