„Szupertiszta” fogászati implantátumok

A miskolci székhelyű, fogászati implantátumokat és más orvostechnikai eszközöket gyártó Bionika által alkalmazott eljárásnak köszönhetően minimálisra redukálható a kilökődés esélye.

Fogászati implantátumok alkalmazásán főleg két esetben ajánlatos elgondolkodni: az egyik a teljes fogatlanság, mikor a beteg képtelen megszokni a kivehető fogpótlását, vagy ha egy-két kihúzott fogat kell pótolni. Két dolog lehet, ami visszatarthat: az egyik, hogy nem olcsó mulatság, a másik az attól való félelem, hogy bár vállaljuk az anyagiakat, nem fogadja be a szervezetünk, a beépített „műgyökeret”: begyullad, rosszabbik esetben ki is lökődik. Nos, ezek után már könnyebben értékelhető annak a jelentősége, hogy egy miskolci székhelyű, implantátumokat, ezen belül is főleg fogászati implantátumokat fejlesztő családi vállalkozás, a Bionika gyakorlatilag csíramentes implantátumokat állít elő, ezzel csökkentve a kilökődés veszélyét, ráadásul pedig mintegy fele annyiba kerülnek, mint a nemzetközi implantátumok. Cégünk 1989 óta van jelen a magyar implantátumpiacon, s az első időktől ezt a nanotechnológiás eljárást alkalmazzuk a legnagyobb sikerrel. Sok partnerünk meglepődve konstatálja, hogy amíg a külföldi nagy hírű márkák implantátumai közül az orvost és a beteget érzékenyen érintő veszteségek adódnak időnként, a mi implantátumaink a nemzetközi átlagtól sokkal jobb bennmaradási valószínűséggel ültethetők be. A 34 éves tapasztalatunk szerinti eredmény annak köszönhető, hogy mindig rendkívüli hangsúlyt fektettünk az implantátum felületének kialakítására és tisztaságára, biológiai szempontok figyelembevételére. Az eljárásunk eredményeként egy nagyon speciális felületi struktúra jön létre – tájékoztatta lapunkat Hajdú József, aki jó ideje édesapjával közösen vezeti a céget. – A fogászati implantátumok esetében véleményünk szerint csakis a titán alkalmas arra, hogy abból műfoggyökér készüljön. Főleg azért, mert ez az egyedüli olyan nagy szilárdságú anyag, melyre az állcsontba ültetést követően mintegy rákúsznak a csontsejtek, és stabilizálják azt – magyarázta a szakember. Igaz, hogy a világban sokfelé próbálkozás van más biokompatibilis anyagok alkalmazásával, de egyik sem bizonyította azt a megfelelőséget a gyakorlatban, mint a nagy tisztaságú titán és titánötvözet.

„Szupertiszta” fogászati implantátumok

Példa nélküli az iparágban

Az orvosi gyakorlatban a kilökődés gyakorisága a publikációk szerint 3–5 százalék. Ennél a páciens különböző betegségei következtében nagyobb veszteségek is előfordulhatnak, például cukorbetegség, magas vérnyomás stb., vagy egy komolyabb influenza is vezethet implantátumvesztéshez a gyógyulási fázisban. Az implantátum felületére tapadó úgynevezett endotoxinok (elpusztult baktérium maradványok) miatt könnyen gócpontok alakulhatnak ki a szervezetben. Ezen a problémán igyekeztünk javítani „szupertiszta” implantátum felszín kialakításával. Mi 25 éve felvállaltuk azt, hogy minden általunk gyártott kilökődött implantátumot kicserélünk anélkül, hogy vizsgálnánk a garanciális okokat. Ennek köszönhetően megbízható számadatok állnak rendelkezésünkre a termékeinkkel kapcsolatban, ami lényegesen jobb, mint a nemzetközi statisztikai adatok. Ez számunkra nagy megnyugvást jelent, mert olyan terméket adunk a fogpótlásra szorulóknak, mely teljesítmény az iparágban példa nélkülinek mondható – mondta. Mint kiderült, mindkét Hajdú József – apa és fia – a Miskolci Egyetemen végzett gépészmérnök. A cég alakulásakor a fiú mindössze 16-17 éves volt, de már akkor eléggé belefolyt a dolgokba, több ötletét is hasznosították. A mintegy húszfős kft. alkalmazottai között egyébként majdnem mindenki diplomás: gépészmérnökök, informatikusok, közgazdászok. – Fiatal, dinamikus csapat. Arra a kutató munkára, amely itt folyik, külön nem képeznek szakembereket, aki ide kerül, annak itt, mondhatni, nulláról kell kezdenie a speciális tudás megszerzését a meglévő ismeretei és kreatív emberi adottságai birtokában – hangsúlyozta.

Hogy kerül a szájba?

Fogbeültetéssel főleg Budapesten és a Dunántúlon foglalkoznak, ott szárnyal a fogászati turizmus, de azért Miskolcon is vannak implantológusok, akiket jó szívvel ajánlani tudnak. Viszont a „szupertiszta” implantátumról nem biztos, hogy minden fogbeültetéssel foglalkozó fogorvos tud, s nem is feltétlenül érdekük, hogy az olcsóbb és biztonságosabb implantátumot használják. Viszont az implantátum közvetlenül a gyártótól is megvásárolható, s így a közvetítő haszna is megspórolható.

Cikk információ

  • Eredeti megjelenés Észak-Magyarország
  • Szerző Szalóczi Katalin