Sportfogászat

Az igazi bajnokok is védelmet igényelnek!

e-BIONIKA Hírek

A sportfogászat egy specializált fogászati terület, amely a sporttevékenységek során bekövetkező fog- és szájüregi sérülések megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére összpontosít. Ezek a sérülések kisebb törésektől a fogkiesésig és állcsonttörésekig terjedhetnek. 

Cikkünkben felsorolunk önnek érdekességeket, statisztikai adatokat, majd kitérünk a leggyakoribb sportolás közben vagy következményeként felmerülő fogászatot érintő sérülésekre. 

S, mint statisztika, S, mint sport

Bemutatunk Önnek különböző statisztikai adatokat, ami minket is meglepett:

  • Azok az atléták, akik nem viselnek fogvédőt, 60-szor nagyobb eséllyel tapasztalnak foggal, fogsorral kapcsolatos sérüléseket, mint azok, akik viselnek – az „Amerikai Fogorvosi Társaság” (ADA) szerint. 

  • Egy a „Journal of the American Dental Association”-ban közzétett tanulmány szerint a futball- és kosárlabda-játékosok vannak a leginkább kitéve a szájüregi és fogászati sérülések kockázatának, ezt követik a jégkorongozók és labdarúgók.
Sportfogászat - BIONIKA 2
  • Az „ADA” szerint azok az atléták, akik nem viselnek fogvédőt, életük során akár 20 000 dolláros fogászati kezelési költséggel szembesülhetnek. 

  • Egy a „Journal of Athletic Training”-ben közzétett tanulmány szerint a középiskolai sportolók, akik viseltek fogvédőt, 82% -kal kevésbé voltak elszenvedői agyrázkódásnak, mint azok, akik nem viseltek.

  • Az „ADA” által végzett egyetemi atléták felmérésében az atléták 32% -a számolt be foggal kapcsolatos sérülésekről sporttevékenység végzése során.

  • Egy a „Journal of Sports Sciences”-ban megjelent tanulmány szerint a férfi sportolók nagyobb valószínűséggel szenvednek fogat érő sérülést, mint a női sportolók, különösen igaz ez a futball játékosokra.

Sportfogászat - BIONIKA
  • Az „American Academy of Pediatric Dentistry” a legtöbb, fogat érintő sportsérülést a 7-11 évesek közötti gyermekek szenvedik el.

  • A „Journal of the American Dental Association”-ban megjelent tanulmány szerint csak az általános és középiskolai sportolók 7%-a visel személyre szabott fogvédőt, annak ellenére, hogy ez a legjobb módja a fogsérülések megelőzésének.
  • Az „American Association of Orthodontists” szerint azok a sportolók, akik fogszabályzót viselnek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a fogsérüléseknek sporttevékenység közben, mert a fogszabályzó további károsodást okozhat az szájban, az arcban és a fogínyben egyaránt.
  • Az „Academy of General Dentistry” becslése szerint a megfelelően illeszkedő fogvédőt viselő sportolók akár évente 200 000 szájüregi sérülést is megelőzhetnek. 

A leggyakoribb esetek:

Puha szöveti sérülések

A puha szöveti sérülések akkor fordulnak elő, amikor egy sportsérülés miatt az atléta az arcának vagy a szájának egy részére kap ütést. Ez vágásokat és sebeket okozhat a nyelvben, az arcbőrben vagy az ajkakban. A puha szöveti sérülések kezelése attól függ, hogy mennyire súlyos a sérülés. Az enyhe sérüléseket helyi kezeléssel lehet kezelni, míg a súlyosabb vágásokat öltésekkel, varrással kell ellátni.

Fogak kiütése

A fogak kiütése, ahogy a statisztikai adatok is mutatják főleg a férfi sportolók esetén fordul elő. Ez a sürgősségi eset implantációval könnyedén orvosolható, melyhez a BIONIKA kiváló minőségű termékeit ajánljuk.

A fogak letörése

A fogak letörése gyakori sportsérülés, amely károsíthatja a fog belsejében található ideget, ami érzékenységet vagy fájdalmat okozhat. A fogtörés vagy lepattanás kezelése attól függ, hogy mekkora a kár. A súlyosabb törések orvoslátásra koronát vagy gyökérkezelést javasolnak.

Állkapocs-törések

Az arc-, illetve állcsontok törései általában nyílt törések. Az állcsont törése esetén a fogínyt a törés általában átszakítja, és az orrmelléküregbe, vagy a szájüregbe hatol. A nyílt törések azonnali ellátást igényelnek a fertőzés kivédése érdekében.

Temporomandibuláris ízületi (TMJ) sérülések

Az ízület egyrészt az állkapocs fejecséből, másrészt a koponyaalapon található ízületi árokból áll. A két csontfelszín között egy porckorong helyezkedik el. A fejecs ezen az ízületi szalagon mintegy elcsúszik. A sportsérülés esetén előfordul, hogy ezen funkció ellátására nem képes az izület, mely azonnali orvosi ellátást igényel.

Agyrázkódás

Az agyrázkódás gyakori sportsérülés, amely a fogak és az állkapocs károsodását is okozhatja. A másodlagos agysérülés elkerülése érdekében néhány napig vagy hétig tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, gépjárművezetéstől és olyan jellegű tevékenységektől, melyek ismét agyrázkódást okozhatnak (pl. sport). Így a megfelelő ellátást követően a sportolót óvni kell az újabb megterheléstől.

Az Ön szerepe a megelőzésben

Egy sportszakorvos számára fontos, hogy felkészült legyen az ilyen sérülések diagnosztizálására és kezelésére, valamint hogy a sportolók tanításával, oktatásával segítse őket a megelőzésban. Ez magában foglalhatja az egyéni igények szerint készült fogvédők vagy más védőfelszerelések javaslatát is.

Hogyan segíthet a sportból eredő fogkieséseken a BIONIKA egyfázisú implantátuma?

Ha már megtörtént a baj, a sportoló fogát pedig pótolni szükséges, javasoljuk, hogy a gyorsan gyógyuló, kisebb beavatkozást igénylő egyfázisú implantátumokat válassza. Hűségprogramunkkal még nagyobb kedvezmény mellett teheti ezt meg!