A CAD/CAM rendszer működési háttere

„High-tech” fogpótlás lépésről lépésre egy szempillantás alatt

e-BIONIKA Hírek

A fogtechnikai megoldások könnyítése

Előző e-BIONIKA cikkünkben bemutattuk a CAD/CAM rendszerek használatából származó előnyöket és egy rövid kis történelmi áttekintést is tettünk a témában. A CAD/CAM rendszerek gyors terjedésének és népszerűségének titka a precizitáson túl a korszerű anyagokban rejlik. A különböző szoftverek, digitális munkafolyamatok, speciális marók, 3D nyomtatók, és a korszerű CAD/CAM anyagok széles választéka szinte napról napra átalakítják a már jól megszokott eljárásokat, ugyanakkor új kihívások elé állítják még a legtapasztaltabb szakembereket is. A CAD/CAM rendszerek alkalmazásával jelentősen leegyszerűsíthető a tervezési folyamat, valamint a tervezésre szánt idő is csökkenthető.

Ideje, hogy a konkrét lépéseket, valamint az egyes lépésekben rejlő lehetőségeket is bemutassuk Önnek:

CAD CAM 6

A teljesen digitális fogászati CAD/CAM eljárás lényege, hogy a fogorvos egy speciális szájüregi kamera (3D intraorális szkenner) segítségével pár másodperc alatt több ezer felvételt készít a páciens fogairól, ami alapján a számítógép megalkotja a fogak virtuális, 3D-s mását. A CAD eljárás során, az elkészült 3D modell alapján egy speciális tervező program segítségével megtervezhető a fogpótlás alakja, nagysága és állása. A tervező program előre meghatározott paraméterek alapján végzi el a tervezési folyamatot, ugyanakkor a páciens egyedi adottságait (pl. harapási tulajdonságok) is szem előtt tartja. Ezután következik a CAM folyamat, amikor egy számítógép által vezérelt robot micron pontossággal kifaragja a kért formát a megadott anyagból.

 

CAD CAM 4

Saját géppark vagy bérmunka?

Az utóbbi években számos fogtechnikai labor került válaszút elé. Az egyik lehetőség, hogy újabbnál újabb gépekbe és szoftverekbe fektetnek be nagy összegeket, azzal a céllal, hogy lépést tartsanak a folyamatosan változó piaci trendekkel és kihasználják a digitális technológia adta lehetőségeket. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a nem megfelelően kiválasztott rendszerek és gépek anyagilag is megterhelőek lehetnek, különösen akkor, ha nem az elvárt minőséget produkálják. 

A másik lehetőség, hogy igénybe veszik a korszerű gépparkkal és CAD/CAM technológiával rendelkező frézközpontok szolgáltatásait és rövid idő alatt, kitűnő pontosággal rendelkező, minőségi fogpótlásokat készítettnek. Abban az esetben, ha Ön is inkább ezt az utat választaná, nem kell messzire mennie, hiszen a BIONIKA Frézközpont szolgáltatásait azon fogorvosok és fogtechnikusok számára hoztuk létre, akik rövid idő alatt, kiváló minőségű, ugyanakkor kedvező ár-érték arányú fogpótlásokat szeretnének kézhez kapni. A jelenlegi gazdasági helyzetben a fogtechnikák többsége nem engedheti meg magának, hogy drága beruházásokba kezdjen. Még szerencse, hogy a BIONIKA alapelvei közé tartozik, hogy mindenkinek a legjobb minőséget a legjobb áron biztosítsa, így a BIONIKA Frézközpontjával most még többet nyerhet!

Legyen részese a BIONIKA Frézközpont szolgáltatásainak még ma:

Következő e-BIONIKA Hírünkben további előnyökkel érkezünk, amik reményeink szerint az Ön érdeklődését is fel fogják kelteni! 😊