A fogászati implantátum és szövődményei időskorban

Igaz, hogy időskorú páciensnél nagyobb az implantáció kockázata?
e-BIONIKA Hírek

Idősebb generáció az implantológiában

Az előző heti e-BIONIKA Hírek rovat egy nagyon érdekes témával foglalkozott, a Periimplantitis vonatkozásában. A fogászati implantáció után szövődményként kialakulható periimplantitis a műgyökerek elvesztéséhez vezethet, azonban a tünetek gyors felismerésével jó esély van a teljes gyógyulásra.

Ugyan a BIONIKA által gyártott implantátumok megfelelnek a szupertiszta elvnek, ami minimalizálja a negatív kimenetelek esélyét, korosztályok között is megfigyelhető a siker, illetve hibaarány változása. Ebben a cikkben az idős generáció fogászati implantációját követő szövődmények kialakulásának esélyéről és azok megelőzéséről írunk.

Bural et al. (2013) kutatásában megvizsgált egy 1616 implantátumra kiterjedő mintát, hogy megállapítsa a páciensek életkorát és nemét, valamint ezek között szignifikáns kapcsolatot találjon a felhasznált implantátumok tekintetében. A kutatás 10 évig tartott 2000 és 2010 között és a kutatás áttekintését követően meglepő eredményekre bukkanhatunk.

Legfontosabb eredmények

 • A páciensek átlagéletkora 52,12 év volt.
 • A 16-39 éves korosztályban az implantáció egyetlen fog pótlására irányult túlnyomó többségben, szemben az idősebb korosztállyal.
 • Teljes fogpótlás a 60 év felettiek esetében volt jellemző leginkább.
 • A nemek aránya nem befolyásolta az implantációs beavatkozást szignifikánsan.
 • A rövid implantátumok használata a 60-69 év közöttiek esetében volt a legkisebb.

Ezek a statisztikai adatok is arra engednek következtetni, hogy az idősebb generáció esetében a fogpótlás nem csak komplexebb feladat – gondolva a teljes fogpótlásra -, hanem a szövődmények is nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. Ezt a gondolatmenetünket az ITI 2018-as konszenzusának munkacsoportjai is napirendre vették az implantációs kezelést idős és/vagy szisztémás betegségben szenvedő páciensek esetében.

Felvetésük alapján az immunrendszer gyengülése (immunoszeneszcencia) veszélyezteti a gazdaszervezet védekező képességét a fogászati implantációval kialakuló bakteriális kihívásokkal szemben. 

Több eset is felmerült (7 dokumentált implantáció), mikor ezen betegek kezelése periimplantáris marginális csontveszteséggel zárult.

Időskori implantáció: Tények és tévhitek

A konszenzus munkacsoportjának állásfoglalása azonban ezt a tévhitet eloszlatni látszik, a következő reakciók érkeztek a felvetésre:

 

 1. Az előrehaladott életkort 75 év felettinek ítélték meg, ami önmagában nem jelent gondot implantációs ellátás tekintetében.
 2. A periimplantáris marginális csontveszteség alacsony az idős betegek esetében, ez az állítás csupán 7 tanulmányra épít.
 3. Kevés tanulmány foglalkozik az időskori szisztémás megbetegedésekkel, konzekvensen nem állapítható meg az időskori érintettség.
 4. A szív, érrendszeri betegségekben szenvedő betegeknél az implantátum túlélési aránya hasonló a nem CVD-ben szenvedőkéhez képest: 98-100%.
 5. A fej-nyaki rosszindulatú daganat esetén a sugárterápia rossz hatást gyakorol az implantátumra.
 6. A Sjörgen-szindróma (autoimmun betegség, melynek tünete a szájszárazság) nem okoz szignifikáns hatást az implantáció sikerében.
 7. Kettes típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőtt betegek esetén magas sikerrátát lehet elérni.
 8. Neurokognitív betegségek nem okoztak negatív hatást az implantátum túlélésére.

Összefoglalva tehát a szubjektív véleményeket, negatív gondolatokat érdemes magunk mögött hagyni, hiszen az időskorban jelentkező betegségek nem jelentenek magasabb hibaarányt. Azonban a beavatkozás komplexitása nagyobb türelmet, odafigyelést igényel.

A teljes fogpótlásra a BIONIKA kifejlesztette a just-four-your system megoldását, ezáltal kényelmesebbé, egyszerűbbé és még sikeresebbé téve az implantációt:

Implantátumok különböző átmérőkben állnak rendelkezésre, a csontkínálatnak megfelelően.
Az Optimum, 4 implantátumra épülő csavarrögzítésű megoldás mindenki számára elérhető

Sok páciens sajnos anyagi okokból nem engedhet meg magának bizonyos implantációs eljárásokat, de mégis szeretnék visszaállítani fogazatukat az eredetihez hasonló állapotába. Számukra kiváló megoldás az Optimum, 4 implantátumra épülő koncepció, amely a lehető legköltséghatékonyabb megoldás, alkalmazásával mégis visszaállítható a fogazat eredeti funkciója és esztétikája. Ezt a fogpótlási módszert közel két évtizede alkalmazzák az implantológusok. Ez idő alatt több ezer teljesen foghiányos páciensnél hajtották végre sikeresen ezt a beavatkozást. Ez a kezelés egy különleges előnyt nyúlt mind az orvosok mind pedig a betegek számára.

Miért népszerű a páciensek körében?

1. Csupán 4 implantátum beültetésével is elkészíthető a rögzített körhíd. 2 implantátum kerül az elülső fogakhoz 2 pedig hátulsó fogrészekhez. Páciensek számára kevésbé megterhelő ez a műtét, mint más technikák alkalmazása.

2. Csontpótlás nélküli beavatkozás. Más fogpótlási technikák alkalmazásánál szükséges az elvékonyodott csont pótlása, amely fölösleges stressznek teszi ki a pácienst. Az Optimum, 4 implantátumos műtéti technika lehetővé teszi, hogy a csontpótlási kezelést elhagyva azonnal implantálható legyen a páciens. Így legalább ideiglenesen lerövidíthető a fogpótlási időtartam a betegek legnagyobb megelégedésére.

3. Azonnal terhelhető implantátumok. Nincs szükség kivehető fogsor viselésére, a beavatkozás után néhány nap múlva a rögzített ideiglenes híd felhelyezhető. Így a páciensek azonnali életmód javulást tapasztalhatnak, rágófunkciójuk is részben visszatér.

Csavarozozz All-on-4 megoldás BIONIKA implantátumokkal és felépítményekkel.

Extra stabilitás a Safe koncepcióval

A 6 implantátumra épülő Safe koncepció rendelkezik az előbb bemutatott 4 implantátumos módszer előnyős tulajdonságaival, viszont a 6 implantátum behelyezésének köszönhetően még tovább növelhető a fogmű stabilitása. Ezáltal egyenletesebb lesz a rágóerő eloszlása. Extra rágóerővel a páciens bármilyen élelmiszert fogyaszthat, nem fog elmozdulni a fogazata.

Példa az X-Cross implantációra, keresztben beültetett Hybrid mini implantátumokkal.

Régen használt, mára már elfeledett technika az X Cross implantálás, amely a hat implantátumos beavatkozás esetén eredményesen használható. Ennél a módszernél elülső területen 2 vékony implantátum keresztirányú becsavarással kerül a páciens szájába. Ezzel átrendezve az állcsonton lévő erőviszonyokat az erősebb stabilitás érdekében.

Hybrid Zygomat kiterjedt csonthiányhoz

A Zygomat implantátumok alkalmazása azonnal megoldást jelent, egyetlen műtéttel. A Zygomat implantátumok kiterjedt csonthiány esetére jelentenek megoldást, anélkül, hogy szükség lenne csontpótlásra.

A Hybrid Zygomat implantátumok implantátumok alkalmazása, normál implantátumokkal kombinálva, vagy önmagukban.

A HYBRID Zygomat implantátumok jelentősen megrövidítik és leegyszerűsítik a fogpótlást kiterjedt csonthiány esetén. A rendhagyóan hosszú (kínálatunkban 35-55 mm hosszméretű) implantátumokat a járomcsontba (zygoma) ültetik be, így adva megfelelő tartást a fogműnek.

Ép elülső csontszövet esetén lehetőség van 2 Zygomat implantátum belültetésére a zygoma csontba (járomcsont), 2-4 normál implantátum alkalmazásával egyidejűleg. Nagymértékű csonthiány esetén 2-2 Zygomat implantátum ültethető be a hátulső és elülső területre.

A BIONIKA HYBRID Zygomat implantátumok megfelelő primer stabilitással rendelkeznek, azonnal terhelhetőek, így nincs szükség kivehető fogsor viselésére. Ez a fajta fogimplantáció, kihasználva a páciens minden lehetséges implantálásra alkalmas adottságát, drasztikus csonthiány esetén is egy életre szóló megoldást adhat, akár HYBRID normál és mini implantátumokkal kombinálva.

A Hybrid Zygomat implantátum formai kialakítása.

A BIONIKA Medline kft. implantátum kutató-fejlesztő központja jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a csonthiányban szenvedő fogatlan betegek részére minél tökéletesebb eszközöket fejlesszen a csontpótlás megoldásához. Ezen túl azonban az egyre növekvő páciens igény miatt fontosnak tartjuk a csontpótlás nélküli implantáció kiterjesztéséhez újabb és újabb, egyre szélesebb körben alkalmazható technikai lehetőségek biztosítását. Ezért került kifejlesztésr e a BIONIKA HYBRID rendszere, mely nem csak normál esetek implantálását teszi lehetővé, hanem a legszélsőségesebb csonthiányra is megoldást adhat a nagy sebészeti gyakorlattal rendelkező implantológusoknak.

Hajdú József

ügyvezető igazgató
MSc gépészmérnök, gazdasági mérnök,
egészségügyi szakközgazdász
BIONIKA Medline Kft.