A szupertiszta implantátum

avagy a sikerráta növelésének titka

e-BIONIKA Hírek

Engedje meg, hogy ismét boldog új évet kívánjunk. Ezúton is köszönjük, hogy 2022-ben velünk tartott, olvasta az e-BIONIKA Híreket és megismerte ajánlatainkat. Idén is hetente készülünk érdekes hírekkel és bejegyzésekkel, amelyekkel minden héten találkozhat az online levelezőrendszerében.

Mi történt a fogászati implantátumok elméleti tudományában 2022-ben?

A  ScienceDirect tudományos publikációkat gyűjtő oldal adatai szerint a tavalyi év nagyon termékeny év volt, hiszen 1 év alatt 5782 szakmai cikk került publikálásra az oldalon. A publikációs témák nagyon sokrétűek voltak, azonban megfigyelhető, hogy az implantátumok beültetésének sikerrátája és ennek a sikerrátának a növelése továbbra is népszerű téma volt a fogászati témában írt tudományos cikkek körében.

Milyen érdekes cikkek születtek a tavalyi évben a beültetés sikerráttájával kapcsolatban?

Chatzopoulos and Wolff (2022) tanulmányában azt vizsgálta, hogy a dohányzás milyen irányba és milyen mértékben befolyásolja a fogászati implantátum beültetésének a sikerességét. Nem okoz nagy meglepetést, de arra az eredményre jutott, hogy a dohányzás csökkenti az implantátumok bentmaradásának esélyét és csökkenti a beültetés sikerrátáját. Ezzel szemben Carr et al. (2021) az alkoholfogyasztást vette gorcső alá és arra a megállapításra jutott, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás nincs hatással az implantátum beültetésének sikerességére. 

Az alkohol fertőtlenít? Az is lehet, viszont a BIONIKA egészen másban hisz és tud egy sokkal jobb módot a sikerráta növelése érdekében! Közel 10 évvel ezelőtt már kifejlesztettük azt a módszert, ami a magyar köztudatban még csak most kezd elterjedni. Ez pedig nem más, mint a:

Szupertiszta implantátum a BIONIKA-tól

Függetlenül attól, hogy egy vagy két foghelyet, vagy teljes fogsort kell-e pótolni, kijelenthetjük, hogy a BIONIKA gyakorlatilag csíramentes implantátumokat állít elő, ami ráadásul nagyon kedvező ár-érték arány mellett érhető el.

1989 óta számos fejlesztést vittünk véghez, így bővült a termékpalettánk közel 28.000 termékkel. Számos partnerünk meglepődve tapasztalta, hogy amíg a külföldi gyártók implantátumainál a kilökődés, a sikertelenség és a beteget érintő veszélyek miatt kell aggódni, addig a BIONIKA implantátumai a nemzetközi átlagtól (részben) a tisztítási eljárásnak köszönhetően jobb bennmaradási valószínűséggel ültethetők be.

Tervezés - BIONIKA

 A BIONIKA tulajdonosát és ügyvezető igazgatóját idézve: 

„A fogászati implantátumok esetében véleményünk szerint csakis a titán alkalmas arra, hogy abból műfoggyökér készüljön. Főleg azért, mert ez az egyedüli olyan nagy szilárdságú anyag, melyre az állcsontba ültetést követően mintegy „rákúsznak” a csontsejtek, és stabilizálják azt.”

– Hajdú József –

Felületkezelési eljárások

Jambhulkar et al. (2022) alapján:

Mechanikai kezelés

 1. Megmunkált felület,
 2. Csiszoló, homokfúvásos közeggel kezelt felület,
 3. Lézeres maratás,
 4. Nanorészecske tömörítés
 5. Porózus fémkezelés

Kémiai kezelés

 1. Savas maratás,
 2. Alkáli kezelés,
 3. Felületi eloxálás,
 4. Peroxidálás,
 5. Fluoridos kezelés,
 6. Vákumos kezelés,
 7. Plazma bevonatos kezelés

Biológiai kezelés

 1. Bioaktív bevonat,
 2. Bevonás osteogenezis-stimuláló anyaggal,
 3. Bevonás antibiotikumokkal,
 4. Bevonás csontpótláshoz használt anyaggal

Hogyan dolgozunk a BIONIKÁNÁL?

Mivel viszonylag kis sorozatú sokszor testreszabott megoldások szükségesek, ezért gyorsan programozható CNC forgácsolás technológiát igényelnek. Ennek megfelelően szerszámtáras CNC megmunkáló központokkal és svájci típusú hosszesztergákkal rendelkezünk.

Bonyolultabb felületek megmunkálásánál ipari 5 tengelyes CNC központot alkalmazunk CAD-CAM rendszer támogatásával.

Gépeink nem csak fix hanem, hajtott forgácsoló szerszámegységekkel is fel vannak szerelve, amelyekkel komplexebb térgeometriai megmunkálásokat is el tudunk végezni. Kiegészítő technológiaként homokszóró, polírozó titán színező illetve sterilizáló berendezésekkel rendelkezünk

Példa nélkül az iparágban

Az orvosi gyakorlatban a kilökődés gyakorisága a publikációk szerint 3–5 százalék. Ennél a páciens különböző betegségei következtében nagyobb veszteségek is előfordulhatnak, például cukorbetegség, magas vérnyomás stb., vagy egy komolyabb influenza is vezethet implantátumvesztéshez a gyógyulási fázisban. Az implantátum felületére tapadó úgynevezett endotoxinok (elpusztult baktérium maradványok) miatt könnyen gócpontok alakulhatnak ki a szervezetben. Ezen a problémán igyekeztünk javítani „szupertiszta” implantátum felszín kialakításával. Mi 25 éve felvállaltuk azt, hogy minden általunk gyártott kilökődött implantátumot kicserélünk anélkül, hogy vizsgálnánk a garanciális okokat. Ennek köszönhetően megbízható számadatok állnak rendelkezésünkre a termékeinkkel kapcsolatban, ami lényegesen jobb, mint a nemzetközi statisztikai adatok. Ez számunkra nagy megnyugvást jelent, mert olyan terméket adunk a fogpótlásra szorulóknak, melyek teljesítménye az iparágban példa nélkülinek mondható.

Ön tagja már a BIONIKA hűségprogramjának?

Vásároljon vagy ajánlja a BIONIKA-t ismerőseinek és legyen BIONIKA Nagykövet az állandó kedvezményért! A pontokat ráadásul beválthatja sikertermékeinkre, implantátumainkra.

Részletes leírásért keresse fel Hűségprogram oldalunkat:

BIONIKA Hűségprogram

Források:

 1. Chatzopoulos, G.S. and Wolff, L.F. (2022). Dental implant failure and factors associated with treatment outcome: A retrospective study. Journal of Stomatology, Oral and Maxillofacial Surgery, [online] p.101314. doi:10.1016/j.jormas.2022.10.013.
 2. Carr, B.R., Boggess, W.J., Coburn, J.F., Rekawek, P., Chuang, S.-K., Panchal, N. and Ford, B.P. (2021). Does alcohol consumption protect against late dental implant failures? Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology, [online] 131(6), pp.631–637. doi:10.1016/j.oooo.2020.12.008.

  3. Jambhulkar, N., Jaju, S., Raut, A. and Bhoneja, B. (2022). A review on surface modification of dental implants among various implant materials. Materials Today: Proceedings. [online] doi:10.1016/j.matpr.2022.12.022.