Széles választék csavarrögzítésű fogművekhez

Manapság már rengeteg féle módszer létezik arra, hogy az elveszett fogakat sikeresen pótoljuk. A hagyományos kivehető protézis fénykora leáldozóban van. Aki teheti inkább fix fogpótlást kér a fogorvosától. Az implantátummal kapcsolódó fogművek esetén is széles választási lehetőség tárul a páciensek elé. A kivehető és felragasztható pótlások mellett lehetőség van ma már csavarral is rögzíteni a szóló vagy hídpótlásokat a műgyökérhez. A csavarozott fogmű egy könnyen tisztán tartható, stabil és esztétikus megoldást jelent, pontosan olyan amire minden páciens vágyik.

Saját fogatlanságom megszüntetésére fejlesztettem ki a korábbi BIONIKA Cortical rendszerünk továbbfejlesztéseként a Scandrea implantátumrendszert. Ma már nem csak a saját rágóképességem és örömöm, hanem más betegek sokaságát is szolgálja ez a legjobb konstrukció – legalábbis nekem a legjobb.

Gépészmérnökként az ipari gyakorlatban elterjedt konsatrukciós elvekre építettem a rendszert – szakítva az addig leginkább alkalmazott implantátumtervezési szisztémákkal – igényes orvosi elvárások figyelembevételével, ugyanakkor a pontos gyárthatóság és a fogtechnika praktikusan egyszerű lehetőségeit biztosítva a széleskörű alkalmazáshoz.

Ebben a cikkban a Scandrea rendszeren keresztül mutatom be a csavarrögzítésű fogművek elkészítését támogató felépítmények választékát a BIONIKA-nál.

A BIONIKA kínálatában sokféle felépítmény található meg a csavarozott fogpótlásokhoz, azonban sokszor még a legtapasztaltabb szakemberek számára is fejtörést jelent kiválasztani a megfelelőt.

Multi-unit felépítmények

Csavarral rögzülő fogpótlások esetén az egyik legelterjedtebb felépítmény típusok a Multi-unit felépítmények. Szögkorrekciós esetekben is alkalmazhatók, az esetek nagy százalékát lefedik. Általában ezt a megoldást javasoljuk a csavarozott fogművekhez.

Több típusát is megkülönböztethetjük:

1. Becsavarható Multi-Unit fej

2. Átmenő csavaros Multi-Unit fej

3. Duplacsavarral rögzülő Multi-Unit fej

1. Becsavarható Multi-unit felépítmény

Többtagú hídak vagy teljes fogatlanság esetén kiválóan alkalmazhatóak a becsavarható Multi-unit fejek, melyek Multi-unit kulccsal csavarhatók az implantátumba, majd hozzájuk fejcsavarral rögzül a kész fogmű.

A BIONIKA Multi-unit felépítmények jellegzetessége az, hogy kétféle kúpszöggel rendelhetők.
a. 20°-os eltérések párhuzamosítására.
b. 40°-os eltérések párhuzamosítására.

BIONIKA Multi-unit kulccsal csavarozható be az implantátumba a mikromozgás lehetőségét kizáró kellő nyomatékkal. A szájban lévő Multi-unit felépítményről lágyrész szintű mintavétel következhet, Multi-unit kúpra illeszkedő mintavételi fejjel, mely nyitott- és zárt kanalas kivitelben készül. A mintavételt követően a lágyrész állapotának stabilizálása érdekében a fej a helyén marad, melyet lezáró sapkával kell leszedni a fogmű elkészültéig. A készlet tartalmaz ideiglenes fejet is a Multi-unithoz, titánból vagy nagy szilárdságú műanyagból az ideiglenes fogműhöz. Co-Cr alapból készülő öntött koronák, hidak elkészítésének fontos eleme a kiégethető mintázó műanyag fejrész, mely egyenes és paracentrikus (PCT) csavarozásra alkalmas koronák mintázását is lehetővé teszi 0-30°-ig.

A mintázófejek célszerű változata a Co-Cr alapra készült fejrész, mely kiküszöböli az öntési pontatlanságot és nagy pontossággal illeszkedik a fogmű, a multi-unit kúpjához, mivel az alap gyári technológiával kerül legyártásra.

Ezek Co-Cr bázisú fejrészekkel készülő minták beágyazhatók az öntőformába, ahol a műanyag kiégetése után a ráöntött fémmel összeolvad és egységes fémszerkezetű, pontos illeszkedésű felületet kapunk. Cirkon koronák és hidak multi-unitos csavarozott rögzítése leggyakrabban fréz technológiával készül, és általában közvetlenül a multi-unit fejek kúpos illeszkedő részére csavarozhatók. Amerikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a legpontosabban elkészülő cirkon hidak fémmel érintkező felülete erőteljesen polírozott állapotban is a mikromozgások következtében komoly károkat idéz elő a fogműben. Ezért mindenképpen előnyös egy olyan beragasztott elem alkalmazása, mely biztosítja a fém a fémmel való kapcsolatot.

2. Átmenőcsavaros Multi-unit fej

Az átmenőcsavaros Multi-unit fej alkalmazható szóló fogak, többtagú hídak vagy teljes fogatlanság esetén. 4 és 6 implantátumra épülő csavarrögzítésű fogpótlásokhoz ideális, különösen fémből készült fogmű esetén. A fogpótlás egy hosszú Multi-unit rögzítő csavarral kapcsolódik a felépítményhez. Cirkon hidaknál két fontos anomáliát is felvet. Az egyik fontos kérdés az, hogy hány Ncm nyomatékkal húzható meg a teljes elemrendszert átfogó hosszú csavar, valamint a mikromozgások milyen hatást váltanak ki a csavarlazulás és kopás tekintetében. Vannak vélemények, mely szerint a cirkont – ridegsége miatt – 15-20 Ncm nyomatékkal meghúzott csavar által kifejtett erőnél jobban tilos terhelni. Néhány előírás viszont megengedi a 30 Ncm-rel való rögzítést is. Valószínű, ezek az eltérő vélemények abból erednek, hogy más-más gyártók cirkon tömbjét alkalmazzák a fogmű váz előállításához, valamint számottevő problémát okozhat a szilárdsági méretezésben való járatlanság. A mikromozgások okozta csavarlazulás ennél a szisztémánál is előnyösen kezelhető a cirkon vázba beragasztható fém elem alkalmazásával.

3. Dupla csavaros Multi-unit fej

Dupla csavaros Multi-unit esetén a fogpótlás és a felépítmény 2 csavarral rögzül az implantátumhoz. A csavarokat más-más nyomatékkal húzzuk meg, ezáltal csökken annak az esélye, hogy mikromozgás a fej és az implantátum közötti kapcsolatot megbontsa, és ebből eredően szövődmények keletkezzenek a lágyrészben vagy a csontszerkezetet érintve.

A Multi-unit fejet az implantátumhoz először a hosszabb rögzítő csavarral fixáljuk 30 Ncm csavarónyomatékkal. A második csavar az előbb behelyezett átmenő csavar fejrészében célszerűen kialakított csavarmenetéhez csatlakozik. Ez rögzíti a fogpótlást a Multi-unit felépítményhez, az előzőhöz képest mindenképpen kisebb, 15 Ncm nyomaték alaklmazásával. Cirkon fogművek esetében ez a megoldás a legcélravezetőbb.

Multi-unit felépítmények ferde kivitelben is elérhetőek. Általában 17° és 30°-os szögkorrekcióval rendelkeznek, de lehetőség van akár 15°, 20°, 25°, 35°-os változatok gyártására is. Jellegzetes alkalmazási területük a 4 implantátumra épülő csavarrögzítésű implantációs fogpótlás. A szögtört felépítmények is általában két csarral működnek. A fej nagy, az átmenőcsavarra előírt erővel rögzíthető az implantátumhoz. Fém híd esetén 25 Ncm-t, cirkon híd esetén 15 Ncm-t alkalmazunk a Multi-unit fogsor rögzítéséhez. Évi egyszeri kontroll feltétlenül indokolt. Előnye: Nagy szögkorrekció esetén is biztos és gazdaságos fogpótlás rögzíthető a ferdén behelyezett implantátumokra.

Speciális Multi-unit, SR fejek

Scandrea implantátumrendszerhez kifejlesztésre került egy speciális Multi-unit konstrukció, az SR fej.

Azóta minden más BIONIKA rendszerhez is rendelhető. Legfőbb jellegzetessége az, hogy a Multi-unithoz képest a fejkúp kialakítása, magassági mérete nagyobb. Ebből eredően a rácsavarozásra kerülő korona vagy híd nagyobb ferde hatásvonalú terhelést bír (nem fordul le a fogmű a fejről, mint az alacsony kúpos fejeknél). Ezáltal nem csak a csavarra van bízva az oldalirányú erők megtartása.

Alkalmazási lehetőségét befolyásolja a rendelkezésre álló magassági méret. Egy, kettő és három tagú hidaknál nagy előnyt jelent az alkalmazása. A normál multi-unit fejekhez hasonlóan ez is kérhető pozícionált és nem pozícionált, valamint egyenes és szögdöntött változatban.

Összefoglalás

Csavarozott fogművek rögzítéséhez számos felépítményt tudunk biztosítani. Ezek eltérő átmérővel, hosszal, geometriával rendelkezhetnek, hiszen OEM gyártó révén tetszés szerinti megoldás szóba jöhet. Legfontosabb számunkra az, hogy mindenki az igényeinek megfelelő fogpótlási módszert alkalmazhassa, mi pedig ehhez a megfelelő stabilitást és illeszkedést nyújtó felépítményt adhassuk. A BIONIKA az Ön társa is az implantológiában!
Ha elakadt a munkájában vagy egyedi megoldásra van szüksége, ingyenes szaktanácsadási szolgáltatást nyújtunk az alábbi telefonszámon: +36 70 670 6875 vagy írjon üzenetet az info@bionika.hu címre!

Cikk információ

  • Szerző | Hajdú József
  • Dátum | 2018.10.05. 
  • URL | www.bionika.hu