Dr. Miskolci Sándor: A SCANDREA implantátummal szerzett tapasztalataim

2013 májusától a BIONIKA cég segítségével lehetőségünk nyílt az új SCANDREA implantátumcsalád klinikai alkalmazására. 12 páciensünknek 20 darab implantátumot helyeztünk be, igen kedvező sikeraránnyal: korai implantátum vesztésünk illetve periimplantitis egy esetben sem fordult elő.

A rendszert rendkívül széles méretválaszték jellemzi: 3- 7 mm közötti 7 féle átmérő, 7-21 mm közötti 8 féle hosszúságon kívül lehetőség van egyedi méretek legyártására is. Egyszerű, praktikus a csomagolás, egyértelmű a színkódolás, műtét közben jó a kezelhetőség.

Scandrea implantátumcsalád. Nagy méretválaszték implantátumok és felépítmények terén egyaránt.

Az implantátum primer stabilitása még a D4 csontminőség esetén is kedvező az alábbi tulajdonságoknak köszönhetően:

  • a kompressziós típusú, progresszív menetemelkedésű a spirális csavarmenet, aminek átmérője az implantátum középső részén a legszélesebb
  • nyaki mikromenet a corticalis csont szintjében
  • a műgyökér magátmérője a spirálmenettel ellentétben a nyaki harmadban állandó, párhuzamos, nem tágul, nem szűkül.

A más rendszereknél alkalmazott nyaki beszűkítés az implantátum csontfészekbe történő pozicionálása után eleve nem biztosít résmentes illeszkedést az implantátum mag ill. a corticalis csont között a gyógyulás első időszakában. A SCANDREA esetében résmentes ez a kapcsolat, értelemszerűen sokkal jobb a primer stabilitás.

2. Ábra: Egymás mellé beültetett 4 db Scandrea Implantátum

Az implantátum megfelelő nyaki falvastagsága megfelelően biztosítja a lágyszövetek megtámaszthatóságát és természetesen jóval ellenállóbb a mechanikai stresszek ellen. Az apicalis a traumatikus lekerekítés kedvező zárt sinus lift műtétek esetén.

Az alapvető kúpos műgyökér-felépítmény kapcsolaton túl megújult az indexálás: a kevesebb helyigényű, hatszögletű hornyolás (hasonlóan, mint ANKYLOS, MIS C1) műtét közben könnyebb kezelhetőséget biztosít mind gépi, mind kézi pozicionálás esetén is. Természetesen stabil, egyértelmű a kapcsolat az implantátum ill. a protetikai felépítmények között is. Összegezve: egy hazai gyártású jó ár-érték arányú, könnyen kezelhető, korszerű mechanikai-biológiai elveknek megfelelően tervezett, kialakított fogászati implantátummal gazdagodtunk.

 Mandibulába és maxillába behelyezett Scandrea implantátumok
Mandibulába és maxillába behelyezett scandrea implantátumok

3. és 4. Ábra: Mandibulába és maxillába behelyezett implantátumok

Dr. Miskolci Sándor fogszakorvos, dento-alveoláris szájsebész szakorvos

 

Cikk információ

  • Szerző | Dr. Miskolci Sándor
  • Dátum | 2013. 10. 01
  • URL | www.bionika.hu