Érdekes TikTok titkok

Útmutató az egyik legsokoldalúbb és legbotrányosabb platformról

e-BIONIKA Hírek

A tudósok nemrégiben egy új jelenséget fedeztek fel az interneten! Az új őrület neve, a TikTok, amely gyorsan meghódította az egész világot. Az új dinamikus közösségi média platform, egyedülálló lehetőségeket kínál a tartalom létrehozására és megosztására rövid, 15 másodperces videók formájában.

Az élet minden területén találhatunk inspiráló táncokat, kreatív kihívásokat, humoros pillanatokat és ötletes trükköket, amelyek mind a felhasználók szórakoztatását szolgálják. A szórakozás és a szórakoztatás mellett, sokan használják a platformot arra, hogy üzleti célokat szolgáló tartalmakat készítsenek. Az influenszerek és vállalkozók kihasználják a TikTok által nyújtott óriási elérhetőséget, hogy népszerűsítsék termékeiket vagy szolgáltatásaikat. A TikTok lehetővé teszi, hogy egy fogászati klinika is széles körben ismertté váljon a páciensek körében. A megfelelő gondosság és óvatosság mellett a TikTok egy izgalmas és potenciális csatorna lehet a fogászati szakemberek számára, annak érdekében, hogy megszólítsák a pácienseket és megszerezzék a bizalmukat. 

3D Builder

Számok és statisztikák a TikTok mögött

 • A TikTok iOS és Android rendszerre egyaránt elérhető  világszerte. A megjelenése (2017) óta 3,5 milliárd alkalommal töltötték le, ezzel ez lett az 5. legkeresettebb alkalmazás, és az lett az első első app, amely nem a Meta (Facebook) tulajdonában van.
 • A befektetők körülbelül 50 milliárd dollárra értékelték a TikTok értékét, de egyes szakértők szerint a 2022-es évi értéke elérte a 75 milliárd dollárt. Érdekesség, hogy a becslések szerint a Facebook értéke 1 billió dollár.
 • Egy átlagos felhasználó naponta 19 alkalommal nyitja meg a TikTok alkalmazást.
 • A Qustodio adatai szerint a fiatalok világszinten, átlagosan napi 75 percet töltenek a TikTok-on. Ezzel a TikTok lett a legtöbbet használt közösségi média platform. 

 • A 10-19 éves korosztály a felhasználók 25,6%-át, a 20-29 éves korosztály a felhasználók 22,4%-át, a 30-39 éves korosztály a felhasználók 21,7%-át, a 40-49 éves korosztály a felhasználók 20,3%-át, az 50 év felettiek pedig a felhasználók 11%-át teszik ki.

 • A Statista legfrissebb, 2023-as jelentése szerint a TikTok felhasználók 38%-a hajlandó tolerálni a reklámokat bizonyos szolgáltatások ingyenes eléréséért cserébe. 

 • A felhasználók 15%-a nehezen tud különbséget tenni a reklámok és más tartalmak között. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a TikTok-on megjelenő reklámok hatékonyak, hiszen a felhasználók az ingyenes tartalom érdekében megnézik azokat. 

Problémák a TikTok-al

Fontos megemlíteni, hogy a TikTok sem mentes a botrányoktól. Időről időre felmerülnek adatvédelmi és tartalomkezelési kérdések, amelyeket a platform üzemeltetői igyekeznek kezelni és javítani. Nézzük meg a platform legnagyobb hátrányait.

 1. Adatvédelmi aggodalmak: Az egyik legismertebb botrány a TikTok körül az adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatos. Több országban felmerült aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a TikTok gyűjtheti és felhasználhatja a felhasználók személyes adatait. A mikrofonon keresztül történő lehallgatás több országban a platform letiltásához és korlátozásához vezetett. 
 2. Influenszerek megtévesztő viselkedése: Számos esetet lehetett olvasni azzal kapcsolatban, hogy TikTok influenszerek keveredtek botrányba a követőik manipulálása vagy megtévesztése miatt. A hamis vagy irreális tartalmak megosztása rossz hatással lehet az influenszereket követő fiatalokra, akik nem mindig tudják megkülönböztetni a valós és fiktív tartalmakat.
 3. Kihívások veszélyei: A TikTok-on gyakran terjednek különböző kihívások, amelyek sérüléseket és komoly baleseteket is okozhatnak. Például, voltak olyan kihívások, amelyek arra ösztönözték a résztvevőket, hogy veszélyes cselekedeteket hajtsanak végre, autókra másszanak fel, háztetőkön ugráljanak, robbanószerekkel játszanak.
 4. Tartalom korlátozása és cenzúrázása: A TikTok többször is botrányba keveredett azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmakat korlátoz vagy cenzúráz a platformon. Vannak olyan esetek, amikor a felhasználók panaszkodtak arra, hogy bizonyos politikai vagy társadalmi témákban a TikTok elfojtja vagy eltávolítja a véleményüket kifejező tartalmakat.

A leskelődő TikTok.

Forrás: (Mims, 2023)

Miért éri meg foglalkozni a TikTok platformmal?

Néhány pontban összefoglaltuk – igyekeztünk semlegesek és objektívek maradni -, hogy miért érdemes Önnek is regisztrálnia magát vagy a vállalatát a TikTok platformra. 

 1. Megoszthatja másokkal a szakértelmét: A TikTok lehetőséget nyújt Önnek, hogy rövid és szórakoztató videókon keresztül megmutassa követőinek a fogászati szakma rejtelmeit. Például bemutathat egy egyszerű otthoni fogfehérítési módszert, vagy éppen népszerűsítheti a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket.
 2. Új páciensek megszólítása: A TikTok elsősorban a fiatalabb korosztály körében népszerű, így remek lehetőség arra, hogy elérje a fiatalabb pácienseket. Egy jól sikerült fogászati témájú videó könnyedén széles körben terjedhet, ami további ismertséget és potenciális pácienseket jelenthet – lényegében ingyen.
 3. Szorongó páciensek megnyugtatása: TikTok videókon keresztül Ön előzetes betekintést adhat a fogászati kezelésekbe és eljárásokba. Ez segít csökkenteni a páciensek szorongását és félelmét a fogorvosi látogatásokkal kapcsolatban. Rövid videókkal, humorral és könnyed stílussal megmutathatja, hogy a fogorvosnál – legalábbis Önnél – semmi ok a félelemre.
 4. Márkaépítés és hűség kialakítása: A TikTok segítségével Ön egyedi brandet és stílust alakíthat ki. Egyedi tartalmakkal és kreatív megközelítéssel emelkedhet ki a tömegből és hűséges követő tábort építheti ki. A megnyerő tartalmak megosztásával érzelmi kötődést alakíthat ki a követőivel, akik hosszú távon visszatérő páciensekké válhatnak. 

Lépésről lépésre stratégia: amit, Önnek már csak meg kell valósítania!

1. lépés: A "terep" előkészítése
 • Hozzon létre egy TikTok fiókot és adjon neki egyedi és emlékezetes nevet, például „Dr. Mosolyvarázs” vagy „Foglovag”.
 • Válasszon egy vidám profilképet, ami felkelti a figyelmet, például egy mosolygó fogkefe vagy egy vicces fogó.
 • Rövid bemutatkozó videóban mutassa be magát, de ne felejtse el hozzáadni a titkos hozzávalót: A humort és a jókedvet!
2. lépés: Készítsen kreatív és szórakoztató tartalmakat
 • Gondoljon olyan fogászati témákra, amelyek a fiatalokat érdekelhetik, például a fogkefe választás dilemmái vagy vicces helyzetek a fogorvosi székben.
 • Mutassa meg, hogy a fogászati kezelések sem olyan ijesztőek, mint amilyennek sokan gondolják. Például, készíthet egy „Mi van a fogam mögött” videót, ahol bemutatja, hogy a fogak nemcsak a rágásra szolgálnak, hanem segítenek a nyelésben, a beszédben és még az éneklésben is!
 • Készítsen rövid „fogászati érdekességek” videókat, amelyekben megoszt különleges és vicces információkat a fogakkal kapcsolatban. Például, „Tudtad-e, hogy a mosolygás ötször több izmot mozgat meg, mint a mogorva arckifejezés?”
 • Engedje szabadon a kreativitását és személyiségét! Legyen Önmaga, mert ez vonzza majd a követőket és a pácienseket is. Megjátszani magunkat egyébként is fárasztó, az internet világában pedig nem kifizetődő. 
3. lépés: Használja ki a TikTok funkcióit és trendeket
 • Készítsen duett videókat más TikTok felhasználókkal, akik a fogászati témához kapcsolódó tartalmakat posztolnak. Például, reagáljon egy humoros fogászati kihívásra, vagy kommenteljen egy fogorvosi mémre.
 • Próbáljon ki effektusokat, szűrőket és zenéket a videóiban, hogy azok szórakoztatóak és vonzóak legyenek. Például, használjon egy „mosoly-mosolygó fogak” nevű effektust, amikor a páciensek elégedetten távoznak a rendelésről.
 • Kövesse nyomon az aktuális TikTok trendeket és alkalmazza azokat a fogászati témában. Például, ha éppen divatos a „fogmosás kihívás”, mutassa be saját kreatív verzióját.
4. lépés: Interaktív és edukatív tartalmak
 • Hozzon létre olyan tartalmakat, amelyek közvetlenül interakcióra ösztönzik a követőket. Például, hozzon létre egy „melyik fogkefével mosol fogat?” szavazást, ahol a páciensek kiválaszthatják kedvenc fogkeféjüket, majd kommentben elmagyarázhatják, miért éppen az az ideális számukra. Így az algoritmus még több emberhez eljuttatja majd a videót.
 • Adjon át hasznos fogápolási tippeket, például hogyan lehet elkerülni a fogszuvasodást vagy hogyan lehet megfelelően használni a fogselymet. Ne feledje, hogy ebben a tartalomban is helyet kaphatnak a humoros és szórakoztató elemek.
5. lépés: Kommunikáció és kapcsolatépítés
 • Ne feledje, hogy a TikTok nem csak arról szól, hogy tartalmat posztol, hanem a közösségépítésről is. Válaszoljon a követők kommentjeire, köszönje meg az észrevételeket, és tartsa napi szinten a kommunikációt velük.
 • Kérjen visszajelzést a követőktől, hogy milyen tartalmakat szeretnének látni, vagy kérdezze meg, milyen témák érdeklik őket a fogászat területén. Ez segít abban, hogy releváns és személyre szabott tartalmakat készítsen.

6 millió követő egy fogorvosnak? Lehetséges!

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a megosztott videók inkább a humorra építkeznek a fogászati témakörben is, s jellemzően “meglovagolják” a trendeket. Ezzel több pácienst elérnek, de a videós anyag minősége és milyensége miatt felmerül a kérdés: Akit elért, azt meg is tudta tartani?

A BIONIKA is megtalálható már a Tiktok -on! Kövessen be érdekes tartalmainkért.

Forrás: Paksoy, T., Ceylan Şen, S., Ustaoğlu, G. and Bulut, D.G. (2023). What do TikTok videos offer us about dental implants treatment? Journal of Stomatology, Oral and Maxillofacial Surgery, [online] 124(1), p.101320. doi:https://doi.org/10.1016/j.jormas.2022.10.019.

Forrás: Dover (2020)