Színmarketing és pszichológiája

Általánosságban és a fogászat területén

e-BIONIKA Hírek

A színmarketing legfőbb célja, hogy felkeltse a potenciális vásárlók érdeklődését egy adott termék, szolgáltatás vagy márka iránt és pozitív érzelmeket váltson ki belőlük. A színmarketinget számos területen használják, beleértve az árufeltöltést, csomagolást, reklámokat, weboldalakat és az üzleti logókat. A színek hatással vannak a vásárlók érzelmi állapotára, továbbá a fogyasztói döntést is nagy mértékben befolyásolják.

A fogorvosok általában olyan színeket választanak, amelyek megfelelnek a saját, általuk kialakított és képviselt márka értékeinek és személyiségének. A színeknek a fogászatban is fontos szerepet tulajdonítanak, hiszen a páciensek megnyugtatásában is segítenek. 

A különböző színek különböző jelentéssel bírnak. Például a piros szín többek között az energiát, a szenvedélyt és az erőt jelképezi, míg a kék általában a bizalmat, a stabilitást és a megbízhatóságot. Vajon miért épp kék a BIONIKA színe? 

3D Builder

Forrás: Conversioner, 2014

A színek és az érzelmeinkre kiható hatásaik

A színek alkalmazása nagymértékben függ az adott iparágtól, célközönségtől és a márkától, de az érzelmekre gyakorolt hatásuk és legfőbb alkalmazási helyük nagy vonalakban felvázolható:

Piros

Az energia, szenvedély, erő és a szeretet színe. Felkelti a figyelmet, fokozza az érzelmi reakciókat, serkenti az étvágyat és növeli az impulzusvásárlás valószínűségét. Az üzleti világban gyakran használják a figyelem felkeltésére és a hatásosság növelésére. Leggyakrabban éttermekben, élelmiszerboltokban és autókereskedésekben találkozhatunk a piros színnel. 

Narancssárga

Az energikusság, a kreativitás és a lelkesedés színe. A narancssárga szín pozitív hatással van az érzelmekre, ugyanakkor növeli az aktivitást. Az üzleti világban gyakran használják az érdeklődés felkeltésére és a figyelem középpontba állítására. Az élelmiszeriparban, például gyorséttermekben, snack bárokban, cukrászdákban gyakran használt szín, mivel serkenti az étvágyat és az impulzusvásárlást.

Citromsárga

Az öröm, a boldogság és a vidámság színe. Stimulálja az agyat és növeli az éberséget. Használata a weboldalakon vagy az üzletekben segíthet az érdeklődőknek könnyebben azonosítani a termékeket. Az üzleti világban gyakran használják az optimizmus és a vidámság sugárzására.

Zöld

A természet, a harmónia és az egyensúly színe. Nyugtatja az érzelmeket, javítja az éberséget és a produktivitást. Az üzleti világban általában a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot képviseli. Éppen ezért gyakran használt szín a kórházakban, egészségügyi és wellness szolgálatásokat kínáló intézményekben. 

Kék

A bizalom, a stabilitás és a bölcsesség színe. Nyugtató hatású, csökkenti a stresszt és a feszültséget. Az üzleti világban gyakran használják a megbízhatóság és a professzionalizmus kifejezésére. Az üzleti szektor egyik leggyakrabban alkalmazott színe.

Lila

A gazdagság, a kreativitás és a misztikum színe. Elősegíti az érzelmeket és a spiritualitást. Az üzleti világban általában a prémium minőséget, a luxust és a kreativitást képviseli. Luxus és prémium termékek eladásakor, drága ékszerek és órák promóciójában rendkívül gyakori.

Fekete

A szigorúság, a hatalom és a kifinomultság színe. A túlzott használata azonban sötét és negatív hatást eredményezhet. Az üzleti világban gyakran használják a luxus, az elegancia és a magabiztosság kifejezésére. 

Fehér

Az ártatlanság, a tisztaság és a jóság színe. Ugyanakkor a fehér szín hűvös, tiszta és friss hatást kelt. Az üzleti világban általában a minimalizmust és a letisztultságot képviseli. Gyakran használják egészségügyi termékeknél, például fogkrémeknél, valamint az élelmiszeriparban. A fehér szín használata segíthet a tiszta és professzionális megjelenés elérésében. 

A színek pszichológiája számokban

 

  • A színek 90%-ban befolyásolhatják az első benyomásunkat
  • Az emberek nemtől, kultúrától függően másképp érzékelhetik a színeket,
  • A nők 35%-a, míg a férfiak 57%-a úgy nyilatkozott, hogy a kék a kedvenc színe,
  • Az emberek 1%-a gondolja azt egy fekete termékről, hogy olcsó,
  • A Heinz cég (majonéz) színt változtatott és 23 millió dollárral nőtt a bevétele.

Ehhez Oner Ozdas és Kazak (2017) cikkét is érdemes tanulmányozni, akik arról írtak, hogy miként alakul a felnőttek és gyermekek közötti színpreferencia a fogászati kezelés során. A rendelő színe helyett kisebb viszonylatban, az öblítéshez használt folyadék színét változtatták meg. Érdekes módon az alábbi eredmények születtek az 503 főre kiterjedő vizsgálat során:

  • A felnőtt férfiak sokkal inkább lázba jöttek és érdeklődőbbek voltak a színes szájvizekkel kapcsolatban, mint a gyermekek.
  • A nők és a gyermekek nem rajongtak a színes vizekért, inkább az átlátszót választották.

Forrás: Oner, Ozdas és Kazak, 2014

Készen áll egy játékos feladványra?

A BIONIKA implantátum rendszereire jellemző, hogy a színek nem a pszichológia, sokkal inkább a megkülönböztetés jegyében kerültek kialakításra.

Ön szerint melyik szín melyik átmérőhöz kapcsolódik? Tesztelje le tudását BIOLEVEL implantátum rendszerünk segítségével!

Az extra vékony ø3.0mm-es átmérőjű, ø2.75mm platformú BIOLEVEL implantátum kiválóan alkalmas az átlagosnál jóval vékonyabb csontszerkezet esetében, a kivehető fogművek hosszú távú megtartására. 

A vékony ø3.25mm-es átmérőjű, ø3.00mm platformú BIOLEVEL implantátumokat az áltagosnál vékonyabb csontszerkezettel rendelkező páciensek számára fejlesztettük ki. 

A normál, ø3.75mm illetve ø4.25mm átmérőjű, ø3.5 mm platformú BIOLEVEL implantátummal lefedhető az előforduló esetek 75%-a. Ezt a típust átlagos csontszerkezettel rendelkező páciensek esetén ajánljuk. 

A vastag, ø4,75mm illetve ø5,25mm átmérőjű, ø4,50mm-es platformmal rendelkező BIOLEVEL implantátum főleg az átlagosnál nagyobb csontállománnyal rendelkező páciensek esetén jelenthet megoldást. 

Az extra vastag, ø6,00 és ø7,00 mm átmérőjű, ø5,7 mm-es platformmal rendelkező BIOLEVEL implantátum kiválóan alkalmas átlagosnál nagyobb csontállomány esetében, a fogművek hosszú távú megtartására, normál rágóerő esetén.

Mit érdemes még tudnia a BIOLEVEL implantátumról?

BioLevel

A BioLevel Implantátumrendszer jellegzetességei:

Kapcsolat: Cone & hex – Az összetett kúp és hatszög hasáb geometria tökéletes illeszkedést biztosít.

Cortical Level – Az implantátum bennmaradási esélyét lényegesen javítja ha a corticalis szintre, illetve az alá kerül behelyezésre az implantátum felső pereme.

Platform switching – A felépítmény kapcsolódó átmérője kisebb mint az implantátum csonthoz kötődő külső része. A csont rákúszhat az implantátum felső peremére.

Spirálisan mikrobarázdált felület – A mikrobarázdált spirális felület jelentős teherviselő elemként funkcionál. Az önzáró menetstruktúra és a ciklois zsinórmenet mikromozgás mentes állapotot és gyors beépülést biztosít.

Anatómiai foggyökér forma – Az implantátum csavarmenet kúposságának és nagy menetemelkedésének, menetmélységének, önzáró és önmetsző kialakításának köszönhetően csonttömörítő hatású, kellő körültekintéssel akár azonnal terhelhető.

Lekerekített implantátum vég – Az implantátum behelyezésekor elősegíti a kisebb mértékű irányváltoztatásokat.

Színkódokat, még több információt, katalógust és rendelési lehetőséget is talál BIOLEVEL oldalunkon: